Riebalai, kurie neaugina kilogramų ir netgi padeda lieknėti

Riebalai daugeliui mūsų pasitikėjimo nekelia: nei tie, kurie yra lėkštėje, nei tie, kurie susikaupę ties pilvu. Pastarųjų gal ir galėtų nebūti, o kasdieniame mitybos racione riebalai būtini, juk esminis sveikatai palankios mitybos principas – balanso tarp riebalų, baltymų ir angliavandenių palaikymas. 

Riebalų rūgščių disbalansas: ką apie tai turėtume žinoti?

Polinesočiosios rūgštys Omega-3 ir Omega-6 teikia energiją ląstelėms, reguliuoja imuninius ir regeneracinius procesus. Jų negamina mūsų organizmas, todėl jas būtinai turime gauti vartodami polinesočiosiomis rūgštimis turtingus produktus – daugiau žuvies ir jūros gėrybių. 

Šios riebalų rūgštys atlieka skirtingas funkcijas. Omega-3 yra ląstelių membranų dalis, tad būtina smegenų veiklai, medžiagų apykaitai, kauliniam audiniui ir kremzlių elastingumui, odos ir plaukų būklės palaikymui, magnio ir kalcio absorbcijai. 
Bene daugiausiai Omega-3 riebiųjų rūgščių yra riebesnėje žuvyje, linų sėmenų aliejuje, graikiniuose riešutuose, Briuselio kopūstuose, špinatuose ir jūros gėrybėse. 

Omega-6 riebiosios rūgštys dalyvauja sintetinant medžiagas, turinčias priešuždegiminį ir skausmą malšinantį poveikį, palaiko imunitetą ir normalų kūno svorį. Šio elemento gausu kukurūzuose, sojų ir saulėgrąžų aliejuose, riešutuose, avokaduose, ankštiniuose augaluose. 

Omega-6 riebalų rūgštys svarbios viso organizmo vystymuisi ir medžiagų apykaitai, todėl jų trūkumas gali turėti neigiamos įtakos augimui, normaliai odos būklei, reprodukcinės sistemos veiklai. 

Tačiau organizmui svarbus ne tik pakankamas Omega-3 ir Omega-6 riebiųjų rūgščių kiekis, bet ir jų balansas tarpusavyje. Svarbu palaikyti šių abiejų rūgščių pusiausvyrą, nes Omega-6 rūgščių perteklius gali išprovokuoti uždegiminius procesus, o Omega-3 padeda juos užgesinti. 

Omega-6 riebiųjų rūgščių turi daugiau produktų, tad ir jo kiekį įprastai gauname kur kas didesnį. Idealiu atveju šių rūgščių pusiausvyrą turi būti 1:1, neblogas rezultatas būtų 4:1 (Omega-6 keturis kartus daugiau nei Omega-3), tačiau realybėje atotrūkis nuo rekomenduojamo balanso dažniausiai būna gerokai didesnis, maždaug 20:1. 

Norėdami padidinti Omega-3 kiekį organizme, peržiūrėkite savo mitybą, į kasdienės mitybos racioną įtraukite daugiau žuvies ir jūros gėrybių, salotas gardinkite sėmenų aliejumi, valgykite daugiau žalių lapinių daržovių, riešutų. 


PLAČIAU SKAITYKITE ČIA

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą