Nuo rugsėjo 1 d. visiems mėsos ir paukštienos turgaus prekybininkams - elektroniniai turgavietės žurnalai

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI) primena, kad nuo rugsėjo 1 d. prekybininkai, prekiaujantys mėsa ir paukštiena bei jų produktais turgavietėse ir  viešosiose prekybos vietose, turės pildyti Turgavietės e. žurnalą (i.ŽUR). Alytaus apskrityje yra užregistruotos 89 prekybos mėsa, paukštiena ir jų produkcija vietos.  Pradėti dirbti su sistema buvo galima jau nuo liepos mėn.,  – prekybininkams buvo skirtas 2 mėn. pereinamasis laikotarpis. 

„Tam, kad perėjimas prie Turgavietės e. žurnalo i.ŽUR smulkiesiems verslininkams būtų kuo sklandesnis, aktyviai bendradarbiavome su turgavietėmis, rengėme mokymus bei teikėme konsultacijas susitikimų metu ir atvykus į VMI aptarnavimo padalinius“, - sako Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkė Judita Stankienė, pažymėdama, kad likus savaitei VMI į papildomus mokymus kvies Kauno apskrities turgaviečių prekybininkus bei toliau teiks pagalbą telefonu ar atvykus į vieną iš VMI padalinių.

Pagrindinis Turgavietės e. žurnalo tikslas – užtikrinti parduodamų maisto produktų atsekamumą, saugą,  kokybę bei apskaitą. Pasak Kauno AVMI vadovės, kuriant i.ŽUR sistemą taip pat buvo siekiama palengvinti visą apskaitos procesą: „Prekybininkai nerimauja dėl poreikio į žurnalą suvesti didelius kiekius duomenų. Tačiau įrašant naują produkciją, sistema geba įsiminti pavadinimus ir, kitą kartą vedant, pasiūlyti kaip pasirinkimą. Dėl šios priežasties vieną kartą teisingai suvedus duomenis, vėliau užteks tik pasirinkti“, - sako J. Stankienė. Supaprastės ir likučių skaičiavimas, nes dienos gale tai padarys sistema. Visi turimi užregistruotų pardavimų vietų apskaitos žurnalai taip pat bus vienoje vietoje - automatiškai sukurti i.ŽUR.

E. apskaitos žurnalo pildymas

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau - VMVT) išduotą leidimą turgavietėje ar viešojoje prekybos vietoje prekiauti mėsa, paukštiena ar jų produktais turintiems prekybininkams e. žurnalai  buvo sukurti automatiškai. Prisijungti prie i.ŽUR galima per išmaniąją mokesčių administravimo sistemą (i.MAS) tuo pačiu būdu kaip ir jungiantis prie kitų VMI informacinių sistemų (pvz.: Mano VMI, EDS ir kt.) 
Kaip ir popierinį apskaitos žurnalą, taip ir elektroninį, reikės pildyti kiekvieną dieną: prieš pradedant darbą ir darbo metu į Turgavietės e. žurnalą suvesti  duomenis apie naują gautą,  atsivežtą produkciją , o dienos gale – apie nurašytą, išvežtą bei parduotą produkciją. Prekybininkai įrašus galės tikslinti - padarius klaidą, ją bus lengva ištaisyti, o Turgavietės e. žurnale duomenys išliks atsekami.

Daugiau informacijos apie i.ŽUR galima rasti čia. VMI internetinėje svetainėje taip pat patalpintos i.ŽUR sistemos naudojimo instrukcijos, kuriose žingsnis po žingsnio pristatomas visas Turgavietės e. žurnalo naudojimo procesas. Pasikonsultuoti su mokesčių specialistais galima telefonu 1882 arba, iš anksto užsiregistravus, atvykti į artimiausią VMI klientų aptarnavimo padalinį.

VMI informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą