Nuotraukos autorius: V.Skaraitis

Painiava dėl pensijų kaupimo – nesupranta, kaip atsisakyti, o atsisakę vis tiek sulaukia laiškų: paaiškino, ką daryti

Vykdomas automatiškas įtraukimas į antrąją pensijų pakopą daliai žmonių sukėlė neaiškumų. Panorėję atsisakyti kaupti pensijų fonduose šie neranda, kaip tai padaryti, o atsisakę kai kurie vis tiek sulaukia laiškų apie jiems paskirtus kaupimo fondus. Yra į pensijų kaupimą patekusių ir per klaidą, tačiau niekaip negalinčių iš jo ištrūkti.

Tuo metu „Sodros“ atstovai aiškina, kad sistema dabar atnaujinta ir atsisakyti kaupimo paprasta, o kai kurie laiškai su informacija apie atsisakymą kaupti galbūt tiesiog „prasilenkė“.

Nesupranta, kaip atsisakyti

Į naujienų portalą lrytas.lt kreipęsis vilnietis Andrius pasakojo iš „Sodros“ gavęs pranešimą dėl pensijų kaupimo įmokų atnaujinimo nuo liepos 1 d. Laiške aiškiai išdėstyta, ką Andriui reikėtų padaryti abiejais atvejais – tiek sutinkant kaupti, tiek atsisakant tai daryti.

Jei Andrius kaupti norėtų, jokių veiksmų atlikti jam nereikėtų, tačiau vyriškis kaupti nenori.

„Tokiems kaip aš išdėstyta, kad reikia prisijungti prie „Sodros“ paskyros gyventojui ir pateikti prašymą dėl pensijų kaupimo. Čia pat nurodoma seka, kaip tą padaryti ir ką spausti: Prašymai → Pensijų kaupimas → Prašymas dėl pensijų kaupimo.

Bet atsidarius „Sodros“ paskyrą gyventojui ir paspaudus skyrių „Prašymai“, randu visokiausių prašymų variantų, o būtent apie pensijų kaupimą nėra“, – painia sistema skundėsi vilnietis.

„Sodros“ atstovė Malgožata Kozič pabrėžė, kad šį prašymą matys tik tie, kurie įtraukti į pensijų kaupimą arba kuriems automatiniu būdu siūloma atnaujinti pensijų įmokų pervedimą.

„Prašymas yra beveik užpildytas, žmogui tereikia paspausti mygtuką ir atsisakyti dalyvauti pensijų kaupime.

Paspaudus mygtuką, prašymas dingsta iš asmeninės paskyros, o žmogui siunčiama automatinė žinutė, patvirtinantį jo atsisakymą“, – portalui lrytas.lt komentavo M.Kozič.

Ji paaiškino, kad iki šiol prašymą atsisakyti pensijų kaupimo buvo galima rasti „Sodros“ asmeninės paskyros prašymų skiltyje: Bendro pobūdžio prašymai/skundas → Prašymas dėl pensijų kaupimo. Tačiau reaguojant į klientų pageidavimus prašymas dabar yra lengviau pasiekiamas. Nuo šiol jis matomas pirmame puslapyje tik prisijungus prie asmeninės „Sodros“ paskyros.

Atsisakė kaupti, bet sulaukė kito laiško

Klaipėdietė Kotryna pasakojo, jog, šiemet atsisakiusi kaupti antrojoje pensijų pakopoje ir gavusi tai patvirtinantį „Sodros“ laišką, kitą dieną sulaukė naujos žinutės. Pranešta, kad atsitiktiniu būdu jai paskirta kaupti pensiją „SEB investicijų valdymo“ fonde.

„Tai kaip dabar suprasti? Atsisakiau kaupimo ar ne, nes pirmajame puslapyje rodo, kad nebekaupiu“, – portalui lrytas.lt sakė ji.

„Sodros“ atstovė šiai situacijai turėjo tokį paaiškinimą: „Tikėtina, kad žinutės „prasilenkė“, tai yra, gyventojas atsisakė dalyvauti pensijų kaupime ir gavo tai patvirtinančią žinutę, o pranešimas apie įtraukimą į pensijų kaupimą jau buvo paleistas ir pasiekė adresatą vėliau.“

Kai kurie žmonės pareiškė norą atsisakyti pensijų kaupimo dar prieš išsiunčiant pranešimus apie patį įtraukimą. Kaip teigė M.Kocič, visi pranešimai yra registruojami ir žmogaus sprendimas įsigalioja, tačiau įstatymas įpareigoja „Sodrą“ vis tiek išsiųsti asmenims informaciją apie tai, kad jie automatiniu būdu buvo įtraukti į kaupimo sistemą, išaiškinti jo teises ir galimybes.

„Jei žmogus turi abejonių, ar viską padarė tinkamai, norėdamas atsisakyti pensijų kaupimo, gali paskambinti „Sodros“ informacijos telefonu 1883 arba prisijungus prie asmeninės paskyros palikti elektroninę užklausą“, – patarė ji.

Pateko per klaidą?

Pasak M.Kozič, iki šiol nėra pasitaikę atvejų, kad žmogus į pensijų kaupimą būtų įtrauktas per klaidą, tačiau pavėlavusių per pusę metų atsisakyti kaupimo dar pasitaiko.

Savo istoriją portalui lrytas.lt papasakojo ir vilnietis Vytautas, jau ne pirmus metus dalyvaujantis pensijų kaupime. Tiesa, kaip jis sakė, ne savo noru.

Gavęs „Sodros“ laišką, kad yra įtrauktas į antrąją pensijų pakopą, jis atsisakė kaupti. Bent iš pradžių taip manė.

Praėjus pusės metų pasirinkimo terminui šis pastebėjo, kad visgi pensijų kaupime jis dalyvauja. Pamanęs, jog tai klaida, šis net du kartus kreipėsi į „Sodros“ valdybą prašydamas nutraukti jo dalyvavimą kaupime. Vyriškis pateikė dokumentus, įrodančius, kad turi būsto paskolą, tad visi uždirbami pinigai jam reikalingi dabar. Tačiau abu prašymai buvo atmesti, neva nurodytos priežastys nėra svarios.

Tokiais atvejais nurodoma, kad nesutinkant su sprendimu galima jį apskųsti Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

„Bet visi puikiai žinome, kiek kainuoja teismai, todėl nieko nebedariau, bet visiškai nenoriu kaupti pensijų fonduose, kai pinigai dabar taip nuvertėja, yra tokia infliacija. Kas liks iš tos mano sukauptos pensijos ateityje?

Verčiau tuos pinigus išleisčiau kur kas prasmingesniems tikslams, kad ir saviugdai ar sveikatai stiprinti. Nesuprantu, kaip valstybė gali šitaip laikyti žmogų pririštą ir neleisti jam išeiti iš pensijų fondų“, – kalbėjo Vytautas.

M.Kozič nurodė, kokiais atvejais prašymas nutraukti kaupimą gali būti tenkinamas: „Kadangi gyventojams paliekamas ilgas apsisprendimo terminas – pusė metų, praleidus jį atsisakyti kaupimo galima tik nurodžius itin svarbią priežastį, pavyzdžiui, žmogus buvo ilgą laiką išvykęs iš Lietuvos, sirgo arba dėl kitų priežasčių negalėjo pateikti prašymo atsisakyti kaupimo. Kiekvienas prašymas vertinamas individualiai.“

Vidutiniškai kasmet į „Sodrą“ kreipiasi apie 900–1000 terminą praleidusių asmenų, norinčių atsisakyti kaupimo praėjus pasirinkimo terminui. Tik apie 20 proc. prašymų yra patenkinami.

Šiemet į antros pakopos fondus įtraukta apie 300 tūkst. žmonių. Į kaupimą pirmą kartą automatiškai įtraukiami ne tik iki šiol niekada nekaupę pensijai, bet ir 2019 metais atsisakę tai daryti ar sustabdę įmokų pervedimą.

Nenorintieji kaupti gali iki liepos atsisakyti tai daryti.

„Sodra“ informuoja, kad vidutinė metinė fondų grąža pernai buvo 21 proc. – didžiausia per visą jų veiklos istoriją.

lrytas.lt Ivetos Danieliūtės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą