Žemės mokesčio ABC

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija primena, kad privačios žemės savininkai iki šių metų lapkričio 16 d. turi sumokėti žemės mokestį. Žemės mokestis yra mokamas už gyventojams ir įmonėms nuosavybės teise priklausančią privačią žemę, išskyrus už miško žemę ir žemės ūkio paskirties žemę, kurioje įveistas miškas. VMI žemės mokestį apskaičiuoja pagal Registrų centro pateiktas žemės sklypų mokestines vertes ir kiekvienos savivaldybės tarybos individualiai nustatytus žemės mokesčio tarifus, kurie gali svyruoti nuo 0,01 iki 4 proc.

Žemės mokesčio deklaracijos yra pateiktos VMI elektroninio deklaravimo sistemoje EDS, skiltyje „Deklaravimas“ – „Žemės mokestis“. Apskaičiuotą mokėtiną žemės mokesčio sumą fiziniai ir juridiniai asmenys taip pat gali sužinoti prisijungę prie Mano VMI sistemos www.vmi.lt/manovmi dalyje „Mokesčio mokėtojo kortelė“ - „Apskaitos duomenys“ arba paskambinus telefonu 1882. Prie EDS ir Mano VMI prisijungti galima pasinaudojus e.bankininkyste ar VMI suteiktomis prisijungimo priemonėmis. Žemės savininkus, kurie nesinaudoja e.paslaugomis, žemės mokesčio deklaracijos pasiekia klasikiniu paštu.

Mokesčių mokėtojai, kurie yra identifikuoti Mano VMI naudotojai, informaciją, susijusią su žemės mokesčiu, gali gauti automatiniu pranešimu, paskambinę numeriu 1882 arba +370 5 260 5060 (skambinant iš užsienio) ir pasirinkę žemės mokesčio temą. Tokia paslauga leidžia sutaupyti laiką, nes veikia ir ne darbo metu, šiuo būdu galima sužinoti mokėtiną žemės mokesčio sumą, įmokos kodą ir mokesčio sumokėjimo terminą.

Žemės mokestį galima sumokėti prisijungus prie Mano VMI, bankuose (VMI atsiskaitomoji sąskaita atidaryta daugelyje šalies bankų), pašto skyriuose, MAXIMA LT kasose, „Perlo“ terminaluose, spaudos kioskuose, kitose mokėjimus priimančiose įstaigose. Mokant žemės mokestį už kitą asmenį, mokėjimo dokumente svarbu nurodyti žemės savininko vardą, pavardę, asmens kodą bei žemės mokesčio įmokos kodą, kuris yra 3011. Nauji žemės savininkai mokestį moka, jei žemę įsigijo iki birželio 30 d., o įsigiję po liepos 1 d. – žemės mokestį pradės mokėti nuo kitų metų. 

Visą aktualią informaciją apie žemės mokestį galima sužinoti apsilankius VMI interneto svetainėje, taip pat VMI „Youtube“ seminare: Kaip sužinoti savo žemės mokestį?. Į dažniausiai užduodamus klausimus VMI specialistė atsako VMI „Spotify“ tinklalaidėje. Kilus klausimų taip pat galima kreiptis į deklaracijoje nurodytą specialistą, parašyti paklausimą per Mano VMI, parašyti žinutę socialinio tinklo „Facebook“ oficialiame VMI puslapyje, informacijos teirautis bendruoju numeriu 1882 arba +370 5 260 5060.

VMI informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą