Nuotraukos autorius: 123rf

Kad iškylos neapkartintų apsinuodijimas – sveiki užkandžiai visai šeimai

Sumuštiniai su mėsa, sūriu, pyragėliai – mėgstate taip užkandžiauti poilsiaudami prie jūros, ežero, keliaudami automobiliu? Toks maistas, deja, gali ne tik sutrikdyti virškinimą, bet ir sukelti apsinuodijimą, ypač vasaros sezonu.  

Tad kaip apsisaugoti ir kokiais užkandžiais pasirūpinti ruošiantis iškylai, kad ir mažųjų, ir suaugusiųjų skrandžiai būtų ramūs? 

Didžiausia rizika: ką įvertinti kelis kartus prieš ragaujant? 

Karštomis dienomis potencialiai didelės rizikos maisto produktai yra neapdorota mėsa, pavyzdžiui, vištiena ir kalakutiena bei maistas, kurio sudėtyje yra pieno produktų ar kiaušinių – tai įvairūs desertai, pyragai, sūris, mėsos vyniotiniai, picos.  

Keliaudami ar iškylaudami turėtumėte būti itin atsargūs valgydami jūros gėrybes, tad įvertinkite jų laikymo ir ruošimo sąlygas.  

Specialių atsargumo priemonių perkant ir ruošiant maistą vasaros metu reikėtų laikytis nėščioms moterims, mažiems vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms ar sergantiems lėtinėmis ligomis. 

„Vasarą apsinuodyti galime greičiau, todėl ypač mėsos, žuvies, pieno produktai turi būti suvartojami, apdorojami iš karto arba laikomi šaldytuve”, – pabrėžė medicinos mokslų daktaras, gydytojas gastroenterologas Vaidotas Urbonas. 

Siekiant sumažinti užteršimo riziką būtina pasirūpinti maisto produktų  perdirbimu, saugiu transportavimu, laikymu, paruošimu ir patiekimu. 

Bakterijos, dėl kurių galima apsinuodyti, dauginasi itin greitai, o tam didelę įtaką daro temperatūra. Nuo 5 ° C iki 60 ° C skalė vadinama „temperatūros pavojaus zona“. Tai reiškia, kad siekiant išvengti apsinuodijimo maistu, turime laikyti greitai gendančius maisto produktus labai šaltai arba labai karštai (aukštoje temperatūroje arba žemesnėje nei 5 laipsnių). 

Gydytojas atkreipia dėmesį, kad vaikai dažniausiai apsinuodija varške, termiškai neapdorotu pienu, paukštiena. Iškylų metu taip pat pasirenkamas virškinimą apsunkinantis maistas – ledai, sausainiai, mėsa, troškulį ne malšinantys, o priešingai – jį skatinantys gazuoti ir saldūs gėrimai. Tai didžiulė klaida, nes vaikams šiltomis dienomis ypač svarbu gerti pakankamai mineralinio vandens. 

Kaip pačius saugiausius užkandžius vasaros metu V.Urbonas išskiria nuplautus vaisius, daržoves, riešutus, sėklas (saulėgrąžų, moliūgų). Jei šeima labai mėgsta sumuštinius, mėsą, pieno produktus (sviestą, sūrį), atsinešti su savimi į pajūrį derėtų šaltkrepšyje. 

Sveiki užkandžiai iškylai, kurie ir pasotins, ir neapsunkins virškinimo 

Švieži vaisiai 

Obuoliai, kriaušės, arbūzas, melionas, persikai – tikra atgaiva vasarą. Kad suteiktų daugiau sotumo jausmo ir būtų dar gardžiau, vaisius galite  supjaustyti šiaudeliais ir valgyti kartu su mėgstamu riešutų sviestu, kurį patogu su savimi pasiimti vykstant ir į kelionę, ir stebint saulėlydį prie jūros. 

Kaip pasigaminti naminį riešutų sviestą? 

Reikės: dviejų puodelių mėgstamų riešutų (anakardžių, migdolų, lazdynų ar žemės riešutų),

žiupsnelio druskos,

šaukšto kokosų aliejaus (nebūtinai),

šiek tiek cinamono (nebūtinai).

Gaminimas


Riešutus vienu sluoksniu supilkite į kepimo skardą ir dėkite į 180 laipsnių kaitrumo orkaitę. Po 5-7 min. ištraukite ir pamaišykite. Kiškite atgal į orkaitę ir kepkite dar 3–5 minutes, kol riešutai švelniai apskrus. Atvėsusius riešutus su aliejumi, druska, cinamonu sumalkite iki norimos kreminės konsistencijos. Pagamintą masę sudėkite į  indelius ir mėgaukitės.

Granolos batonėliai 

Granolos batonėliai 

Reikės:

dviejų puodelių avižų, 

pusės puodelio kapotų riešutų, 

pusės puodelio medaus, 

pusės puodelio sviesto, 

įvairių mėgstamų džiovintų vaisių ir sėklų (abrikosų, slyvų, kokoso drožlių, spanguolių, saulėgrąžų, moliūgų sėklų, ir kt.). 

Gaminimas

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Ant kepimo popieriaus suberkite avižas ir paskrudinkite. Kol jos skrunda, į atskirą dubenį supilkite medų ir sviestą, pakaitinkite, kol išsilydys. Supilkite šį mišinį ant paskrudintų avižų ir riešutų mišinio, sumaišykite ir suberkite likusius ingredientus. Visą šį mišinį sudėkite ant kepimo popieriaus, suspauskite mentele, šaldykite mažiausiai dvi valandas, o po to supjaustykite norimo dydžio batonėliais. Skanaus! 

Jei vis dėlto norite sumuštinio

Sveikų alternatyvų įprastam sumuštiniui su sviestu ir balta duona tikrai yra, pavyzdžiui, visagrūdė duona su trintu avokadu ir citrinos sultimis arba įdaryta tortilija.

Reikės: morkos, šiek tiek smulkinto kopūsto, cukinijos, alyvuogių, aliejaus, vienos didelės tortilijos.

Gaminimas 

Susmulkinkite visas daržoves, įberkite druskos, mėgstamų prieskonių, šiek tiek patroškinkite su šlakeliu aliejaus. Įdarykite jomis tortiliją, susukite, prispauskite.

Mėgaukitės atostogomis skaniai ir saugiai, tuomet netrūks ne tik energijos, bet ir geros nuotaikos. 


lrytas.lt informacija

 

 

 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą