Atmintinė dovanų pirkėjams – kaip išlikti ramiam ir neišleisti per daug

Dovanos sustiprina žmonių ryšius, nuspalvina šventę. Daugeliui žmonių jos pažadina jausmą, kad yra svarbūs, reikalingi, mylimi. Ypač ši socialinio ryšio svarba pastebima Lietuvoje: regis, mažai kam tiek rūpi per Kalėdas savo artimuosius apiberti dovanomis kaip mūsų šalies gyventojams. Ką daryti, kad prieššventinis stresas neužgožtų Kalėdų džiaugsmo?

Labiausiai džiugina parodytas dėmesys

„Esame pastebėję, kad dauguma įmonių kalėdinių dovanų sprendimus priima jau vasarą. Asmeninių dovanų žmonės ieškoti pradeda gerokai vėliau. Iš tikro esame graži šalis su labai nuoširdžiais žmonėmis, visi labai atidžiai renka dovanas savo artimiesiems, ilgai svarsto, kas galėtų labiausiai nudžiuginti, nustebinti“, – pastebi dizainerė, interjero ir baldų prekybos centre „Domus galerija“ įsikūrusio „Studio Sanguinico“ salono vadovė Elena Kotryna Mieželė.

Ar visos mūsų dovanos pasiekia tikslą – pradžiugina, nustebina? Šalyse, kur vartojimo kultūra pasireiškia ir kita savo puse, po švenčių buitinių atliekų konteineriuose galima rasti ne tik spalvingų pakuočių, bet ir pačių dovanų. Ne visos jų dargi būna išpakuotos. Anot E. K. Mieželės, tokia praktika Lietuvos dar nepasiekė: „Tikrai nėra svarbi dovanos piniginė vertė ar funkcionalumas. Dovana gali būti tiesiog koks nors bendras nuotykis, renginys ar kitos patirtys. Kiekviena dėmesio parodymo forma yra vertinga ir džiuginanti.“

Jai antrina ir dizainerė, interjero stilistė, „Domus galerijoje“ įsikūrusio interjero salono „Retroforma“ įkūrėja Lina Kalinauskaitė-Forsman: „Dovanojant svarbiausia yra galvoti apie žmogų ir emocijas, kurias dovana tam žmogui sukels. Juk ne daiktų gausybė kuria laimę ar gyvenimo kokybę. Noriu tikėti, kad atsakomybė dovanojant didėja. Geriau mažiau ir kokybiškai. Kita vertus, miela dovana gali tapti ir savo rankomis iškarpyta snaigė. Jei ji teikia džiugesio, vadinasi ji yra vertinga.“

Kai nuoširdumas ir atidumas tampa našta

Dizainerės E. K. Mieželės akimis, mūsų tautiečiai yra tikri dovanojimo profesionalai. „Nemažai laiko gyvenau užsienyje, ir nelabai teko girdėti tokių gausių ir nuoširdžių linkėjimų vieni kitiems bei tokių mielų ir rūpestingai parinktų dovanų“, – aiškina E. K. Mieželė.

Tiesa, psichologai pastebi, kad toks atidumas artimiesiems ir gausių kalėdinių dovanų tradicija gali užgriūti kaip rūpesčių kalnas ar atsakomybės našta. Ypač tai pasakytina apie skubančius, jau ir be to nemaža kasdienio gyvenimo įtampų patiriančius asmenis. Dauguma jų irgi nori būti dėmesingi savo artimiesiems, juos pradžiuginti, tačiau besistengdami patys tiek išvargsta, kad vietoje džiaugsmingo šventės šurmulio mieliau kur nors užsidarę pailsėtų.

Pasak psichologės-psichoterapeutės Daivos Balčiūnienės, vis dar nemažai gyventojų Lietuvoje bando žūtbūt palaikyti nusistovėjusią gausių kalėdinių dovanų tradiciją. Dalis tokių žmonių teigia jaučiantys visuomenės, giminaičių ar šeimos spaudimą, kuriam net nebando pasipriešinti.

Keiskimės dovanomis ir keiskimės patys

„Kiekvienas pokytis, taip pat ir nauja tradicija ar kitas požiūris – tai procesas. Nėra formulės, kurią psichologas galėtų pateikti žmogui ir pasakyti: jei elgsiesi taip ar anaip – būsi laimingas. Kai kurios šeimos randa išeitį, pavyzdžiui, burtų keliu pasirenkamas vienas dovanos gavėjas. Taip sumažėja rūpesčių, ruošiant dovanas kiekvienam. Kai kurios šeimos vietoje dovanojamų daiktų pasirenka bendrą dovaną šeimai“, – aiškina D. Balčiūnienė.

Anot psichologės-psichoterapeutės, kartais užtektų apie būsimas Kalėdas pasikalbėti dar prieššventiniam maratonui neprasidėjus. Ramus artėjančių švenčių aptarimas neskubant daugeliu atvejų tikrai padėtų.

Panaši užduotis, anot psichologės-psichoterapeutės, tenka ir žmogui, kuris dėl per didelių lūkesčių nesugeba pasidžiaugti nei dovanomis, nei šventėmis. „Tokiam asmeniui reikėtų pabandyti orientuotis į vyksmą nei į lūkestį. Kuo aukštesni mūsų lūkesčiai, tuo nelaimingesni jaučiamės“, – atkreipia dėmesį D. Balčiūnienė.

Lietuvių dizainerio kūrinys pradžiugins daugelį

Dizainerė E. K. Mieželė atkreipia dėmesį, kad viena iš universaliausių dovanų – namų interjerui, jų jaukumui skirtas daiktas. Gyventojų apklausos irgi rodo, kad tokių daiktų prieškalėdiniu laikotarpiu dovanoms ieškoma dažniausiai. Išvengti dovanų monotonijos padeda ir mūsų šalies dizaineriai.

„Smagu, kad Lietuvoje smarkiai daugėja mažų manufaktūrų, gaminančių labai kokybišką produkciją. Pati esu interjero bei namų objektų dizainerė – nevengiu šeimynai dovanoti savo kurtų šviestuvų, indų ir kitokių daiktų. Kasmet stebiu ir atsirandančius lietuviškus namų dizaino objektus – ir tikrai yra gausu iš ko rinktis. Mano akimis, Lietuva yra labai skandinavių šalims artimas kraštas, tad ir stilistiškai mums patrauklūs natūralių spalvų, medžiagų objektai su daugiau ar mažiau minimalistiniu dizainu“, – sako E. K. Mieželė.

Namų dekoravimo ir dizaino objektai yra labai praktiška dovana, kurią dovanojame ir patys sau, primena dizainerė, interjero stilistė, interjero salono „Retroforma“ įkūrėja Lina Kalinauskaitė-Forsman. Ji taip pastebi ir vadinamų “mandagumo” ar „padėkos” kalėdinių dovanų tendencijas. Dažniausiai tokiais atvejais dovanojamos geros kokybės aromatinės žvakės, nedideli dizaino objektai – pastaruoju metu jie išstumia tradicines šokolado dėžutes ir gėrimų butelius.

Verta geriau pažinti tą, kuriam dovanosi

Kalėdinių dovanų galvosūkius sprendžiantiems tautiečiams E. K. Mieželė pataria pabandyti atsiminti mylimo žmogaus pomėgius, taip pat akimirkas, kai buvo matyti, kad artimas žmogus kuo nors konkrečiai džiaugėsi. Dizaino ar geros literatūros gurmanai, anot jos, galėtų pasikliauti savo nuojauta – jų dovana bus įvertinta kaip eksperto pasirinkimas.

„Jei dovanojame namams skirtą daiktą, labai svarbu, kad jis atitiktų šeimininkų stilių. Kuo geriau pažįstame žmogų ar šeimą, tuo tiksliau parinksime dovaną. Man patinka dovanoti tai, kas patiktų man pačiai. Pavyzdžiui, džiaugčiausi, jei padovanotų patalynės komplektą. Būtų labai malonu Naujųjų metų rytą atsibusti nauja patalyne paklotoje lovoje”, – savo dovanų lūkestį išduoda L. Kalinauskaitė-Forsman.

Ji įvardija ir dažniausiai pastebimą klaidą, renkantis dovanoti puodelius, rankšluosčius ar žvakides – jie dovanojami po vieną: „Visada rekomenduoju rinktis porą ar kelių vienetų komplektą. Virtuvės ir vonios rankšluosčiai visada turi būti poromis. Kitu atveju dovanoti daiktai tampa atsitiktiniais ir nenaudojamais.“

7 žingsnių atmintinė, kaip kalėdinį stresą paversti Kalėdomis

Atvirai pasikalbėkite apie artėjančias šventes su artimaisiais.

Nepamirškite, kad jūs esate ne tik tradicijų tesėjai, bet ir jų kūrėjai.

Nebijokite pasakyti „ne“ įpročiams, kurie jums tapo našta.

Pasistenkite prisiminti artimo žmogaus pomėgius ir akimirką, kai jis džiaugėsi.

Pasidairykite subtilaus, lietuvių dizainerio sukurto daikto namams: tai universali dovana.

Vietoje kiekvieno dovanos kiekvienam rinkitės dovanų keitimosi variantą.

Atsisakykite didelių lūkesčių: sutelkite dėmesį į šventinį vyksmą, o ne rezultatą ar daiktus.


Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą