Ką daryti, kad iškylos gamtoje nesugadintų vabzdžiai: mokslininkas pasakė, kokie kvapai juos atbaido

Iškyla gamtoje šiltuoju metų laiku vilioja ne tik žmones, bet ir saldžiamėgius vabzdžius, tokius, kaip bitės, širšės ar skruzdėlės. Specialistai atkreipia dėmesį, kad reikėtų atsižvelgti, kaip maisto produktus ir gėrimus patiekiame ant stalo bei pataria, kaip išvengti vabzdžių atakų.

Pasak vabzdžių specialisto, entomologo dr. Eduardo Budrio, didžiąją dalį vabzdžių vilioja maisto kvapai, tik skruzdėles – skonis.

„Mažai kas žino, kad skruzdėles traukia bet kurie cukraus turintys gėrimai – ne jų kvapas, o skonis. Tad norint išvengti skruzdėlių ant pikniko stalo, reikėtų neišlieti gėrimų ant žemės ar kitų paviršių, nes tokie paviršiai tampa patrauklūs skruzdėlėms“, – teigia dr. E.Budrys.

Kamanes ir bites labiau traukia gėlių bei medaus kvapai, tad ant pikniko stalo reikėtų vengti medaus ir gėrimų ar maisto produktų, saldintų medumi. Taip pat šie vabzdžiai reaguoja į kai kuriuos kvepalus, tad leidžiant laiką gamtoje rekomenduojama saikingai kvėpintis.

Norint išvengti vabzdžių atakų, ant pikniko stalo nereikėtų laikyti atidarytų gėrimų, kuriems gaminti naudojamas rūgimo procesas – jų rūgstantys kvapai vilioja širšes, muses ir daugumą skraidančių vabzdžių, kadangi ir gamtoje jie minta rūgstančia medžių sula ir pradėjusiais gesti vaisiais.

Geriau gėrimai pakuotėse

Ruošiant stalą taip pat reikėtų pasirūpinti ne tik užkandžiais ir gėrimais, bet ir tinkamais indais bei pakuotėmis. Geriau užkandžius gamtoje serviruoti ne atvirose lėkštėse, o indeliuose su dangteliais, kad maisto kvapai neviliotų vabzdžių.

„Tas pats ir su gėrimais – gal ąsotis su sultimis ant stalo ir atrodo patraukliau, tačiau saldaus gėrimo kupinas atviras indas labiau trauks vabzdžius, tad reikėtų pagalvoti, kaip ąsotį uždengti arba rinktis indą su dangteliu.

Visgi patogiau rinktis uždaromas sulčių pakuotes arba mažus, pavyzdžiui, 200 ml, sulčių pakelius, kad kiekvienas galėtų patogiai atsigerti. Be to, maži sulčių pakeliai komplektuojami su šiaudeliais, tad į sultis vabzdžiai neįlįs. Įsipylus sulčių iš didesnio pakelio, jį reikėtų vėl tvarkingai uždaryti – užsukti kamštelį“, – pataria bendrovės „Eckes-Granini Lietuva“ vadovas Marius Gudauskas.

Uždengti maistą ar gėrimus patariama ne tik dėl rizikos būti įgeltiems vabzdžių, bet ir dėl higienos – vabzdžiai gali pernešti įvairias žarnyno ligas.

„Leidžiant laiką gamtoje, visada reikėtų uždaryti sulčių pakuotes, nepalikti įpiltų sulčių atvirose stiklinėse. Jei visgi sultis ilgėliau stovėjo įpiltos atvirame inde, norint atsigerti, pirmiausia vertėtų pažiūrėti, ar į sultis neįkrito koks vabzdys, – teigia M. Gudauskas ir kartu atkreipia dėmesį į sulčių laikymo temperatūrą. – Nors „Elmenhorster“ sultims naudojamos „TetraPak“ pakuotės ir pasterizavimas leidžia užtikrinti ilgą sulčių tinkamumo vartoti terminą, tačiau pakuotę atidarius ir esant karštam orui, rekomenduojama sultis laikyti pavėsyje ar bent šešėlyje“.

Taip pat patariama suvalgius saldumynų ar vaisių, gerai nusiplauti rankas ir veidą, kad neliktų saldžių, vabzdžius traukiančių pėdsakų. Saldėsių pakuotes ar vienkartinius rankšluosčius, kuriais valytas stalas, reikėtų išmesti į atokiau esančią šiukšlių dėžę ar sandariai užrišti šiukšlių maiše.

Kaip atbaidyti nekviestus svečius

Pasak dr. E.Budrio, kaip kvapai gali vabzdžius traukti, taip gali ir atbaidyti, tad geriausia su širšėmis ar kitais nekviestais pikniko svečiais kovoti su kvapais.

„Kai kurie tyrimai rodo, kad širšes atbaido stiprūs mėtų, čiobrelių, eukaliptų ar snapučių kvapai, tad pikniko metu gali padėti šių kvapų turintys dezodorantai. Šiais kvapais pasižymi ir įvairūs vapsvų repelentai“, – sako entomologas.

Pašnekovas rekomenduoja nesinaudoti cheminėmis ar mechaninėmis širšių ir vapsvų naikinimo priemonėmis: „Širšės turi svarbų vaidmenį mūsų ekosistemose kaip augalėdžių vabzdžių populiaciją valdančios grobuonės bei kai kurių laikinių augalų apdulkintojos, todėl jų naikinimas nedera su pagarbiu požiūriu į gamtą. Užtektų visiems elgtis atsakingai“.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą