Alytaus švietimo įstaigose pradedamos montuoti saulės elektrinės

Pasirinkdamas aplinkai draugiškesnės energijos vartojimo būdą, kiekvienas galime prisidėti prie klimato kaitos mažinimo. Šia nuostata jau vadovaujasi dalis Alytaus švietimo įstaigų, kuriose bus įrengtos atsinaujinančios energijos saulės elektrinės. 

Pirmoji tokia elektrinė šią savaitę pradėta montuoti Alytaus „Volungės“ progimnazijoje. Mokyklai per metus suvartoja apie 65 tūkstančius  kilovatvalandžių elektros energijos. Tikimasi, kad įgyvendinus projektą, išlaidos elektros energijos pirkimui turėtų sumažėti apie 50 procentų.
Kaip atrodo tokios elektrinės montavimas ant progimnazijos stogo, antradienį apžiūrėjo ir Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis kartu su mokyklos direktoriumi Feliksu Džiautu ir saulės elektrines įrenginėjančios įmonės „EST LT“ atstovais.

„Didėjančios kainos koreguoja savivaldybės biudžetą, tad reikia ieškoti alternatyvių priemonių, kurių pasitelkę būtume žalesni ir efektyvesni. Panašu, kad ateityje taip atrodys ir kiti stogai. Dabar saulės elektrines įrengiame dalyje švietimo ir kitų įstaigų, o po kelerių metų tikėtina, kad bus įrengta visose įstaigose ir už elektrą sutaupytas lėšas galėsime panaudoti kitur“, – teigia N. Cesiulis.

Saulės elektrinės per keletą savaičių bus pradedamos montuoti ir kitose ugdymo įstaigose.  Artimiausiu  metu jas planuojama montuoti lopšeliuose-darželiuose „Boružėlė“, „Nykštukas“ ir Šaltinių progimnazijoje. 

Vėliau saulės elektrinėmis galės džiaugtis Jotvingių gimnazija, lopšeliai-darželiai „Pušynėlis“, „Du Gaideliai“, „Girinukas“, „Vilties“ mokykla-darželis, Dzūkijos mokykla, Vidzgirio ir Panemunės progimnazijos. Atsinaujinančių energijos išteklių saulės elektrinės bus įrengtos ir VšĮ Alytaus sporto ir rekreacijos centre, Alytaus kultūros centre, Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centre beiAlytaus socialinių paslaugų centre.

Šių elektrinių įrengimui apie 20 proc. lėšų skiria Alytaus miesto savivaldybė, o likusi projekto dalis finansuojama iš Aplinkos projektų valdymo agentūros. 

Sprendimą dalyvauti Aplinkos ministerijos Klimato kaitos programos atsinaujinančių energijos projekte ir įstaigose įrengti fotovoltines saulės jėgaines dar 2019 m. priėmė savivaldybės taryba.

AMS, Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą