Joninių šventės Alytaus rajone – su vainikais, laužais ir dainomis

Dzūkai pasiilgo švenčių ir vieni kitų, todėl, laikantis visų atsargumo priemonių, Joninių laužai suliepsnos jau nuo šeštadienio, birželio 20-osios. Pirmieji švęsti pradės Daugų miesto gyventojai.

Joninės – tai šventė, nuo seno švenčiama birželio 24 d., taip pat naktį iš birželio 23 į 24 d., maždaug tuo metu, kai Šiaurės pusrutulyje būna ilgiausia diena ir trumpiausia naktis (vasaros saulėgrįža). Šios šventės ištakos Lietuvoje – Rasa, neretai vadinama daugiskaita (Rasos) ir Latvijoje – Lyguo. Po krikšto ši šventė susieta su šv. Jono Krikštytojo gimimo diena. Nors šventė buvo sukrikščioninta, senieji papročiai liko tie patys. Išlikę senieji elementai – vandensugnies, augmenijos simbolika, tokie papročiai, kaip vainikų pynimas, meilės bei vestuvių burtai, žoliavimas ir kupoliavimas, paparčio žiedo ieškojimas, laužų kūrenimas, šokinėjimas per ugnį ir pan. (Vikipedija).

Pagal Alytaus rajono savivaldybės numatytą scenarijų pirmoji Joninių šventė prasidės birželio 20 d., 20 val.  paplūdimyje prie Daugų technologijos ir verslo mokyklos. Nuotaiką „kaitins“  seniūnijos meno kolektyvai, vėliau prisidės grupė „BENT“ ir Donalda Meiželytė. Vakaro „vinis“ – ugnies šou, varduvininkų garbei skirti fejerverkai.

Į bendruomenės organizuojamą šventę „Paparčio žiedas“ sekmadienį, birželio 21 d., 15 val. kviečia Mergalaukis. Prie bendruomenės namų susirinkę šventės dalyviai užkurs tradicinį Joninių laužą, sveikins Jonus, Janinas ir Rasas, ragaus kopūstienės, o pasisotinę linksminsis su Kumečių liaudiškos muzikos kapela „Kaimynai“ ir dainuos kartu su trio „Jaunystės godos“.

Simno miesto parke, Jonų estradoje šventė vyks Joninių išvakarėse, birželio 23 d. Čia žibės tradicinė šios nakties ugnis ir kvepės vasaros žolynais. Lietuvių liaudies dainas dainuos solistė Vaida Žvirblė, grieš „Simnyčios“ kapela, Jonus sveikins Margaritos ir Rugilės duetas, vyrų vokalinis ansamblis „Credo“, grupės „Pop Du“, „Žiburys“ ir „BENT“. Janinoms bus skirtos estrados atlikėjo Romo Dambrausko romantiškos melodijos. Vakaro dangų raižys lazeriai.

Vandens ir ugnies fiestą žiūrovams Joninių organizatoriai birželio 23 d. rengia ir Butrimonyse. Čia po remonto gaivia banga vėl ištrykš gražusis miestelio fontanas, o vandens pursluose atsispindės ugnies šou ir fejerverkų žybsniai. Vietos meno kolektyvų programą „Pinsim Joninių vainiką“ paįvairins Trakų rajono Onuškio liaudiškos muzikos kapela ir grupė „Bernužėliai“. Laikykitės, Butrimonių panelės!

Trumpiausią vasaros naktį nemiegos ir Pivašiūnai. Ant Ilgio ežero kranto varduvininkams bus skirta teatralizuota programa, kurią parengė kaimynai – Alovės folkloro ansamblis „Susiedai“. Grieš Pivašiūnų kaimo kapela „Klėtis“, šoks Alytaus meno kolektyvas „Rūta“, iš Daugų atvyks Ilonos ir Sigito duetas, iš Alytaus – dainininkai „Romantikai“. Diskoteka - su  žinomu dainų autoriumi bei atlikėju Paulium Stalioniu.

Nemunaičio miestelio aikštėje birželio 23-osios vakarą taip pat liepsnos Joninių laužas, o jaunimas eis ieškoti stebuklingojo paparčio žiedo. Jeigu beieškodami išalks, „Šefas ant ratų“ ne tik pavalgydins, bet ir pamokys, kaip patiems gaminti skaniai ir sveikai. Tai – Alytaus rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro projektas. Keramikė Rita Gegužienė burtais ir legendomis apipintą vakarą mokys prisijaukinti molį, o Laimutė Zajančkauskienė padės merginoms pinti vainikus. Žaidimus ir pamokėles keis smagios melodijos, kurias dovanos Nemunaičio „Smiltė“,  „čiulbės“ Dubičių meno kolektyvas „Lakštucis“, aidės Alytaus  meno kolektyvo „Dzūkijos aidas“ melodijos. Diskotekos linksmybes žada populiari grupė „Pašėlę vyrukai“.

Joninių išvakarėse jau penktus metus iš eilės šventę organizuoja Krokialaukio seniūnijos bendruomenė „Želmuo“. Bendruomenės vadovas Algis Malaškevičius džiaugiasi, kad šiais metais Jonines surengti padeda ir Alytaus rajono savivaldybė. Ūdrijos parapijos sode susirinkę bendruomenės nariai turės ką veikti – merginos varžysis, pindamos gražiausių žolynų vainikus, vaikinai ieškos paparčio žiedo, bus linksmų žaidimų ir rungčių, o apsnūdusius ragins vakaro vedėja – linksmoji Marceliutė. Koncertuos grupė „Pašėlęs mikrofonas“.

Beveik visi Joninių renginiai finansuojami Alytaus rajono savivaldybės lėšomis.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą