3 sveikesni, bet labai gardūs silkės patiekalai tiks tiek šventėms, tiek kasdienai

Visi žinome švenčių klasika tapusią silkę pataluose. Gardu, tik ar sveikatai palanku? Juk silkės „patalai“ – ne tik daržovės, bet ir ne vienas sluoksnis riebaus majonezo.

Kuo silkė naudinga organizmui?

Dabar silke galime mėgautis į valias – šių mažų sidabrinės spalvos žuvelių gausu Norvegijos, Islandijos vandenyse, Šiaurės ir Baltijos jūrose. Nors taip buvo ne visada. Norvegijos silkių ištekliai praėjusio amžiaus septintajame ir aštuntajame dešimtmečiuose buvo itin smarkiai pergaudyti jų pavasarinio neršto metu, kai žuvys migruodavo į fiordus. Prireikė daugiau kaip 20 metų, kol ištekliai atsikūrė. Tas pats nutiko ir Šiaurės jūroje – čia silkių žvejyba kuriam laikui buvo apskritai uždrausta, mat silkių išteklių atsikūrimui prireikė viso dešimtmečio.

Silkių populiarumo paslaptis – itin turtinga sudėtis ir nebrangi kaina, tad silke jau nuo senų laikų galėjo mėgautis praktiškai visi.

Svarių priežasčių dažniau mėgautis silke tikrai netrūksta:

Silkėje yra daug Omega-3 riebiųjų rūgščių. Omega-3 riebiosios rūgštys pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, padeda padidinti didelio tankio lipoproteinų kiekį (gerojo cholesterolio) ir sumažinti mažo tankio lipoproteinų kiekį (blogojo cholesterolio), o tai gali turėti teigiamos įtakos širdies ir kraujagyslių ligų rizikos sumažinimui. Omega-3 riebiųjų rūgščių sudėtyje esanti dokozaheksaeno rūgštis (DHA), svarbi smegenų veiklai: būtent ši riebioji rūgštis padeda smegenyse sudaryti jungtis tarp neuronų ir apskritai yra pagrindinis smegenų ir akių obuolių tinklainės struktūros komponentas.

Silkėje yra daug vitamino D. Šis vitaminas padeda palaikyti normalią kalcio ir fosforo absorbciją bei normalią kalcio koncentraciją kraujyje. Svarbus vitaminas D ir imuninės sistemos veiklai, tad valgyti silkės turėtume dažniau, ypatingai žiemos metu, kuomet dėl saulės stokos organizme vitamino D kiekis itin sumažėja.

Silkėje yra daug baltymų. Jų tarpe ir nepakeičiamųjų amino rūgščių, kurių negamina pats organizmas ir kurių negalime gauti su augaliniu maistu.

Silkėje yra vitamino B12. Šis vitaminas padeda palaikyti normalią energijos apykaitą ir normalią nervų sistemos veiklą. Vitamino B trūkumą organizme gali išduoti nuovargis, mieguistumas, pablyškėjusi oda ar gleivinėje atsiradusios opeles. Esant vitamino B12 stygiui gali sulėtėti augimo ir vystymosi procesai, padidėti demencijos progresavimas. Todėl turint vitamino B12 deficitą patartina valgyti silkę – suvalgę vos 100 gramų silkės pilnai aprūpinsite organizmą reikiamu vitamino B12 kiekiu. Be to silkėje yra ir kitų B grupės vitaminų, turinčių įtakos energijos apykaitai.

Pagal sveikatai palankios mitybos rekomendacijas per savaitę patariama suvalgyti ne mažiau kaip 300–450 g žuvies ar jos produktų. Iš jų bent 200 g turėtų būti riebi žuvis, turinti daugiau Omega-3 riebiųjų rūgščių. Tad silkė bus tikrai puikus pasirinkimas, praturtinsiantis mitybą svarbiomis maistinėmis medžiagos, vitaminais ir mineralais.

RECEPTAS. PLAČIAU ČIA

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą