Įspūdžiai iš folkloro festivalio Austrijoje

Senamiesčio pradinės mokyklos šokių kolektyvas „Senamiestukas“, Panemunės progimnazijos tautinių šokių kolektyvas „Uldukas“, neformaliojo vaikų švietimo programų „Liaudies šokis – jaunieji „Dainavos“ nariai“ ir „Liaudies šokis – gyvoji tautinės kultūros versmė“ šokėjai  ir šeima iš Ukrainos iškeliavome į IV tarptautinį folkloro festivalį „Muzika ir šokis Alpėse“ Austrijos Abtenau mieste. Abtenau yra ramus Lammert slėnio Zalcburgo žemėje kurortinis miestelis.

Festivalyje pristatėme lietuvių liaudies kultūrą, papročius, susipažinome su kitų tautų liaudies menu, apsikeitėme kultūriniais mainais bei vieni kitus džiuginome šokiu, gera nuotaika, teigiamomis emocijomis.

Tarptautiniame folkloro festivalyje dalyvavo kolektyvai iš Vengrijos, Švedijos, Austrijos ir Lietuvos.

Festivalio metu neapsiribojome vien tik koncertine veikla, norėjome kuo daugiau susipažinti su šiuo kraštu. Aplankėme nuostabų Halštato miestelį, įtrauktą į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Tai vidurio Austrijoje, Zalckamerguto regione, esantis miestelis, įsikūręs prie Halšterio ežero, kalnų papėdėje. Šalia miestelio yra vėlyvojo geležies amžiaus Halštato kultūros radimvietės. Apylinkėse yra natūralių druskos telkinių. Romos imperijos laikais šis miestelis buvo svarbus prekybos centras. 

Aplankėme dar vieną pasaulinio lygio objektą – „Eisriesenwelt“ (vok. k. „ledo milžinų pasaulis“). Tai didžiausias natūralaus kalkakmenio ledo urvas pasaulyje, esantis Verfene, apie 40 km į pietus nuo Zalcburgo. 

Labai džiugu, kad turėjome galimybę keliauti kartu su šeima iš Ukrainos, susipažinti su mūsų ir kitų Europos Sąjungos šalių tautine kultūra, papročiais. Pedagogė Tеtjana Mokra pasidalijo kelionės įspūdžiais: „Mes su sūnumi labai džiaugiamės, kad turėjome galimybę keliauti su tokia nuostabia komanda! Nuoširdžiai dėkojame visiems, prisidėjusiems prie šios kelionės organizavimo! Įspūdžiai ir emocijos tiesiog užvaldo. Tokio džiaugsmo ir pasitenkinimo jau seniai nejutome. Tai buvo laimingiausios dienos, kurias praleidome toli nuo namų. Mūsų kelionės programa buvo labai turtinga ir įvairi. Organizacija aukščiausio lygio, viskas apgalvota iki smulkmenų. Vaikai mandagūs ir išauklėti, mokytojai dėmesingi ir rūpestingi, leisti laiką tokioje kompanijoje – tikras malonumas. Mums buvo labai įdomu pažinti skirtingų tautų tradicijas: muziką, šokius, dainas, kostiumus – visame kame galima jausti meilę ir pasididžiavimą savo kraštui, savo tautai, savo kalbai.“

Kiekviena kelionė skatina ieškoti, tobulėti. Ši mus įkvėpė būsimiems kūrybiniams susitikimams, įdomiai pažintinei veiklai.

Dėkojame Alytaus miesto savivaldybės administracijai, kuri prisidėjo prie kelionės organizavimo į tarptautinį folkloro festivalį.


Vadovė Laisvutė Adomaitienė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą