Štai ką reikia valgyti, o ko atsisakyti, jei norite ilgiau išsaugoti jaunystę

Subalansuota mityba svarbi ne tik gerai savijautai, bet ir grožiui. Jei norite, kad oda ilgiau išliktų jauna, skaisti ir stangri, rinkitės sveikatai palankius produktus, turtingus geraisiais riebalais, baltymais, vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis.

Vartokite pakankamai baltymų

Įtraukę į racioną baltymų, aprūpinsite organizmą kolageno sintezę skatinančiomis aminorūgštimis. Vartojant nepakankamai baltymų, oda gali tapti šiurkšti ir išblyškusi, nagai – susilpnėti ir imti lūžinėti, plaukai – išretėti. Rekomenduojama baltymų dienos norma – 0,8 gramo 1 kilogramui svorio. Gyvūninių baltymų pasisavinimas yra geresnis, nei augalinių baltymų, tad į mitybos racioną verta įtraukti daugiau žuvies, vištienos, kiaušinių – būtent šiuose maisto produktuose esančius baltymus organizmas lengviausiai priima.

Pieno produktai taip pat baltyminiai, tačiau su jais reikėtų elgtis atsargiai, mat pieno produktai nėra pats palankiausias maistas odos grožiui – jie gali paskatinti bėrimus, spuogelių atsiradimą. O štai į žuvį ir jūros gėrybes dėmesį atkreipti tikrai verta, mat žuvies baltymuose yra visos organizmui reikalingos nepakeičiamosios aminorūgštys, turinčios tiesioginės įtakos ne tik gerai savijautai, bet ir grožiui.

Valgykite daugiau vaisių, daržovių ir uogų

Užterštas oras, sveikatai nepalankių produktų vartojimas ir kiti faktoriai skatina nestabilias laisvųjų radikalų molekules aktyviau veikti, todėl odoje pasirodo raukšlės, ji praranda elastingumą, skaistumą, išryškėja pigmentinės dėmės. Siekiant neutralizuoti laisvuosius radikalus, būtina organizmą aprūpinti antioksidantais, kurių gausu vaisiuose ir daržovėse.

Stenkitės valgyti kuo įvairesnių spalvų daržovių ir vaisių. Geltonos ir oranžinės spalvos daržovėse yra odą gražinančio, plaukus ir nagus stiprinančio, nuo neigiamo saulės poveikio saugančio beta karotino, raudonose – antioksidanto likopeno, padedančio paspartinti ląstelių atsinaujinimą, žaliose daržovėse ir vaisiuose – daug vitamino C. Taigi kuo labiau nuspalvinsite savo kasdienį mitybos racioną, tuo įvairesniais vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis bus aprūpintas jūsų organizmas.

Savo mitybą būtinai praturtinkite granatais, braškėmis, avietėmis ir žemuogėmis. Šiose uogose yra antioksidacinį poveikį turinčios elaginės rūgšties, kuri padeda gintis nuo laisvųjų radikalų. Granatų sėklomis ar minėtomis uogomis paskaninkite rytinę košę, graikinį jogurtą ar valgykite jas tiesiog vienas. Šios uogos – ne tik antioksidantų ir ląstelienos šaltinis, bet ir puiki išeitis, kai norisi ko nors saldaus.

Rinkitės priešuždegiminius maisto produktus

Veidas tiesiog liepsnoja? Niekaip nesusitvarkote su spuogeliais? Priežastys gali būti dvi: trumpalaikis odos sudirginimas (pavyzdžiui, alerginė reakcija gyvūnų plaukams) arba kūne prasidėję uždegiminiai procesai, pasireiškiantys išoriniais odos pokyčiais. Šiuo atveju galėtų padėti prebiotikų (gerąsias žarnyno bakterijas maitinančios ląstelienos) turintys produktai, pavyzdžiu lapiniai kopūstai ir prieuždegiminį poveikį turintys produktai.

Saldžios bulvės yra puikus priešuždegiminį poveikį turinčių betakarotino, mangano, B6 ir C vitaminų šaltinis, o lašiša turi ne tik gražiai odai būtinų Omega-3 riebiųjų rūgščių, bet ir antioksidantų astaksantinų. Natūralus astaksantinas prasiskverbia į giliausius odos sluoksnius ir padeda puoselėti odą iš vidaus: saugo nuo kenksmingų laisvųjų radikalų, pagerina drėgmės sulaikymą odoje, didina odos elastingumą. Odos grožiui naudingo astaksantino taip pat yra raudonajame upėtakyje, dumbliuose, omaruose, krevetėse, vėžiuose, krabuose – praktiškai visose raudoną atspalvį turinčiose žuvyse ir jūros gėrybėse.

RECEPTAS. PLAČIAU ČIA

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą