Nelegaliems migrantams – informacija apie jų teises ir galimybę grįžti namo

Migracijos departamentas prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos keliomis kalbomis, tarp jų – ir tamilų, kurdų, arabų – parengė informaciją, skirtą neteisėtai Lietuvos Respublikoje esantiems migrantams ir prieglobsčio prašytojams.

Atskirose skrajutėse ir lankstinukuose migrantams pateikiama informacija apie laukiančias prieglobsčio prašymo nagrinėjimo ir suteikimo arba nesuteikimo procedūras, išsiuntimo iš šalies tvarką ir savanoriško grįžimo į kilmės šalį galimybes. Jų pagalba nelegaliai sieną kirtę žmonės taip pat gali be vertėjo pagalbos komunikuoti su apgyvendinimo vietose dirbančiais pareigūnais, darbuotojais ir savanoriais, parodydami atitinkamus paveikslėlius. 

Skrajutėse Lietuvos Respublikos valstybinę sieną neteisėtai kirtę migrantai yra informuojami, kad priėmus sprendimą nesuteikti jiems prieglobsčio ir nesutikus grįžti namo savanoriškai, jie bus priverstinai išsiųsti į kilmės šalį. „Kartu Jums bus uždrausta atvykti į visą Europos Sąjungą ir į Šveicariją, Norvegiją, Lichtenšteiną, Islandiją“, - rašoma lankstinuke.  

Taip pat nurodoma, kad jų atžvilgiu gali būti pradėtas teisminis tyrimas dėl nelegalaus sienos kirtimo ir už tai gali laukti laisvės atėmimo bausmė iki 2 metų. 

Migrantai informuojami, kad kol nepriimti sprendimai pradėti baudžiamąjį procesą, kiekvienas gali pareikšti norą grįžti į kilmės šalį. Šiuo atveju jiems bus nupirkti bilietai ir pasirūpinta smulkiomis kelionės išlaidomis. Skrajutėse nurodyti ir telefonai, kuriais reikėtų kreiptis.  

Pasak Alytaus miesto savivaldybės viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojos Rasos Ogulevičienės, Alytuje esantiems migrantams išdalinti lankstinukai prancūzų, anglų bei rusų kalbomis, viešai iškabinti ir lankstinukai arabų bei kitomis kalbomis. 

Jos teigimu, kol kas jokios reakcijos dėl išplatintos informacijos nėra. Kaip nėra ir norinčių savanoriškai grįžti į savo kilmės šalis. „Kol kas į mus niekas nesikreipė, turbūt reikia keleto dienų apmąstymams, nebent gal kas tiesiogiai nurodytais telefonais kreipėsi“, - sakė pavaduotoja. 

Komunikacijos skyriaus informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą