Daržas ant palangės: ką ir kaip galime auginti namuose?

Vasaros pradžia – puikus laikas sodinimui. Ir netgi, jei neturite galimybės suruošti lysvių sode ar darže, būkite išradingi, įrenkite žalumynų ar gėlių darželį savo namuose. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ duomenys rodo: sodinimui tautiečiai ruošiasi visą pavasarį bei vasaros pradžioje.

Palangės daržininkystė turi didžiulį potencialą. Pradėję nuo svogūnų laiškų stiklainėliuose, vėliau galite pasisėti salotų ir agurkų, kad išaugintumėte daigų. Vazonėlyje ant palangės agurkai išdygs greičiau, o ir šaknis suformuos stipresnes. Salotoms tinka tas pats triukas: sėkite jas į dėžutes. Pasirinkite skirtingų spalvų ir faktūrų salotas, kad džiugintų akį, o ir palangė atrodys dekoratyviau. Salotoms tiks plastikinės dėžutės su dangteliu nuo vaisių, kad ir vynuogių. Dėžutė bus panaudota dar kartą, o jūs džiaugsitės mini šiltnamiu. Kol sėklos sudygs, dangtelį laikykite uždengtą, kad susidarytų tinkamas mikroklimatas.

„Pastebėję pirmuosius daigelius, savo improvizuotą šiltnamį vėdinkite, kad augintiniai nešustų. Laistykite į lėkštelę dėžutės apačioje. Paaugusias salotas išpikuokite į didesnius lovelius ir užsiauginkite salotų derlių balkone, terasoje ar darže. Lygiai taip pat galite užsiauginti špinatų, gražgarsčių, sultenių. Nusipirkite salotų vazonėlyje, nupjaukite salotų lapelius, palikdami apie 3 cm stiebelius, lengvai apkarpykite padžiūvusias šakneles ir pasodinkite į vazoną ant palangės, šiltnamyje, balkone arba darže! Neužmirškite palaistyti!“, – dalijasi gėlininkė, tinklaraščio „Garden stories“ autorė Auksė Dobilienė.

Tuo tarpu „Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė Ernesta Dapkienė pasakoja, kad sodo, daržo įrankių ir priedų pardavimai labiausiai išauga nuo kovo iki birželio. Tuo pačiu laikotarpiu tautiečiai pradeda pirkti ir įvairias sėklas, augalų priežiūros prekes. Pastarųjų pardavimų bumas įvykta gegužę.

„2019 m., palyginti su 2018 m., buvo išaugę sodo, daržo įrankių bei sėklų pardavimai. Kalbant apie sėklas, pernai populiariausios buvo agurkų, krapų, salotų, špinatų ir ridikų sėklos. Itin populiarūs buvo ir geltonųjų svogūnų sėjinukai“, – tuo, ką auginti renkasi tautiečiai, dalijasi E. Dapkienė.

Žaliasis gėris balkone

A. Dobilienė dalijasi, kad balkone galima auginti vazonus su mėtomis, melisomis, čiobreliais ir rozmarinais. Prieskonines žoleles iš parduotuvės vazonėlių persodinkite į didesnius indus ir laiku paliekite. Durpių substratas ar kompostinė žemė, į kurią sodinsite, turi būti lengvos struktūros, kad šaknys gautų užtektinai oro ir augalas galėtų stiprėti. Balkonai dažnai būna orientuoti į pietinę pusę, kur saulė kepina negailestingai, tokios sąlygos tiks čiobreliams, raudonėliams bei rozmarinams. Iš parduotuvės parsineštus ir persodintus augalus prie intensyvios saulės pratinkite palaipsniui, kad nenudegtų jų lapai, juk iki tol jie matė tik lempų šviesas.

„Erdvę balkone taupykite. Vazonus statykite skirtinguose lygiuose: ant stelažų, taburečių, lentynų, taip ir atrodys įdomiau, ir prižiūrėti bei laistyti bus patogiau. Kompozicijas kurkite iš skirtingos paskirties augalų: maišykite dekoratyvius ir valgomuosius, eksperimentuokite su faktūromis, išdykaukite su spalvomis. Tik būtinai pasidomėkite augimo sąlygomis ir į vieną vazoną nesusodinkite egzempliorių, kuriems reikia skirtingų sąlygų“, – pataria ekspertė.

Tobulas sodas terasoje

Vienmetės ir daugiametės gėlės, dekoratyvinės žolės, pomidorai ir agurkai, prieskoniai ir salotos, netgi šilaguogių krūmas gali tilpti jūsų terasoje. Viskas priklauso nuo poreikių ir laiko, kurį ketinate skirti savo  augintiniams. Vazonus reiktų rinktis didesnius, juose ilgiau išliks drėgmė, geriau vystysis augalų šaknynas ir atrodys įspūdingiau. Keraminiai atrodo gražiau, bet plastikiniai – praktiškiau: jie lengvesni, tvirtesni, drėgmė išgaruoja ne taip greitai.

„Būtų geriau, jei vazonus terasoje statytumėte ant specialių kojelių, kurios juos pakelia porą centimetrų nuo grindų paviršiaus. Taip grindys bus apsaugotos. Aukštesniuose vazonuose pasodintus augalus lengviau palieti, smagiau jais gėrėtis ar mėgautis jų aromatu“, – priduria A. Dobilienė.

„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą