Užgavėnių šventėje – ne tik tradiciniai papročiai, bet ir linkėjimai būti vieningiems, neprarasti vilties

Užgavėnės atkeliavo su pirmąja pavasario diena. Simboliška, nes Užgavėnės nuo seniausių laikų reiškia žiemos pabaigą, pasitraukimą, pralaimėjimą prieš gyvybingą pavasarį.

Lazdijuose, kaip ir kasmet, planuota Užgavėnes švęsti linksmai, sočiai ir triukšmingai. Deja, scenarijų pakoregavo karas Ukrainoje, su juo susijusios netektys.

Todėl Lazdijų kultūros centro kiemelio erdvėje susibūrę Užgavėnių dalyviai, daugiausiai – mažieji lazdijiečiai, trumpai prisiminė savo prosenelių papročius ir tradicijas.

„Gyvename sudėtingu ir įtemptu metu, todėl ir Užgavėnes švenčiame kitaip: santūriai, ne taip triukšmingai ir linksmai, palaikydami kovojančią Ukrainą. Linkiu, kad ši šventė, kurioje rajono bendruomenėje ji šiandien bebūtų švenčiama, dar labiau visus suvienytų, sutelktų. Lai iš veidų nedingsta viltingos šypsenos, o širdyse išlieka tikėjimas, kad viskas bus gerai“, –  kalbėjo į  šventę atvykusi rajono savivaldybės merė Ausma Miškinienė.  

Ji ir merės patarėja Sonata Dumbliauskienė kartu su Lazdijų mokyklų-darželių „Kregždutė“ ir „Vyturėlis“ auklėtiniais šoko tradicinius Užgavėnių ratelius. Mažieji Užgavėnių dalyviai noriai įsijungė į šventės organizatorių siūlomus Užgavėnių  žaidimus, visi garsiai vardijo, ką pagal mūsų tautos papročius šią dieną reikia nuveikti, kaip reikia švęsti, o ko daryti nevalia.

Šventės dalyviams Užgavėnių dainas dainavo Lazdijų kultūros centro folkloro ansamblio „Riecimėlis“ moterys. Šventę užbaigė lietuvių liaudies karo daina, kuri buvo skirta kovojančiai Ukrainai.  

lazdijai.lt informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą