Kasmet vis labiau geidžiamas medinis fasadas: ką reikėtų žinoti?

Turbūt nieko nenustebinsime pasakydami, kad fasadas yra tikrų tikriausia namo vitrina – kaip ir žmogaus drabužiai. Būtent pastato išvaizda iš išorės sukelia pirmąsias mintis apie jo interjerą viduje – ar jis tvarkingas, o gal apleistas, ar modernus, ar veikiau dvelkia senove.

Mediniai fasadai tampa vis populiaresni. Jie suteikia pastatui šiltumo jausmą, o namuose galite jaustis jaukiai ir saugiai. Iš medžio pagamintas fasadas gražiai atrodo ištisus metus, o tinkamai sutvarkytas tampa geriausia namų puošmena.

Mediena yra labai dėkinga medžiaga bet kokio tipo apdirbimui. Medienai galite lengvai suteikti kone bet kokius matmenis, formą bei spalvą.

Priešingai nei atrodo, medinis fasadas neturi būti priskirtas tik pastatams, kurie yra užmiesčiuose, kaimo vietovėse, prie vandens telkinių ar ūkinės paskirties. Medis šiandien taip pat puikiai dera prie modernių namų, kurie dažniausiai puošiami medžiu tik dalimis.

Fasadų tipai

Mediniai fasadai nėra labai brangūs ir gali pradžiuginti net reikliausią estetą. Medis pasižymi itin dideliu patrauklumu ir universalumu, o pastatai atrodo taip, tarsi jie natūraliai egzistuotų harmonijoje su gamta.

Mediena yra gražiai atrodanti ir žmogaus sveikatai nekenksminga medžiaga. Mediniai fasadai pradėti naudoti dar XIX amžiaus viduryje ir iki šiol yra labai populiarūs. Tiesa, jei aname dešimtmetyje karaliavo betonas ir tinkas, tai naujų medžio apdirbimo technologijų dėka karūna perduodama medienai. Kalbėdami apie naujas technologijas konkrečiai turime galvoje seną gerą japonų medienos apdirbimo būdą pasitelkiant ugnį. Apie tai daugiau galite sužinoti internetinėje svetainėje https://sugibanwood.com/.

Medinių fasadų tipus galima skirstyti daugiausia pagal naudojamos medienos rūšį. Tačiau prieš aptariant medžių rūšis, iš kurių fasadinės lentos dažniausiai yra gaminamos, verta pasidomėti kitu klausimu, būtent lentų išdėstymu.

Tiek įprastos medinės fasado lentos tiek degintos medienos fasadinės lentos gali būti klojamos horizontaliai, vertikaliai ir 45 laipsnių kampu. Klojimo būdas daugiausia priklauso nuo pastato išvaizdos ir architektūrinio stiliaus. Tiesiog prieš klojant atminkite vieną paprastą taisyklę – medinis fasadas turi gražiai derėti su likusiomis pastato dalimis, o kaip fasadines lentas klosite – ar horizontaliai, ar vertikaliai, o gal mozaikiniu principu – tai tik jūsų skonio ir norų reikalas.

Fasadinės lentos neturėtų būti montuojamos visiškai viena prie kitos – palikite kelių milimetrų tarpus, kad jos galėtų šiek tiek judėti permainingų orų laikotarpiu.

Mediniams fasadams gaminti naudojami įvairių rūšių medžiai. Tai ir randami Lietuvoje, ir importuota iš egzotiškų šalių. Vietinė mediena dažnu atveju yra pigesnis sprendimas, tačiau egzotinės medžių rūšys pasižymi lietuviškiems medžiams nebūdingomis savybėmis.

Populiariausios medienos rūšys

Mediniams fasadams gaminti dažniausiai naudojamos medžių rūšys:

  • Eglės ir pušies mediena – viena pigiausių medienos rūšių, kuri yra lengvai apdirbama, taip pat itin patvari dėl didelio sakų kiekio.

  • Skandinaviška eglė – šviesios, švelniai gelsvos spalvos mediena. Dažnai galite išgirsti, kad tai balta mediena. Skandinaviška eglė yra šiek tiek gražesnės tekstūros nei baltiška eglė, taip pat turi mažiau mazgų. Dėl to mediena tampa dar patvaresnė.

  • Maumedis – šios rūšies mediena pasižymi dideliu stiprumu, daugiausia dėl nedidelio metinio augimo. Jo spalva yra raudonai gelsva ir gražiai senstanti. Ilgainiui keičiasi jo spalva. Maumedis yra lengvai apdirbamas, patvarus ir lengvai džiūsta.


UAB „Market Rats“ informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą