Bendruomenių veikloje - vis mažiau atliekų ir daugiau žiedų

Sutvarkyti nelegalūs šiukšlynai, išrūšiuotos kapinių atliekos, kompostuojami lapai ir žolė, keitimasis daiktais, antrinių žaliavų ir kitų atliekų naudojimas naujoms dekoracijoms kurti, raginimas ir priminimas rūšiuoti atliekas. Tokias ir dar daugybę kitų tvarių veiklų vykdo mūsų krašto bendruomenės, dalyvavusios Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro paskelbtame konkurse „Mažiau atliekų – daugiau žiedų“. 

Europos atliekų mažinimo savaitei skirtam konkursui buvo pristatyta dešimt aplinkosauginių veiklų bei iniciatyvų. Savo idėjomis ir patirtimi, kaip vengia atliekų ir saugo aplinką, pasidalijo alytiškė Indrė Pikūnaitė Markevičienė, Alytaus rajono neįgaliųjų draugija, asociacija „Daugų kraštas“, Makniūnų sodžiaus bendruomenė, Birštono savivaldybės Siponių krašto bendruomenė ir Škėvonių kaimo bendruomenė, Viečiūnų bendruomenė „Versmė“ iš Druskininkų savivaldybės, Prienų rajono Naujosios Ūtos kaimo bendruomenė ir Prienų miesto Vytauto gatvės 31 numeriu pažymėto daugiabučio gyventojai bei Dargužių kaimo bendruomenė iš Varėnos rajono. 

Bendruomenių pristatytas iniciatyvas vertino ARATC specialistų komisija, jas apibendrino ir Kauno technologijos universiteto Aplinkos inžinerijos instituto Darnaus valdymo ir gamybos magistrantai, kurie pateikė ir savo siūlymus apie bendruomenių iniciatyvų tęstinumą.   

Visiems konkurso dalyviams už jų veiklą kuriant tvarią aplinką padėkojęs Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas įteikė ARATC įsteigtus prizus nugalėtojams ir visų bendruomenių atstovams. 

Pagrindinis konkurso prizas – didžiulė palapinė renginiams – atiteko pirmąją vietą užėmusiai Birštono savivaldybės Siponių krašto bendruomenei, kuri kasmet organizuoja talkas, surengia 2-3 mainų savaites, bendruomenės nariai kompostuoja atliekas, prikelia daiktus antram gyvenimui, daugelį žemės ūkio darbų atlieka dirbdami arkliu, važiuoja kartu į darbą, kad naudotų mažiau transporto, laistymui naudoja surinktą lietaus vandenį, kompostuoja žaliąsias atliekas ir vykdo kitokias tvarias veiklas.  

Kiti du prizai  – didžiulės kompostavimo dėžės – įteikti Alytaus rajono Makniūnų sodžiaus bendruomenei ir Prienų miesto Vytauto gatvės 31 numerio pažymėto namo gyventojams. Makniūnų bendruomenėje organizuojami bagažinių turgeliai, kuriuose žmonės keičiasi senais daiktais, taip mažindami vartojimą. Veiklūs Prienų miesto gyventojai ne tik sutvarkė prie jų namo suverstą nelegalų sąvartyną, bet jo vietoje dar ir sukūrė meditacijai, laisvalaikiui patrauklią erdvę. Daugiabučio gyventojai išsikėlė šūkį „Jūs mums sąvartyną – mes jums gėlyną“ ir savo jėgomis išvalė užterštą upelį, išrūšiavo atliekas, išvežė jas į rūšiavimo centrą. Žaliąsias atliekas jie kompostuoja, o  kompostą naudoja savo įrengtoms lysvėms tręšti. 

Visoms konkurse dalyvavusioms bendruomenėms įteikta Alytaus regiono atliekų tvarkymo centre pagaminto žaliųjų atliekų komposto ir po kalėdinę gėlę. Smagiu baigiamuoju bendruomenių iniciatyvų konkurso akordu tapo nuotaikingas spektaklis „Kas pasakys tas dzūkų linksmybes?“

Bendruomenių atstovai džiaugėsi ir geromis emocijomis, kurių patiria kiekvienas, prisidedantis prie švaresnės aplinkos saugojimo bei kūrimo, ir pažintimi su pakartotinio daiktų naudojimo centre „TikoTiks“, kur vyko baigiamasis konkurso renginys. 

Atliekų mažinimo savaitė baigėsi. Atliekų mažinimo veikla tęsiasi. Tegu ji tampa kiekvieno mūsų kasdienybe!

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą