Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus patarėja Alytaus rajone: „Mano giliu įsitikinimu, nėra nenorimų vaikų, yra tik neatrastos šeimos“

 

Renata Kruk, Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus (toliau – VTAS) patarėja Alytaus rajone susitikusi su Alytaus rajono savivaldybės mero pavaduotoja, administracijos direktore, Socialinės paramos skyriaus vedėja ir VšĮ Alytaus šeimos pagalbos centro direktore aptarė aktualiausias rajono problemas, susijusias su vaikų gerove.
Vienas didžiausių specialistų rūpesčių yra globėjai, kurie būtų pasiryžę globoti ne tik mažamečius vaikus, bet ir vyresnius.
„Dažniausiai norima globoti mažesnius vaikus, o vyresni vaikai nėra tokie pageidaujami. Problema egzistuoja ne tik pas mus, bet visoje Lietuvoje. Žmonės nesiryžta globoti paauglių. Vis dar vyrauja išankstinės neigiamos nuostatos, kad paaugliai gali turėti nepataisomų elgesio sutrikimų“, - teigė R. Kruk.
Šiuo metu Alytaus rajono savivaldybėje yra trys šeimos galinčios bet kuriuo paros metu priimti iš nesaugios aplinkos paimtus vaikus. Tačiau didžiausia problema ta, kad nė viena iš šių šeimų nesutinka priima vaikų vyresnių nei 12 metų.
Alytaus rajone nėra globėjų norinčių priimti globoti paauglius, taip pat neatsiranda norinčiųjų priimti vaikus nuolatinei globai. Savivaldybė taip pat nėra nurodžiusi socialinės globos įstaigos, galinčios priimti bet kuriuo paros metu vaikus paimtus iš nesaugios aplinkos tais kraštutiniais atvejais kai neatsiranda globėjų šeimos.
„Mano giliu įsitikinimu, nėra nenorimų vaikų, yra tik neatrastos šeimos. Viskas priklauso nuo globėjų pasiryžimo, noro padėti ir gebėjimo rasti kelią į paauglio širdį, užmegzti su juo stiprų, pasitikėjimu pagrįstą ryšį“, - įsitikinusi patarėja.
Vaikų gynėjų nuomone, nuotaikos tampa optimistiškesnės, savivaldos atstovams patikinus, kad svarstomas klausimas dėl bendradarbiavimo su Alytaus miesto šeimos centru dėl vaikų priėmimo bet kuriuo paros metu ir jų laikino apgyvendinimo šioje įstaigoje, tačiau sprendimas reikalingas kiek galima greičiau, juk vaikams reikia namų.
Nesvarbu, koks vaiko amžius – jam reikalinga šeima. Susirinkusiųjų nuomone, būtina dar intensyviau vykdyti globėjų paiešką ir dirbti su jau esančiais globėjais, viešinti informaciją apie globą, svarstyti klausimą dėl pagalbos ir paramos globėjams, sutiksiantiems priimti globoti paauglius bei globoti vaikus nuolat.
„Kad atsikratytume nepagrįstų prietarų, turime šviesti visuomenę, tiek specialistai – savo žiniomis, tiek globėjai – gerąja patirtimi. Ypač svarbu nuolat plėsti ir tobulinti pagalbą ir paramą globėjų šeimoms, kad kiekviena globėjų šeima žinotų, jog nėra palikta viena su savo problemomis“, – kalbėjo R. Kruk.


Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą