Alytaus kraštotyros muziejuje – Antano Zenkevičiaus fotografijų paroda


Rugsėjo 14-osios vakarą į Alytaus kraštotyros muziejų sugužėjo minia smalsių žiūrovų – nuo moksleivių iki garbingo amžiaus žmonių. Visi susirinko į Antano Zenkevičiaus fotografijų parodos „Kaimo gyvenimo portretai“, kurioje eksponuojami Krokialaukio ir aplinkinių kaimų žmonių portretai bei jų kasdienio gyvenimo vaizdai iš 1951–1955 m. laikotarpio, atidarymą.
Įžanginį žodį tarė fotografė, parodos rengėja Galina Tamošiūnienė trumpai pristačiusi parodą, papasakojo, jog itin susižavėjo šio fotografo ryšiu su kaimo žmonėmis, matomu jų nuoširdumu, šilumos kupinomis nuotraukomis. Parodos kuratorė taip pat padėkojo fotografui Vytautui Stanioniui už pagalbą rūšiuojant parodoje eksponuojamas nuotraukas.
Anot fotografo A. Zenkevičiaus artimųjų, šis užsiėmimas buvo ir vienas iš jo pragyvenimo šaltinių.
„Mano tėtis buvo ne tik apylinkės fotografas, bet ir savotiškas metraštininkas – kaupė visa, kas turėjo vertę. Džiaugiuosi, kad išsaugojome fotografijų negatyvus“, - kalbėjo fotografo dukra Daiva.
Jos dėka fotografijų negatyvai padovanoti Alytaus kraštotyros muziejui.
„Visas šias sudėtingo meno paslaptis jis išmoko savarankiškai. Jis buvo bene vienintelis apylinkės fotografas. Fotografavo įvairius renginius, fiksavo kaimo, šeimų gyvenimo akimirkas “, - prisiminimais dalijosi A. Zenkevičiaus jauniausias brolis Stasys.
Eidami nuo vienos nuotraukos prie kitos, parodos lankytojai neslėpė susijaudinimo ir džiaugsmo , radę savo atvaizdą, atpažinę ir bičiulius, pažįstamus. Norintiems pažinti darbštaus ir kūrybingo kaimo žmogaus pasaulėvaizdį, kviečiame apsilankyti A. Zenkevičiaus fotografijų parodoje parodoje iki spalio 16 dienos.
Be visų lankytojų, susidomėjusių paroda, į muziejų atvyko ir ne vienas garbingas svečias: Alytaus rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Česlova Mocevičienė, Alytaus rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorius Aivaras Vyšniauskas, Krokialaukio Tomo Noraus-Naruševičiaus gimnazijos direktorė Idalija Šukevičienė. Žinoma, svarbiausi šį vakarą buvo fotografo giminaičiai – dukra Daiva, kuri muziejui padovanojo tėčio fotografijų negatyvus, sūnus Audrius bei jauniausias brolis Stasys su žmona.
Fotografo A. Zenkevičiaus dukra Daiva dėkojo muziejaus kolektyvui už nuotraukų prikėlimą naujam gyvenimui ir tėčio atminimo pažadinimą, džiaugėsi, jog nuotraukų lagaminas atrado naujus namus bei pakvietė visus žiūrovus paimti po palinkėjimą iš tėčio atminimų dėžutės. Minėtoje dėžutėje gausu išmintingų minčių ir patarimų, o ant jos prilipdytas lapelis su autoriaus žodžiais:
Atminčiai!!!
Vieni rašo dėl gražumo
Kiti rašo dėl mados.
O aš rašau tau žodelį
Dėl atminties amžinos.

Parodoje eksponuojamos 55 fotografijos, šeimos albumas bei dar kelios išlikusios nuotraukos.

Vilma Slabačiauskienė

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą