Minkštutėlis pyragas su maskarpone – tobulas: receptas, kurį verta išbandyti

Brijošės tešlai reikės:

600 g miltų

30 g sviesto

270 g pieno

4–5 g sausų mielių

100 g cukraus

125 g maskarponės sūrio

žiupsnelio druskos


Plikytam kremui reikės:

400 ml pieno

4 kiaušinio trynių

100 g cukraus

70 g miltų

1 citrinos žievelės ir pusės citrinos sulčių

migdolų esencijos

30 g migdolų miltų

Kaip gaminti

Į dubenį pilame miltus, cukrų, mieles, druską ir viską gerai išmaišome.

Į kitą indą pilame pieną, dedame sviestą ir viską pašildome, kol ištirps sviestas.

Pieno mišinį pilame į miltus ir užminkome tešlą. Tada dedame marskaponės sūrį ir vėl minkome. Tešlą minkome ne mažiau kaip 10 minučių, kol ji taps minkšta ir elastinga. Tešlą dedame į švarų, aliejumi pateptą indą, uždengiame maistine plėvele ir dedame į lengvai pašildytą orkaitę (arba kitą šiltą vietą), kol masė padvigubės.

Per tą laiką, kol kils tešla, gaminame kremą. Kiaušinio trynius dedame į indą ir kartu su cukrumi keletą minučių išsukame. Tada beriame miltus ir vėl gerai išmaišome iki vientisos masės. 

Puode pakaitiname pieną su citrinos žievelėmis. Citrinos žieveles tarkavau labai smulkiai, tad jų nenukošiau, palikau piene. Galite dėti stambias citrinos žieveles, tada prieš pilant pieną jas išimkite. 

Kai jau matome, kad pienas beveik verda, nuimame puodą nuo ugnies ir po truputį pilame į kiaušinių ir miltų mišinį. Nuolat maišydami dalimis supilame visą pieną ir gerai išmaišome. Gautą masę pilame atgal į puodą ir pastoviai maišydami kaitiname, kol masė sutirštėja.

Kai masė sutirštėja, nuimame puodą nuo ugnies, supilame citrinos sultis ir migdolų esenciją (kiekis priklauso nuo to, kokio stiprumo norite, man patinka, kai jaučiasi rūgštelė).

Viską išmaišę pilame kremą į švarų indą ir būtinai uždengiame maistine plėvele, plėvelę prispausdami prie kremo paviršiaus, kad nesusidarytų plėvelė. Dedame šaltai, kad šiek tiek atvėstų. 

Pakilusią tešlą dedame ant miltais pabarstyto stalviršio, lengvai suminkome, padaliname į 2 dalis. Iš kiekvienos dalies iškočiojame maždaug 30×40 cm lakštą, aptepame puse kremo ir apibarstome migdolų miltais. Jei norite, galite pabarstyti cinamonu, šokolado gabaliukais ar razinomis.

Tešlos apskritimą supjaustome kaip picą, tik į kuo daugiau dalių. Pjaustyti nebus labai lengva, nes tešla labai minkšta ir kremas lips. Bet po truputį, atsargiai – ir viskas pavyks. Supjaustytus tešlos gabaliukus suvyniojame nuo plačiausio krašto į vidurį, kaip kruasanus. 

Kiekvieną tešlos gabaliuką kuo įvairiau dedame į kepimo indą, išklotą kepimo popieriumi. Tarp gabaliukų nepalikite didelių tarpų, kildinami jie gražiai susijungs į vientisą pyragą. 

Visai tai pakartojame su antruoju tešlos lakštu. 

Kai susukti tešlos gabaliukai sudėti į kepimo indą, dedame vėl šiltai pakilti apie 20–30 min.

Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie 30–35 min.

Leidžiame visiškai atvėsti formoje. 

Šiam pyragui naudojau dvi 30x20 kepimo formas, bet galite kepti vienoje didesnėje formoje.

Pyragas turi gautis labai minkštas, kremas susigėręs į tešlą, kvepėti migdolais ir citrina.

kaip visada – dirbdami su mieline tešla nepadauginkite miltų, nors ir atrodys, kad tešla lipni. 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą