Nuotraukos autorius: Asociatyvi nuotr.

Daivos šeimos gyvenimo Odisėja svajojant apie nuosavus namus


Lankydama vienišus senelius – esu mačiusi širdį veriantį skurdą, tačiau 22-ejų metų Daivos šeimos istorija – ypatingai sujaudino. Užsuku į Trakų rajone, Aukštadvario seniūnijoje  esantį mažutėlį namelį, kur gyvena keturi suaugę ir keturi maži vaikai, o penktasis jau beldžiasi į pasaulį.
Būtų gerai, jeigu namas būtų nuosavas, deja, vieno kambario būstas – nuomojamas. Kambarėlis kukliai apstatytas sofomis ir lova, maža lovyte. Sienas vyras iškalė plokštėmis, grindys - asla, tad skurdą ir besismelkiantį šaltį nutarė uždengti kilimu. Pati sau mintiju - o kur staliukas, kad vaikai susėdę galėtų pavalgyti, o kur spinta?
Apžvelgiu ir ankštą virtuvėlę, kurioje krosnis bei mažas staliukas su spintele. Naktį čia, 4metrų pločio ir ilgio virtuvėlėje nakvoja du Daivos broliai, kurie glaudžiasi pas sesę. Vienas brolis dar nepilnametis, kitas - baigęs profesinę mokyklą. Nuvykus stebėjausi, kaip Daivos broliai įsirengė pašiūrę ir svajoja gyventi atskirai savo namelyje. Tik klausimas, ar jie nesušals, nes šildytis ruošiasi tik elektra. Pasidžiaugiau išgirdusi, jog vaikinukai netinginiauja - eina užsidirbti pas ūkininkus.
Paklausiau, kas dar iš šeimos dirba? Su pasididžiavimu akyse Daiva papasakojo, jog jos vyrą priėmė dirbti lentpjūvėje. Laimei, bus pajamų ir duonos didelei šeimynai.
Daivos istorija ypatinga. Ji augo su dar šešiais broliais ir sesėm šeimoje, kur tėvai gerdavo ir nelabai rūpinosi vaikais. Pieš septynerius metus sudegė jų namai ir vaikai išsisklaidė po valdiškus namus. Tik Daivą priglaudė viena šeima, kur ji ir susisuko lizdelį. Vaikelis po vaikelio, o po kelių metų priėmė ir dar du brolius iš globos namų, nes jiems sukako aštuoniolika.
Dar ir šiandien Daiva pergyvena, kad tys – brolis ir dvi sesės, liko gyventi globos namuose. Motinai atimtos teisės. Tačiau visi jos broliai ir seserys į mažytį nuomojamą namelį ir nesutilptų...
Šaunuolė vyriausia sesė rūpinasi savo keturiais vaikais, jau greit pasibels ir penktasis. Namai nors ne savi, bet sutvarkyti. Šeima nepiktnaudžiauja svaigalais, kabinasi į gyvenimą. Daiva nedejuoja, nesiskundžia ir nieko nekaltina, kad taip susiklostė likimas...
Labai norėtųsi padėti šiai jaunai šeimai, nes jie neina tėvų pėdom, kaip geba tvarkosi savo buitį, kabinasi į gyvenimą.
NE SMERKTI, NE KRITIKUOTI, BET PAMATYTI IR PADĖTI KVIEČIAME ŠIAI ŠEIMAI.
Kviečiame dalyvauti parduotuvės “Lankava” organizuojamoje paramos akcijoje “Gerumo žvaigždė”. Pirkdami prekes pažymėtas gerumo žvaigždės ženklu Jūs paremsite Maltos ordino pagalbos tarnybos Simno ir Pivašiūnų grupes.

Maltietė Laima Žemaitienė

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą