Šiemet paramą skirti dar paprasčiau

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Kauno AVMI) primena, kad gyventojai kasmet deklaruodami pajamas turi galimybę be papildomų išlaidų skirti dalį sumokėto gyventojų pajamų mokesčio (GPM) norimoms organizacijoms. Prašymą skirti dalį GPM pateikti reikia iki gegužės 2 d. per VMI Elektroninę deklaravimo sistemą (EDS).

„Kviečiame gyventojus pasinaudoti galimybe paremti savo norimų organizacijų veiklas. Dabar tai atlikti ypač paprasta ir greita - nuo šių metų parama skiriama patogiu paramos vedliu, kurį jau spėjo išbandyti ir paramos prašymą juo pateikti daugiau nei 2 tūkst. Alytaus apskrities gyventojų“, - teigia Kauno AVMI viršininkė Judita Stankienė, pažymėdama, kad e. būdu teikiama parama užtikrina, jog gyventojas tai daro savanoriškai, o vedlys šiame procese padeda prašymą užpildyti teisingai iš pirmo karto.

Iš viso už 2021 m. paramos prašymą jau pateikė daugiau nei 16 tūkst. Alytaus apskrities gyventojų. Praėjusiais metais apie 21 tūkst. Alytaus apskrities gyventojų paramos gavėjams ir politinėms partijoms paskyrė 691 tūkst. eurų. 

Ką svarbu žinoti, kad parama pasiektų gavėjus?

GPM paramą skirti gali tie gyventojai, kurie praėjusiais metais sumokėjo GPM nuo savo gautų pajamų (atlyginimas, parduotas pelningai turtas, pajamos iš savarankiškos veiklos ir kt.). Privalantys pajamas deklaruoti gyventojai GPM dalį skirti galės tik teisingai ir laiku pateikę pajamų mokesčio deklaracijas ir sumokėję apskaičiuotą mokestį. 

GPM paramą skirti galima tik paramos gavėjo statusą turintiems asmenims ir reikalavimus atitinkančioms politinėms partijos. Prieš teikiant prašymą gyventojai visada gali pasitikrinti tai VMI internetinėje svetainėje. Pažymėtina, jog prašymas skirti GPM dalį bus įvykdytas tik tuo atveju, jei jį gyventojas pateiks laiku – iki gegužės 2 d. per EDS . Popieriniai prašymai nuo šių metų nebepriimami.


Kiek paramos ir kam galima skirti?

Paramos gavėjams ir meno kūrėjams galima skirti iki 1,2 proc. GPM, politinėms partijoms - iki 0,6 proc., profesinėms sąjungoms ar jų susivienijimams – iki 0,6 proc. Pagal vieną pateiktą prašymą pajamų mokesčio dalis gali būti pervedama penkis metus iš eilės – už praėjusius ir keturis vėlesnius mokestinius laikotarpius. Jei gyventojas prašymą jau yra pateikęs ankstesniais metais, perėjus prie paramos vedlio teikti iš naujo ar tikslinti jo nėra būtina.

Kauno AVMI primena, kad visą aktualią informaciją apie paramos skyrimą gyventojai gali rasti VMI internetinėje svetainėje www.vmi.lt > Domiuosi pajamų ir turto deklaravimu > Paramos skyrimas. Paaiškinimas, kaip papratai skirti paramą vedliu, yra čia, o išsamios instrukcijos – čia.

Deklaravimo ir kitos paslaugos teikiamos telefonu 8 5 2191 777, o konsultacijos - 1882 (arba +370 5 260 5060). Neturint galimybės pasinaudoti nuotolinėmis paslaugomis, vizitui į VMI aptarnavimo padalinį būtina išankstinė registracija per VMI registracijos sistemą.

VMI informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą