Prieš eidami į vaistinę perskaitykite tai: svarbu visiems

Vaistininkų vardu kreipiuosi, tikintis, kad mano balsas pasieks nors kažkurią visuomenės dalį. Visi žinome, kokia šiandien yra situacija visame pasaulyje, žinoma, ir Lietuvoje. Tačiau daugelis Lietuvos piliečių vis dar nesuvokia arba nenori suvokti situacijos rimtumo. Mano tikslas – kad ir vieni, ir kiti suprastų, jog dėl jų neatsakingumo arba kvailumo gali nukentėti kiti.

Įvertinus vaistinės darbuotojų išsakytas mintis (tiek internetinėje erdvėje, tiek akis į akį) ir patirtus išgyvenimus atliekant savo darbą, prašau: Žmonės (ligoniai, klientai, pirkėjai, pacientai, senjorai, atvykėliai ir visi kiti gyventojai), prieš įeidami į vaistinę, atkreipkite dėmesį į visą informaciją, skelbiamą vitrinose ir ant durų bei atidžiai ją perskaitykite. Jeigu parašyta, kad vaistinė neturi medicininių kaukių ar dezinfekcinio skysčio, vadinasi, ji tikrai jo neturi. Jeigu jums sunku tuo patikėti ir vis tiek nusprendžiate eiti į vaistinę, iš vaistininko išgirdę, kad priemonių nėra, nešaukite ant jo ir nekaltinkite, nes prekių gausa ir įvairovė ne visada priklauso tik nuo jo. Vaistinės neturi jokio intereso pasislėpusios laikyti tai, ko šiandien taip visiems trūksta.

Ši ir kita svarbi informacija pakabinta ne tam, kad valytojai būtų mažiau valomo langų ploto. Jeigu parašyta, kad reikia vengti masinio susibūrimo ir į vaistinę eiti po vieną, vadinasi, ir eikite po vieną. Pirma – dėl jūsų pačių saugumo. Antra – mes taip pat esame žmonės, turintys antrąją pusę, vaikus, anūkus ir padidintai rizikos grupei priklausančius tėvus ar senelius. Todėl, gerbdami vieni kitus, vadovaukimės nurodytomis rekomendacijomis, nes gali būti ir taip, kad greitu laiku nebus kam tų rekomendacijų laikytis.

Jeigu jums tikrai prireikė vaistų ar kitų svarbių medicinos prekių (ne lūpdažių, šampūnų ar kremo) ir jūs jau atėjote į vaistinę, laikykitės saugaus atstumo (ne visos vaistinės dar turi apsauginę sienelę), negriūkite ant prekystalio ir atvirai nedemonstruokite savo kosulio pobūdžio, tiesiog žodžiu pasakykite, ar kosulys sausas, ar šlapias, ir mes tikrai pasistengsime padėti.

Čiaudėti ir tuo pačiu metu bandyti pagauti akių kontaktą tikrai nėra būtina, geriau jau sukontaktuokite su savo alkūnės linkiu ir visas bakterijas bei virusus palikite ten. Jeigu neseniai grįžote iš užsienio, turėkite sąžinės ir nebėkite tiesiai iš oro uosto į visuomenines uždaras erdves.

Pabūkite kurį laiką namuose, pasidalinkite savo įspūdžiais internetinėje erdvėje ar telefonu. Ta žinia, kad gerai praleidote laiką Ispanijoje, su vaistininku pasidalinsite ne karantino metu. Būkite pilietiški! Susikaupusias senų ar nenaudojamų vaistų atsargas atnešite tuomet, kai tai padaryti bus saugu. Jeigu senienos jau pragulėjo ne vienerius metus, per papildomą mėnesį tikrai nesuirs jūsų namuose.

Darbas su medicininėmis kaukėmis, respiratoriais ar suvirintojo šalmais iš šalies tik atrodo įspūdingai. Tačiau realybė dėvint šias apsaugos priemones yra kitokia: nuolatinis kalbėjimas tiesiogiai ar telefonu, judėjimas, lankstymasis ir elementarių dalykų aiškinimas ne vienam, dvidešimčiai, bet dažnai – šimtui ar keliems šimtams žmonių – tikras iššūkis. Tai ne tik nepatogumai, diskomfortas, fizinis nuovargis, bet ir emocinė iškrova. Kadangi vaistinėse dirba ne robotai, o žmonės, jiems reikia valgyti, gerti, kartais nueiti į tualetą. Deja, aplinkiniams taip neatrodo, todėl turėkite šiek tiek kantrybės ir tolerancijos, nevaikykite mūsų pamatuoti jums kraujospūdžio, parinkti akinių su jums tinkančia rėmelių spalva ar pasiaiškinti, kodėl prieš mėnesį už vaistus mokėjote 85 centais pigiau.

Nekaltinkite mūsų, kai parduosime tik vieną vaistų pakuotę, nors norėtumėte gauti visas tris. Tai ne mūsų savivaliavimas ar noras nors taip jus pašokdinti. Tai ministro sprendimas. Todėl visą besiveržiantį pyktį pasiruoškite išlieti už vaistinės durų, nes tie dažnai girdimi nepasitenkinimo purslai oro lašeliniu būdu skrieja tiesiai į mūsų veidus. O tuos veidus po darbo bučiuoja vaikai ir mylimi žmonės.

Ir atminkite, kad žuvų taukai negydo koronaviruso, todėl juos, kaip ir visas kitas nebūtinas prekes nusipirksite, kai virusas atsitrauks galutinai. Saugokite savo ir kitų sveikatą. Elkitės atsakingai, nes tik nuo mūsų visų priklauso, kiek tas virusas pas mus užsibus. Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

„Vaistininko užrašai“

 

lrytas.lt informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą