Teismui perduota ištirta baudžiamosios bylos dalis dėl gaisro Alytuje

Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė Nomeda Urbonavičienė surašė kaltinamąjį aktą ir perdavė į teismą baudžiamąją bylą, kurioje dviem Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnams pareikšti kaltinimai dėl tarnybos pareigų neatlikimo. Surinkti duomenys leidžia pagrįstai manyti, kad dėl jų neveikimo nebuvo imtasi teisinių, techninių bei organizacinių priemonių, galėjusių užkirsti kelią itin didelio masto gaisro kilimui Alytaus įmonėje „Ekologistika“ 2019 metų spalį. Byla perduota nagrinėti Alytaus apylinkės teismo Alytaus rūmams. Ši baudžiamoji byla atskirta iš tebevykstančio ikiteisminio tyrimo dėl gaisro Alytuje.

Į teisiamųjų suolą netrukus sės Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas A. B. ir šios tarnybos vyriausiasis specialistas S. M., anksčiau ėjęs Alytaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus viršininko pareigas.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, kaltinamieji nepriskyrė šios bendrovės tikrintinų objektų grupei ir neįtraukė jos į metinius planinius priešgaisrinių techninių patikrinimų planus. Taip nebuvo užtikrinta valstybinė priešgaisrinė priežiūra ir priešgaisrinis rėžimas nurodyto pastato dalyje, nebuvo imtasi teisinių ir techninių priemonių bei užkirstas kelias itin didelio masto gaisrui kilti 2019 metų spalį, nebuvo sudarytos sąlygos šį gaisrą identifikuoti/aptikti, lokalizuoti pirminėje gaisro stadijoje, užkirsti kelią jo plitimui.

,,Nuo 2016 m. gruodžio mėn. kaltinamiesiems A. B. ir S. M. buvo žinoma UAB ,,Ekologistika" veikla - 25 000 tonų naudotų padangų perdirbimas per metus pastate- Pramonės g. 1, Alytus, tačiau nebuvo imtasi jokių veiksmų, nedėta jokių pastangų, net minimalių, kad gaisras 2019 m. spalio 16 d. tame objekte neįvyktų arba, kad jų padariniai būtų minimalūs“, - teigia ikiteisminį tyrimą kontroliavusi ir organizavusi Kauno apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorė N. Urbonavičienė.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atlikę pareigūnai nustatė, kad nuo 2012 metų Alytuje, Pramonės gatvės 1-uoju numeriu pažymėtame pastate, kuriame įsikūrusi ir UAB „Ekologistika“, ir teritorijoje jau buvo kilę 9 gaisrai, apie kuriuos informaciją turėjo Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai. Pats didžiausias gaisras kilo 2019 metų spalio 16 dieną. Jo padariniai žmonėms ir aplinkai – milžiniškai, o valstybei padaryta žala viršija 5 milijonus eurų.

Siekiant ištirti visas gaisro Alytuje aplinkybes, Kauno apygardos prokuratūroje buvo sudaryta keturių specializuotų prokurorų, vadovaujančių ir organizuojančių ikiteisminį tyrimą, grupė. Ikiteisminis tyrimas vyksta keliomis kryptimis, tiriamos įvairios gaisro priežasties versijos, vertinami įvairių institucijų, vykdžiusių ūkio subjekto priežiūrą, veiksmai bei priimti sprendimai.

Kauno apygardos prokuratūros prokurorų kontroliuojamą ir koordinuojamą tyrimą atlieka Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų tyrimo skyriaus, Kriminalinės policijos ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus, Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus pareigūnai. Šiame tebevykstančiame ikiteisminiame tyrime įtarimai pareikšti 5 asmenims.

 Lietuvos Respublikos prokuratūros inf. 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą