VRM: kaip vyks karo pabėgėlių iš Ukrainos priėmimas

Lietuvos institucijos yra pasiruošusios suteikti reikiamą pagalbą Ukrainos piliečiams, bėgantiems nuo Rusijos sukelto karo. Pasak vidaus reiklų ministrės Agnės Bilotaitės, šiuo metu Lietuva rengiasi priimti nuo kelių iki keliasdešimties tūkstančių karo pabėgėlių iš Ukrainos.

„Nors tikėjomės, kad pavyks išvengti blogiausio, jau kelias savaites labai atsakingai kartu su savivaldybių ir nevyriausybinių organizacijų atstovais ruošėmės galimam pabėgėlių iš Ukrainos priėmimui. Esam pasirengę įvairiems scenarijams – nuo kelių iki keliasdešimties tūkstančių“, – sako vidaus reiklų ministrė A. Bilotaitė.

Ties buvusiais Kalvarijų ir Lazdijų pasienio kontrolės punktais bus įrengti informaciniai stendai su skiriamaisiais ženklais ir palapinės, kuriose bus teikiama aktuali informacija per Lenkiją atvykstantiems Ukrainos piliečiams. Čia budės Šaulių sąjungos savanoriai.

Pabėgėliai bus nukreipiami į Alytuje arba Marijampolėje įrengtus registracijos centrus. Juose žmonės bus apgyvendinti iki 72 val., čia bus vykdomos migracijos procedūros ir paskirstymas į laikino apgyvendinimo vietas.

Vidaus reikalų ministerijos prašymu, visos Lietuvos savivaldybės jau anksčiau pateikė duomenis apie turimas galimybes priimti pabėgėlius – šiuo metu jos galėtų laikinai apgyvendinti apie 10 tūkst. žmonių. Pasak ministrės, Lenkija šiuo metu pasirengusi priimti 200 tūkst., Latvija, Slovakija ir Rumunija po 10 tūkst., Estija 3 tūkst. pabėgėlių.

Artimiausiu metu svetainėje www.stipruskartu.lt bus kviečiami registruotis visi, norintys ir galintys suteikti pagalbą apgyvendinant ar pavežant pabėgėlius iš Ukrainos.

Ministrės A. Bilotaitės teigimu, aktyviai dirbama su kitomis ministerijomis, savivaldybėmis, NVO, verslu, asociacijomis ieškant sprendimų ne tik dėl pabėgėlių priėmimo, bet ir dėl nuolatinio apgyvendinimo, socialinių paslaugų, įdarbinimo galimybių ir tarptautinės pagalbos mechanizmo pasitelkimo.

Migracijos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos informuoja, kad Ukrainos piliečiai, turintys biometrinius pasus ir kurių nacionalinių vizų ar leidimų laikinai gyventi Lietuvos Respublikoje galiojimas baigiasi, pasibaigus šių dokumentų galiojimui iš karto gali pradėti naudotis 90 d. beviziu režimu.

Šiuo metu dėl Ukrainos piliečių ir jų šeimos narių nebus priimami sprendimai dėl grąžinimo ar išsiuntimo.

Ukrainos piliečiai informacijos gali teirautis bendruoju Migracijos departamento informaciniu tel. 8 707 67000, skambinant iš užsienio – tel. +370 5 271 7112, taip pat el. paštu info@migracija.gov.lt.

Migracijos departamentas interneto svetainėje www.migracija.lt nuolat atnaujins informaciją apie Ukrainos piliečiams taikomas migracijos procedūras ir su šiomis procedūromis susijusius veiksmus.

Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą