VESK: rengiamas planas didinti testavimo mastą

Vakar Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija (VESK) aptarė sergamumo koronavirusu situaciją šalyje. Anot Sveikatos apsaugos ministerijos, per pastarąsias 14 dienų sergančiųjų skaičius siekė 251 atvejį 100 000 gyventojų, vidutinis užsikrėtusiųjų skaičius per praėjusią savaitę – 520 atvejų 100 000 gyventojų. Pažymėtina, kad Lietuvos sergamumo rodiklis yra mažesnis nei vidutinis Europos Sąjungos sergamumo rodiklis. Asmenų, kurie jau gavo pirmą skiepo dozę, dalis visoje Lietuvoje siekia beveik 6 proc.

Anot Sveikatos apsaugos ministerijos, būtina testuoti grįžtančius prie darbų žmones. Vasario 25 dieną operacijos vadovo sprendimu buvo išplėstas galinčiųjų tirtis profilaktiškai dėl COVID-19 sąrašas, į jį pateko visi socialiniai darbuotojai, pedagogai ir dėstytojai, pareigūnai, kultūros atstovai, taip pat dėl koronaviruso profilaktiškai galės tirtis asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, jose dirbantys studentai ir savanoriai bei visi socialines paslaugas teikiantys asmenys. Greičiau tirtis galės ir pareigūnai: pasieniečiai, policininkai, ugniagesiai gelbėtojai, viešojo saugumo, Finansinių  nusikaltimų tyrimų ir Specialiųjų tyrimų tarnybų, Muitinės, Valstybės saugumo departamentų tarnautojai, tiesiogiai bendraujantys su žmonėmis, įkalinimo įstaigų bei jų ligoninių, strategiškai svarbių įmonių darbuotojai. VESK posėdžio metu buvo priimtas sprendimas iki kitos savaitės parengti planą dėl testavimo masto didinimo, įvertinant privalomumo galimybę.

Nuo vasario 17 dienos Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnai vykdo kontrolę, kaip atvykstantys asmenys laikosi karantino reikalavimų. Vidutiniškai per parą į Lietuvą ar per ją važiuoja apie 1 400 transporto priemonių, iš jų didžioji dalis veža komercinius krovinius ir sudaro daugiau nei 80 proc. visų vykstančiųjų. Per praėjusią savaitę patikrinti 3 545 asmenys, identifikuota 2 213 asmenų, kurie neturėjo patvirtinimų – QR kodų, t. y. apie 62 proc. vykusiųjų neturėjo užpildytų anketų. Iš viso nuo vasario 17 dienos patikrinti 6 912 asmenų, iš jų QR kodų neturėjo 4 063 vykstantieji, bet anketas užpildė kontrolės vietose. Taip pat per praėjusią savaitę per jūrų uostą atvyko 1 085 asmenys (155 asmenys per parą), per oro uostus – 2 900 asmenų (414 asmenų per parą).

Policijos departamento duomenimis, bendras nusikalstamumas sumažėjęs 20 proc., palyginti su pernai metų panašiu laikotarpiu. Pažymėtina, kad per du pirmuosius 2021 metų mėnesius registruojama 50 proc. mažiau vagysčių. Taip pat nustatyta, kad dėl karantino režimo neišaugo nusikaltimų, susijusių su smurtu, skaičius. Vasario mėnesį nepraleista daugiau kaip 3 000 transportų priemonių, kurios norėjo vykti į kitą savivaldybę be pateisinamos priežasties. Taip pat per praėjusią savaitę išrašyta 1 100 protokolų dėl karantino reikalavimų pažeidimų. Per pastarąjį mėnesį policijos pareigūnai patikrino daugiau nei 25 000 asmenų, kurie izoliavosi. Policija nuolat stebi socialinę erdvę, o praėjusią savaitę užtikrino judėjimo ribojimų kontrolę, reagavo į pranešimus dėl karantino reikalavimų pažeidimų, tikrino įmones.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas vykdo prevencijos akcijas prekybos centruose, parduotuvėse, turgavietėse, paslaugų teikimo vietose, geležinkelio stotyse, degalinėse, kitose viešose žmonių susibūrimo vietose bei atvirose teritorijose. Stebima, kad žmonės laikytųsi nustatytų karantino reikalavimų: teisingai dėvėtų nosį ir burną dengiančias priemones, uždarose patalpose laikytųsi nurodyto atstumo tarp asmenų ir kt. Nustačius pažeidimus, įmonių atsakingi darbuotojai įspėti, kad griežčiau kontroliuotų pirkėjų srautus.

Ekstremalioji situacija Lietuvoje buvo paskelbta prieš metus – 2020 m. vasario 26 dieną.

Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą