Šiandien startuoja Europos judumo savaitė

Rugsėjo 16–22 dienomis Lietuvoje tradiciškai minima Europos judumo savaitė, kurios metu visi šalies gyventojai kviečiami į darbą, mokymo įstaigas ar laisvalaikio vietas vykti ne automobiliu, o pasirinkta aplinkai draugiška transporto priemone arba pėsčiomis. Prasidedant judumo savaitei, Susisiekimo ministras Jaroslav Narkevič kviečia visuomenę kuo daugiau judėti, tausoti aplinką ir išbandyti tvaraus judėjimo iniciatyvas.

Kone visos Europos Sąjungos valstybės susiduria su daugybe problemų ir iššūkių, kurias sukelia intensyvus automobilių eismas bei spūstys miestuose. Tad 2020 m. Europos Komisijos inicijuojamos judumo savaitės tema – „Judumas – be jokios taršos“ – atspindi ambicingą tikslą, kad iki 2050 m. Europa taptų pirmuoju neutralaus poveikio klimatui žemynu.

„Lietuvoje pastebimai daugėja aplinkai draugiškų transporto priemonių įvairovė, o šalies miestai naujiems keliavimo būdams vis labiau pritaiko ir plečia turimą infrastruktūrą. Judumo savaitė yra puiki proga ne tik dar kartą apsvarstyti, su kokiais iššūkiais kasdien susiduriame, bet ir patiems imtis iniciatyvos – kviečiu visus dažniau atsisakyti automobilio, atrasti bei išbandyti kuo aktyvesnius, sveikesnius ir įvairesnius susisiekimo būdus, pavyzdžiui, dviračius, paspirtukus ar sparčiai atsinaujinantį viešąjį transportą“, – sako J. Narkevič.

Siekdama, kad miestuose būtų užtikrintas patogus ir aplinkai draugiškas susisiekimas, gerėtų eismo sauga ir didėtų miesto aplinkos patrauklumas, Susisiekimo ministerija rekomenduoja šalies savivaldybėms rengti darnaus judumo mieste planus.

Šiuo metu darnaus judumo mieste planus jau yra parengusios 20 Lietuvos savivaldybių. Galimybę skirti daugiau dėmesio šiems planams ir problemų sprendimui suteikė Europos Sąjungos fondų investicijos.

Daugiau informacijos apie Europos judumo savaitę čia.

Oficialus Europos judumo savaitės puslapis čia

Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerijos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą