Alytaus rajone „užderėjo“ šimtamečių, paminėti dar du 100 metų jubiliejai

Garbingo 100 metų jubiliejaus sulaukė Miroslavo seniūnijos gyventoja Pranciška Vaisvalavičienė ir Venciūnuose (Alovės sen.) gyvenanti Angelė Bautrukevičienė.

Alytaus rajono savivaldybės mero Algirdo Vrubliausko sveikinimus ir linkėjimus sukaktuvininkėms perdavė bei garbingąsias jubiliates pasveikinti atvyko mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė, Socialinės paramos skyriaus vedėja Dalia Burlinskienė, Miroslavo seniūnas Vytautas Sinkevičius bei Alovės seniūnas Jonas Baliukonis. Savivaldybė jubiliatėms dovanojo po 100 eurų čekį ir gėlių.

Pranciška Vaisvalavičienė, gyvenanti Miroslave pas dukrą Laimą, svečiams pasakojo apie karo metus – vokiečių ir rusų kariuomenes, karo sukeltus sunkumus, šeimos narių išgyvenimus bei vokiečių bandymą ją su artimaisiais išvežti darbams į Vokietiją. Senolė taip pat prisiminė dvejus metus tarnavusi pas daktarą, buvusį ilgametįAlytaus apskrities ligoninėsvadovą Stasį Kudirką.

Apie savo ilgaamžiškumo paslaptį Pranciška sako taip: „Sunkumai ir vargas netrumpina gyvenimo, o tik dar labiau užgrūdina, „įpučia“ ryžto gyventi“.

Jubiliatė taip pat sako, kad labai mėgusi megzti. Virbalus į šoną padėjo tik prieš metus – dėl sveikatos problemų. Pranciška kiekvieną dieną klausosi „Marijos radijo“, mėgta bendrauti su ją aplankančiais anūkais ir proanūkiais.

Kartu su vyru P. Vaisvalavičienė užaugino 4 sūnus (Bronių, Edvardą, Danielių, Juozą) ir 4 dukteris (Laimą, Liną, Janiną, Danutę), džiaugiasi 14 anūkų, 21 proanūkiu ir 3 proproanūkiais.

Kita jubiliatė – Angelė Bautrukevičienė gyvena Venciūnuose kartu su dukterėčia Maryte, nes savo šeimos neturi. Moteris geriausiai prisimena pokario metus ir partizanų kovas už Lietuvos laisvę. Ji pati turi Neginkluoto pasipriešinimo (rezistencijos) – laisvės kovų dalyvės pažymėjimą.

Angelės brolis Petras Jonika, žinomas slapyvardžiu Gintaras, buvo aktyvus partizanas ir kovotojas už Nepriklausomybę, tačiau rusų kareiviai jį sušaudė. Pati Angelė buvo uždaryta į KGB kalėjimą už dalyvavimą rezistencijoje. Karo tribunolas jai priteisė 25 metus kalėti Irkutsko lageryje, tačiau po Sovietų Sąjungos diktatoriaus Josifo Stalino mirties senolei buvo suteikta amnestija, dar po dvejų metų tremties ji sugrįžo į išsvajotąją Lietuvą.

Grįžus gyvenimas irgi nebuvo rožėmis klotas – senuosiuose namuose gyveno kiti žmonės, todėl apsistoti teko išlikusioje nedidelėje lūšnoje. Iš tremties grįžusių laisvės kovų dalyvių labai nemėgo tuometinė okupacinė sovietų valdžia, Angelės ir kitų tremtinių nepriėmė dirbti į kolūkius. Vis dėlto, jubiliatė sako, kad rankų nenuleido ir kabinosi į gyvenimą kaip tik galėjo.

„Tvirto būdo, narsi, įkvepianti ryžto senolė. Didžiuojamės tokiais žmonėmis, visais mūsų rajono ilgaamžiais. Kiekvieno jų istorija – lyg atskira knyga, kurią norisi skaityti ir pasakoti kitiems. Šie žmonėms išgyveno daug gražių akimirkų, tačiau patyrė karo laikų, pokario metų sunkumus. Ir nepalūžo, neprarado gyvenimo džiaugsmo, tikėjimo žmonėmis,“ – taip jubiliatę apibūdino vicemerė Dalia Kitavičienė.

Alytaus rajone šiuo metu gyvena net 10 šimtamečių – 9 moterys ir 1 vyras. Vyriausia senolė iš Butrimonių seniūnijos jau skaičiuoja 105 metus, daugiausia tokių ilgaamžių (3) yra Miroslavo seniūnijoje, kiti šimtamečiai gyvena Alovės, Nemunaičio, Daugų, Krokialaukio, Punios seniūnijose. Šiais metais 100 metų sulaukė ir jubiliejų šventė net 6 rajono senoliai.

 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą