Veterinarai pataria, kaip pasirūpinti savo augintiniu atšilus orams


Pavasarį, atšilus orams naminių gyvūnų šeimininkams iškyla naujų rūpesčių – suaktyvėja įvairūs parazitai, padaugėja gyvūnų traumų. Kad augintiniai būtų sveiki ir žvalūs daug priklauso ir nuo jų mitybos. Pasak specialistų, mitybą geriausia parinkti atsižvelgiant į augintinio amžių.
Atėjus pavasariui bei sušilus orui, atsiranda vis daugiau galimybių leisti savo augintiniams pasidžiaugti gamta. Tačiau ten naminių gyvūnų neretai tyko įvairūs pavojai.
„Svarbu užtikrinti, kad būdami aktyvūs jie ne tik teisingai maitintųsi, bet ir būtų nuolat saugomi nuo įvairiausių parazitų bei bakterijų“, - sako Kaune, Viljampolės turguje, įsikūrusios veterinarijos vaistinės „Rimveta“ direktorė Rima Andziulevičienė.
Vaistais, papildais, vitaminais, maisto produktais ir kitomis naminių gyvūnų auginimui skirtomis priemonėmis prekiaujančios vaistinės vadovė sako, kad norint apsaugoti augintinį nuo tokių kenkėjų kaip blusos, erkės, utėlės geriausia būtų naudoti laiko patikrintus preparatus, tokius kaip „Advantix“, „Effitix“ ar „Frontline“.
Reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kad leisdami laiką gamtoje gyvūnai neretai patiria įvairias traumas. Vienintelis vaistas nuo jų – teisingai suteikta pirmoji pagalba.
„Jei jūsų augintinis susipjaustė koją, svarbu yra išlaikyti šaltą protą ir nedelsiant imtis reikalingų veiksmų. Jei žaizda negili, ją privaloma apiplauti praskiestu vandenilio peroksidu, tuomet dezinfekuoti bealkoholiu dezinfektantu ir sutvarstyti žaizdą specialiai sukimbančiu tvarsčiu. Tačiau jei žaizdą yra gili, būtina ją užspausti, tam kad būtų sustabdytas kraujavimas. Užspaudus įpjovimą, reikia jį palaikyti kelias minutes, kad būtų sustabdytas kraujavimas. Po to atleisti, dezinfekuoti žaizdą, sutvarstyti ją ir kuo skubiau nuvykti į veterinarijos kliniką“, - pasakojo vaistinės direktorė.
Keičiantis metų laikams su didesniais iššūkiais susiduria daugelis naminių gyvūnų šeimininkų. Tačiau tinkama mityba padeda išlaikyti gerą augintinių sveikatą ištisus metus.
Veterinarijos klinikos „Vetekspertai“ gydytojas Tadas Sabaliauskis išskiria tris dažniausiai namuose laiko gyvūnų – šunų ir kačių – amžiaus kategorijas, pagal kurias reikėtų rinktis maistą.
„Pirmai kategorijai priklauso augintiniai iki vienerių metų. Kiekvienam augančiam organizmui yra ypatingai svarbu gauti didelį kiekį baltymų, todėl šio amžiaus kategorijos augintiniams rekomenduojama parinkti maistą, kuriame būtų gausu baltymų bei mineralinių medžiagų“, – teigia gydytojas.
Suaugę ir aktyvūs augintiniai nuo vienerių iki septynerių metų priskiriami antrai kategorijai. „Renkantis maistą jiems reikia atkreipti didžiausią dėmesį į tai, ar augintinis dažniau yra laikomas namuose, ar yra aktyvus ir mėgsta judėti. Pagal šiuos kriterijus reikia išsirinkti mažiau ar daugiau kaloringą maistą, kuris atitiktų gyvūno poreikius“, - sakė pašnekovas.
Trečiajai kategorijai priskiriami garbaus amžiaus augintiniai, senjorai, kurie jau yra mažiau aktyvūs. „Jiems reikėtų rinktis maistą, kuriame yra mažiausiai kalorijų, nes kitu atveju tai gali nuvesti gyvūną netgi iki nutukimo ribos“, - sakė T. Sabaliauskis.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą