Dėl naujos gamyklos Pramonės rajone – papildomi savivaldybės klausimai

Alytaus miesto savivaldybės administracijos sudaryta darbo grupė parengė beveik dvidešimt klausimų naujos gamyklos Alytuje Pramonės gatvėje rengėjams dėl poveikio aplinkai vertinimo ataskaitos patikslinimo.

Alytaus miesto savivaldybės mero Nerijaus Cesiulio iniciatyva jie buvo aptarti su įvairių suinteresuotų skyrių ir savivaldybės įmonių specialistais, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Alytuje ir Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, Pramonės rajone veikiančių verslo įmonių  atstovais.

Daug aistrų visuomenėje ir tarp politikų keliančios uolienų perdirbimo gamyklos atsiradimas netoli buvusios padangų gaisravietės, jos gamybos pobūdis ir technologiniai procesai vis dar lieka nežinomybėje, nes ataskaitą turinčių vertinti subjektų – Alytaus miesto savivaldybės administracijos, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovų vertinimu, joje pernelyg daug prieštaravimų ir neatsakytų dalykų, kurie nesudaro prielaidų tinkamai įvertinti būsimos gamyklos poveikį miestui ir jo žmonėms.

Pasak Alytaus miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjos Vidos Mačernienės, esminiai dalykai, dėl kurių savivaldybė nepritaria pateiktai atnaujintai ataskaitai yra tai, kad tokio pobūdžio gamybai turėtų būti nustatyta ne mažesnė kaip 500 metrų sanitarinė apsaugos zona.

„Be to, teisės aktai numato, kad šimtui kvadratinių metrų gamybinio ploto, statinio ir turimo sklypo ribose turi būti įrengta ne mažiau kaip viena automobilių aikštelės vieta. Aikštelė ataskaitoje apskritai nenurodyta“, – sakė vedėja.

Pasak jos, taip pat rengėjų paprašyta detalizuoti krovininio transporto judėjimo schemas nuo miesto ribos, nurodyti, kokiais būdais ir į kokią tarą bus perpilamos cheminės medžiagos, iš kokių Europos valstybių bus vežama žaliava, ar ji nebus radioaktyvi, prašoma įvertinti suminį triukšmo lygį gamybos proceso metu.

Pasitarimo savivaldybėje metu Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Alytaus departamento, Alytaus priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovai akcentavo, kad dėl ataskaitoje nepateiktų technologinių procesų aprašymų, jų neatskleidimo institucijos negali tinkamai įvertinti galimo poveikio.

Pavyzdžiui, negalima patikrinti, ar emisija į orą apskaičiuota teisingai, nes ataskaitos prieduose nėra jokių specifikacijų, pagal kurias ji skaičiuota. Specialistų teigimu, tai, kad, pasak ataskaitos rengėjų, bus naudojama unikali technologija, nėra pakankamas argumentas pritarti arba nepritarti tokiai ataskaitai.

Alytaus miesto savivaldybės mero N. Cesiulio nuomone, labai svarbu, kad būtų įsiklausyta į visų suinteresuotų šalių pastabas, keičiamasi informacija, nes kalbant apie tokio pobūdžio įmonę Alytuje, neatsakytų klausimų ir jokių abejonių dėl šalia esančio verslo bei miesto gyventojų saugumo negali būti.

Ams, Komunikacijos skyriaus informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą