Metodinė išvyka į Latvijos ir Estijos muziejus

Mes, Lazdijų krašto muziejaus darbuotojai, birželio 25-27 dienomis dirbome, mokėmės ir sėmėmės patirties nekasdieninėje aplinkoje - Latvijos ir Estijos muziejuose. Tik pravažiavę Lietuvos – Latvijos valstybių sieną, aplankėme baroko ir rokoko stiliaus rūmus Rundalėje. Baltijos Versaliu vadinami rūmai sužavėjo įspūdingu grožiu, vidaus ir išorės prabanga bei nepakartojamu parku ir gėlynais.

Latvijos sostinės Rygos centre įsikūrusiame Okupacijos muziejuje mus pasitiko direktorius Gunars Nagels ir direktoriaus pavaduotoja muziejaus plėtrai Liiga Strazda. Ji apgailestavo, kad šiuo metu lankytojai gali apžiūrėti tik laikinai sukurtas ekspozicijas, nes Okupacijos muziejaus patalpos, esančios kitame pastate, sparčiai atnaujinamos bei remontuojamos, duris atvers 2020 m. Po ekspozicijų sales lydėjusi gidė Anna papasakojo, ką teko patirti Sovietų Sąjungos okupuotiems kraštams, kaip Baltijos šalys vieningai kovojo dėl nepriklausomybės, supažindino su Latvijos okupacijos istorija (1940-1991).

Kolegos rekomendavo mums aplankyti Gamtos muziejų ir apžiūrėti naujai sukurtas ekspozicijų ir edukacijų sales.

Neišdildomų įspūdžių paliko netoli kruizinių laivų terminalo įsikūręs didelis jūrų muziejus „Skrydžio uostas“. Šis muziejus yra populiariausias visame Taline, užima net 600 ha. Jame eksponuojami laivai, karo artilerija. Muziejus išsiskiria savo interaktyvumu. Muziejus susideda iš dviejų dalių: muziejaus pavilijono, kuriame eksponuojama atrastas vikingų laivas, žvejybiniai laivai, sportiniai laiveliai, žemės-vandens amfibijos, milžiniški plūdurai, netgi povandeninis laivas „Lembit“. Kitoje pavilijono dalyje vieta skirta karo technikai: eksponuojami tankai, įvairūs šaudymo prietaisai, batiskafas. Pirmajame aukšte galėjome skirti laiko interaktyviam pažinimui: išbandyti 15 metrų per sekundę vėjo greičio pojūtį, prisimatuoti jūrininkų uniformas, kautis jūrų mūšyje, išbandyti pilotuoti lėktuvą skrydžio simuliatoriuje ir kt. Lauko ekspozicija taip pat patraukli: įkopėme į istorinio „Suur Toll“ laivo denį. Šis laivas buvo pastatytas kaip ledlaužys pasaulinio karo metais, gabeno karius ir ginklus į Estiją. 1988 m., atvykęs į Taliną, buvo pradėtas ruošti eksponavimui.

Talino senamiestyje mus pasitiko Estijos Liaudies fronto narys, 1990-1991 m. vadovavęs slaptųjų ryšių skyriui bei dalyvavęs gynybos lygos tarybos veikloje, dabar - Talino garbės pilietis Aadu Jogias, kuris daug ir įdomiai pasakojo apie Nepriklausomybės atkūrimo įvykius savo šalyje. Kartu su Aadu Jogias, žingsniuodami senamiesčio gatvelėmis, apžiūrėjome Estijos parlamento, vyriausybės rūmus, Laisvės paminklą, aplankėme Talino miesto istorijos muziejų, kuris sužavėjo ekspozicijų dizainu ir eksponatų gausa.

Viename moderniausių Baltijos šalyse - Estijos nacionaliniame muziejuje Tartu mieste – susipažinome su šalies istorija. Muziejaus ekspozicijose pristatomos Estijos šaknys – kalbos kilmė, ryšiai su kitomis kultūromis, tautinių mažumų istorija, tradicijos, papročiai. 34 000 m² plote eksponuojama 140 000 objektų. Inovatyvūs, netradiciniai eksponatų pateikimo sprendimai, interaktyvios erdvės, edukacijos salės ir daug kitų įdomių dalykų, stebino šiame muziejuje ir vertė mąstyti, o kaip tokius sprendinius galima būtų pritaikyti pas mus?

Šiandien jau vėl darbuojamės savo darbo vietose – labiau pakylėti, kupini naujų idėjų. Ir tikrai žinome, kad ši Lazdijų rajono mero Artūro Margelio suteikta galimybė patobulinti profesines žinias, pasisemti patirties iš kolegų Latvijoje ir Estijoje duos rezultatų.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą