Alytaus savivaldybėje – kolegos iš Telšių: dalintasi patirtimi dėl gyventojų iniciatyvų

„Alytaus miesto savivaldybė buvo pirmoji, prieš beveik penkerius metus nusprendusi, kad miestiečiai patys gali nuspręsti dalį biudžeto skirti tam, ką patys pasiūlys įrengti viešose vietose: ne meras ne tarybos nariai ar administracija, bet patys gyventojai. Turėjome ir tebeturime iššūkių dėl atskirų projektų įgyvendinimo, turėjome įvairių diskusijų, mielai pasidalinsime savo patirtimi dėl dalyvaujamojo biudžeto“, – susitikimo su Telšių rajono savivaldybės meru Kęstučiu Gusarovu ir savivaldybės delegacija bei apskritojo stalo diskusijos  „Kaip bendruomenių iniciatyvos gali prisidėti prie miesto/kaimo patrauklaus įvaizdžio formavimo“ dalyviais pradžioje sakė Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis.

Alytaus miesto savivaldybė projektus pagal visuomenei skirtą dalyvaujamąjį biudžetą įgyvendina nuo 2018 metų, Telšių rajono savivaldybė – tik antrus metus. Žemaitijos savivaldybėje įgyvendinami tik mažos vertės, iki 20 tūkstančių eurų projektai, nėra didžiųjų projektų. Alytuje įgyvendinami visuomenės pasiūlyti projektai, kurių vertė gali siekti ir 150 tūkstančių eurų.

„Prasideda graži tradicija, kai artėti viena prie kitos pradeda sostinės – Žemaitijos ir Dzūkijos – ir tikiuosi, kad ta tradicija tęsis. Kaip žinote, mes pasikrikštijome paskutiniai, įgyvendindami dalyvaujamąjį biudžetą tarp paskutinių nesame, tačiau manau, kad pasikeitimas patirtimi, diskusija apie jo įgyvendinimo iššūkius prisidės prie sklandesnio procesų įgyvendinimo“, - kalbėjo Telšių rajono savivaldybės meras K. Gusarovas. 

Alytaus miesto savivaldybės Finansų ir investicijų skyriaus vedėja Neringa Rinkevičiūtė, kalbėdama apie dalyvaujamojo biudžeto teisinius aspektus, akcentavo, kad keletą kartų teko keisti jo tvarkos aprašą, pabrėžė problematiką, su kuria susiduriama įgyvendinant gyventojų pasiūlytus projektus. Viena iš jų yra tai, kad įgyvendinant didelės vertės projektus, jie užtrunka keletą metų, tenka derinti daugelį finansinių ir techninių dalykų, kurių sprendimas kartais yra jau net ne  savivaldybės administracijos valioje. 

Telšių rajono savivaldybės administracijos specialistai, dalindamiesi savo patirtimi, pastebėjo, kad dalyvaujamasi biudžetas tapo gera priemone aktyvinant vietos bendruomenes, skatinant jų pilietiškumą ir visuomeniškumą. 

Alytaus mieste pagal gyventojų pasiūlymus dalyvaujamojo biudžeto pagalba jau įgyvendinti šeši projektai: „Dainų slėnis gyvas“, „Aktyvus laisvalaikis šeimai“, „Bronzinės voverės su riešutu skulptūra“, Grilio zona Jaunimo parke, „Alytus-Myliu“ miesto vartai bei grojantys suoliukai „Su gaivia bangele...“.

Dar trys projektai yra derinimo su kitomis institucijomis ir įgyvendinimo stadijose.

AMS, Komunikacijos skyriaus informacija  

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą