Testavimas kaupiniais: atsakymai į svarbiausius klausimus

Kas suteikė teisę atlikti tyrimą kaupinių metodu?

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija suteikė galimybę organizuoti ir koordinuoti savanorišką profilaktinį mokinių ir ugdymo įstaigų darbuotojų, galinčių turėti kontaktą su mokiniais, kaupinių tyrimą, kai ėminiai ėminių paėmimo vietoje grupuojami toje pačioje virusologinėje terpėje.

Ką reiškia tyrimas kaupinių metodu?

Atliekant profilaktinį tyrimą kaupinių metodu, ėminiai grupuojami iki 5 ėminių toje pačioje virusologinėje terpėje, o taikant šį tyrimo metodą specialus tamponėlis įkišamas į nosies landą ne giliau kaip 1,5–2 cm.

Kuo kaupinių metodu atliekamas tyrimas skiriasi nuo įprastai atliekamo tyrimo iš nosiaryklės mobiliuosiuose punktuose?

Tyrimas kaupinių metodu atliekamas imant po mėginį iš nosies landos (negiliai, 1,5–2 cm) kiekvienam namų ūkio nariui, kurių ėminiai grupuojami viename mėgintuvėlyje. Standartinis PGR tyrimas yra atliekamas vienam asmeniui imant mėginį iš nosiaryklės (giliau nei nosies landos), dedant paimtą mėginį į individualų, asmeniui skirtą, mėgintuvėlį. 

Kokius dokumentus būtina turėti atvykus į mobilųjį punktą?

Su savimi būtina turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą (vaikui – gimimo liudijimo, įrašo kopiją).

Kas gali dalyvauti tyrime?

Ugdymo įstaigos mokiniai, ugdomi pagal pradinio ugdymo programą, ir jų namų ūkių (kartu gyvenančių asmenų) nariai bei mokyklose kontaktiniu būdu dirbantys darbuotojai ir jų namų ūkių nariai.

Kam nereikia / negalima testuotis?

Nereikia testuotis asmenims, kurie vakcinuoti du kartus (yra atlikę pilną vakcinacijos kursą); persirgusiems, kai sirgta prieš mažiau nei 90 dienų. Taip pat prieš mažiau nei 60 dienų turintiems atlikto serologinio tyrimo atsakymą, patvirtinant antikūnų turėjimą.

Ar, tiriant namų ūkio asmenis, reikia įtraukti tą, kuris yra persirgęs koronavirusu mažiau nei prieš 90 dienų?Pavyzdžiui, jei vienas tėvų sirgo korinavirusu mažiau nei prieš 90 d., o kiti namų ūkio asmenys ne?

Jei namų ūkyje yra asmuo, sirgęs koronavirusu mažiau nei prieš 90 dienų, jam testuotis nereikia, visi kiti asmenys turi testą atlikti.

Jei mokinys yra persirgęs koronavirusu mažiau nei prieš 90 dienų, ar jis bei jo namų ūkis turi atlikti tyrimą kaupinių metodu?

Ne, neturi atlikti nei mokinys, nei jo namų ūkio nariai.

Ar tyrimo atlikimas mokamas?

Ne, nemokamas.

Ar tyrimas kaupinių metodu yra patikimas? Ir koks yra jo tikslumas?

Patikimas. Tikslumas 94 procentai.

Kas yra namų ūkis?

Mokinys ar darbuotojas ir kartu gyvenantys šeimos nariai.

Jei vaikas reguliariai bendrauja su močiute arba seneliu, ar jai / jam taip pat reikės atlikti testą?

Burbulą sudarantys kontaktai testuotis gali, bet neprivalo.

Jei vaiko šeima negyvena kartu, o vaikas gyvena keletą dienų su tėčiu, keletą dienų su mama, – ar abiem namų ūkiams reikia atlikti tyrimą?

Pageidautina, kad asmenys atvyktų visi kaip vienas namų ūkis. Jei nėra galimybių, gali atvykti kaip du skirtingi namų ūkiai, tokiu atveju vaikas turės atvykti tik su vieno namų ūkio asmenimis. Kitas namų ūkis atvyktų atskirai ir be vaiko. 

Jei šeimos, mokyklos darbuotojo namų ūkį sudaro vienas asmuo, ar jis gali dalyvauti tyrime?

Taip. Šis asmuo tyrimą atlieka vienas.

Ar privalo tyrimą atlikti visi namų ūkio nariai, ar gali, pavyzdžiui, trys iš penkių?

Testuotis raginama visa šeima iki 5 narių (įskaitant mokinį, mokyklos darbuotoją). Jei namų ūkį sudaro 2 nariai, turi testuotis 2 asmenys.  Optimalus kaupinio skaičius yra 3–5 mėginiai viename kaupinyje. 

Ar tyrimas vienkartinis?

Tyrimas nėra vienkartinis. Mokinių, mokyklos darbuotojų, galinčių turėti kontaktą su mokiniais, ir jų namų ūkių narių pirmas tyrimas atliekamas Alytaus  mobiliajame patiktos punkte.

Jei visų tiriamųjų tyrimo rezultatai bus neigiami, mokiniai galės sugrįžti į klases, darbuotojai dirbti ugdymo įstaigoje kontaktiniu būdu. Ugdymo įstaigoje kas 4–7 dienas bus atliekamas tęstinis periodinis profilaktinis tik mokinių ir mokyklos darbuotojų tyrimas.

Kas bus, jei mokinių ar darbuotojų kaupinio tyrimo rezultatas bus teigiamas?

Visi kaupinį sudarantys asmenys turės izoliuotis ir nedelsiant registruotis atlikti profilaktinį PGR tyrimą iš nosiaryklės, siekiant išsiaiškinti, ar asmuo neserga.

Kas bus, jei vienas kaupinių bus teigiamas? Ar turės karantinuotis klasė, klasės mokinių šeimos? Jei taip – kiek laiko?

Jei viename klasės kaupinių bus aptiktas virusas, bus testuojami visi į tą kaupinį patekę vaikai atskirai, kad būtų nustatytas sergantis. Visa klasė turės izoliuotis 14 dienų ir mokysis nuotoliniu būdu. Po to grįš atgal į mokyklą ir bus toliau testuojami kaupinių metodu. Susirgusiam koronavirusu mokiniui ir jo šeimai bus taikoma 10–14 dienų izoliacija.

Ar tyrimo metu negalima užsikrėsti?

Ne, tyrimas atliekamas laikantis visų saugumo reikalavimų.

Ar vaikas gali atsisakyti mokykloje testuotis?

Gali. Jei vaikas atsisakys ir klasėje bus patvirtintas virusas, tyrimo neatlikęs vaikas taip pat privalės izoliuotis.

Ar gali šeima vaiką į mokyklą pradėti leisti vėliau, ne kartu su daugeliu kontaktinį ugdymą pradedančių mokinių?

Prie mokymosi kontaktiniu būdu įmanoma prisijungti vėliau, tačiau tai gali užtrukti. Tik pateikus prašymą mokytis kontaktiniu būdu, visam namų ūkiui atlikus testą ir gavus neigiamą atsakymą, galima grįžti prie kontaktinio mokymo.

Ar gali būti testuojami kūdikiai, 2 metų amžiaus vaikai, mažamečiai, negalią turintys asmenys?

Taip, testuojami gali būti įvairaus amžiaus asmenys.

Ar dažnai testuojant vaikus nepadidėja rizika juos užkrėsti?

Profilaktinis tyrimas kaupinių metodu ugdymo įstaigoje yra atliekamas izoliuojant vieną tiriamąją klasę. Asmens sveikatos priežiūros specialistai, imantys mėginį iš kiekvieno vaiko, laikosi visų aukščiausių saugumo reikalavimų.
 

Nuo kokio amžiaus bus testuojami mažamečiai vaikai?

Amžiaus ribos nėra.

Ar reikia tyrimą atlikti šeimos nariams, kurie yra persirgę ir turi antikūnų?

Kaupinių metodu tyrimo nereikia atlikti asmenims, kuriems prieš mažiau nei 90 dienų iki kaupinių tyrimo atlikimo dienos buvo patvirtinta COVID-19 liga, tai[p pat tiems, kurie prieš mažiau nei 60 dienų yra gavę teigiamą serologinio tyrimo atsakymą ir kurie yra paskiepyti COVID-19 ligos vakcina pagal visą skiepijimo schemą.

Ar darbuotojų, kurie yra paskiepyti antrąja COVID-19 ligos vakcina ir turi antikūnų, šeimos nariams reikia atlikti kaupinio tyrimą?

Ne, nereikia.

Ar nebūtų galima kaupinyje nustačius koronavirusą visiems asmenims, kurių ėminiai yra viename mėgintuvėlyje, pakartotinai atlikti tyrimą iš nosies ertmės ir, tik nustačius virusą konkrečiam asmeniui, jam ir atlikti PRG testą?

Kol kas negalima. Tyrimą atliekant pakartotinai, ėminys imamas iš nosiaryklės arba nosies landos.

Ar turi būti testuojamas mokyklos direktorius, kiti tiesiogiai klasėje nedirbantys, bet kontaktą turintys mokyklos darbuotojai?

Taip, turi būti testuojama visa mokyklos bendruomenė, kuri fiziškai būna ugdymo įstaigoje.

Ar vaikai specialiai tyrimui skirtus mėginio pagaliukus gali patys įsikišti į nosį ir gerklę, ar tai būtinai turi atlikti specialistai?

Teisės aktuose reglamentuojama, kad ėminį specialiu medicininiu pagaliuku ima kvalifikuotas asmens sveikatos priežiūros specialistas. 

Jei darbuotojo namų ūkį sudaro vienas asmuo, ar galima kaupinį atlikti iš kelių darbuotojų, kurių namų ūkyje yra tik vienas asmuo?

Ne. Jei asmuo gyvena vienas, tai kaupinys bus iš vieno asmens.

Po patvirtinto teigiamo atvejo mokiniui turi izoliuotis visa klasė. Ar tėvai taip pat turi izoliuotis?

Izoliuojasi tik vaikai, tačiau, vaikui izoliuojantis namuose su abiem tėvais, jie taip pat patenka į izoliaciją. 

Ar atliekant testavimą mokykloje antrą kartą pasitaikė atvejų, kada vaikas nebuvo klasėje, o jam buvo paskirtas tyrimas?

Taip. Jei vaiko nėra klasėje, atskiras testavimas jam nėra organizuojamas. Jis prijungiamas prie kito testavimo, kuris ugdymo įstaigoje vyksta kas 4–7 dienas.

Kaip vykdomas tyrimas kaupiniais?

Tyrimas vykdomas dviem etapais. Pirmuoju etapu tyrimas atliekamas pradinių klasių mokiniams ir jų namų ūkių nariams bei mokyklose kontaktiniu būdu dirbantiems darbuotojams ir jų namų  ūkiams. Tyrimas atliekamas mobiliame punkte. Antruoju etapu, po 4–7 dienų, tyrimas atliekamas mokyklose, jame dalyvauja tik mokiniai ir kontaktiniu būdu dirbantys darbuotojai. Antruoju etapu atliekamas tyrimas kartojamas periodiškai tiriant tik mokinius ir mokyklos darbuotojus, turinčius kontaktą su mokiniais.

Ar visi vieno namų ūkio nariai turi atvykti atlikti tyrimo į mobilųjį punktą vienu metu?

Taip.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą