Mada dovanoti kojines nepaseno – pakito tik dovanos formos

Šiltos kojinės praverčia kiekvienam. Pasirodo, dovanoti jas Kalėdų proga - ypatingai sena tradicija. Ir nors nemažai tradicijų šiais laikais pamirštame, mada dovanoti kojines nepasikeitė. Tik šiandien šios dovanos gerokai skiriasi nuo tų, kuriomis artimuosius džiugino senovėje.

Etnologė Rita Aleknaitė pasakojo, kad tradicija, kai per Kalėdas dovanojamos kojinės arba į jas dedamos nedidelės dovanos, siejama su šventuoju Mikalojumi, kuris yra Kalėdų Senelio prototipas.

Sukritusios monetos sukūrė tradiciją

Šis katalikų ir stačiatikių gerbiamas vyskupas buvo kilęs iš pasiturinčios šeimos. Artėjant Kalėdoms jis savo turtais norėdavo pasidalyti su skurstančiais. Legenda byloja, kad prieš vienas tokias šventes jis užsiropštė ant vienos vargingos šeimos namo stogo ir per kaminą įmetė smulkių monetų. Šios sukrito į prie židinio džiūti pakabintas šeimos kojines. Taip atsirado tradicija ant židinio atbrailos ar kitoje jaukioje namų vietoje kabinti kojines ir į jas mesti saldumynus ar kitus smulkius daiktus. Be to, ir pačios kojinės tapo populiaria dovana.

Ši tradicija gyva ir Europos šalyse, ir Jungtinėse Valstijose. Iš šv. Mikalojaus idėjos prieš šventes dalytis savo turtu su vargstančiais išsirutuliojo ir dabartinių labdaros renginių bei akcijų tradicija.

Artėjantys 2018-ieji bus Geltonojo Šuns metai. Todėl šiemet pardavėjai siūlo įsigyti šiuo simboliu paženklintų kojinių. Žmonės, pamatę šunų atvaizdus, domisi būtent tokiomis kojinėmis. Tie, kurie patys turi šunų, renkasi būtent su šių gyvūnų atvaizdais numegztą šiltą apavą. Sako, kad tokias kojines perka savo šeimos nariams ir draugams.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą