Siekiama kone dvigubai sumažinti išvengiamą mirtingumą iki 2030 metų

Sumažinti gyventojų pirmalaikį mirtingumą nuo ligų, kurių galima išvengti suteikus savalaikes ir kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas – toks yra Vyriausybės patvirtintos Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) parengtos 2022–2030 m. Sveikatos priežiūros kokybės ir efektyvumo didinimo plėtros programos strateginis tikslas.

Šiuo metu sveikatos priežiūros priemonėmis išvengiamas mirtingumas Lietuvoje du kartus viršija ES vidurkį. Įgyvendinant programą, bus siekiama sumažinti sveikatos priežiūros priemonėmis išvengiamas mirtingumą  nuo 186 atvejų 100 tūkst. gyventojų 2018 metais iki 100 atvejų 2030-aisiais.

Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio teigimu, šiandien dalis gyventojų, apdraustų privalomuoju sveikatos draudimu, miršta per anksti, ir viena iš to priežasčių yra ta, kad jiems galimai nebuvo laiku suteiktos  kokybiškos sveikatos priežiūros paslaugos,  t. y. neskirta pakankamai dėmesio ir laiko išsiaiškinti negalavimo priežastis ar nesuteikta visavertė informacija apie reikalingą gydymą.

„Mūsų siekis – pažangi, į paciento gerovę bei teises orientuota sveikatos priežiūros sistema. Kol kas pirminės ir stacionarios sveikatos priežiūros veiksmingumo srityje Lietuva atsilieka nuo daugelio ES šalių. Tačiau jau dabar dedame visas pastangas, kad tas atotrūkis mažėtų. Tai pareikalaus visos sveikatos priežiūros sistemos pokyčių  - nuo visaapimančio požiūrio į pacientą iki viso tinklo pertvarkos teikiamų galimybių“, – sako ministras A. Dulkys.

Įgyvendinant programą taip pat bus siekiama sumažinti gyventojų tiesiogines išlaidas sveikatos priežiūrai nuo 32,3 proc. 2019 metais iki 15 proc. 2030 metais. Taip pat padidinti gydymo įstaigų, naudojančių e. sveikatos sprendinius, dalį iki 98 proc.

Programai įgyvendinti suplanuota 853,6 mln. eurų iš 2021–2027 metų Europos regioninės plėtros ir Sanglaudos fondų, Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo priemonės (RRF), valstybės biudžeto lėšų.

Programoje numatytos dvi pažangos priemonės – nacionalinio lygmens pažangos priemonė „Gerinti sveikatos priežiūros paslaugų kokybę ir prieinamumą“ bei regioninio lygmens pažangos priemonė „Ilgalaikės priežiūros paslaugų diegimas“.

Pažangos priemonei „Gerinti sveikatos priežiūros paslaugų kokybę ir prieinamumą“ iš viso suplanuota 762,8 mln. eurų. Įgyvendinant priemonę, dėmesys bus skiriamas sveikatos priežiūros paslaugų infrastruktūros modernizavimui, patrauklesnių darbo sąlygų sveikatos priežiūros specialistams kūrimui, inovatyvių ir efektyvesnių paslaugų organizavimo modelių įgyvendinimui, sveikatos sektoriaus skaitmenizacijai. Priemonės įgyvendinimo stebėsenai patvirtinti net 29 rodikliai, kurie leis vertinti pagal priemonę įgyvendinamų veiklų įtaką sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumo, efektyvumo ir kokybės pažangai.

Pažangos priemonei „Ilgalaikės priežiūros paslaugų diegimas“ suplanuota 90,7 mln. eurų iš 2021–2027 metų Europos regioninės plėtros ir Sanglaudos fondų. Ši priemonė skirta ilgalaikės priežiūros paslaugų savivaldybėse plėtrai užtikrinti ir bus įgyvendinama per šiuo metu Vidaus reikalų ministerijos rengiamą Regionų plėtros programą.

2022–2030 m. Sveikatos priežiūros kokybės ir efektyvumo didinimo plėtros programą – vienas iš SAM strateginio planavimo dokumentų artimiausiam dešimtmečiui, kuris padės integruoti sveikatos sektoriui reikalingus planavimo dokumentus į bendrą Vyriausybės kuriamą strateginio, teritorijų planavimo, regionų plėtros ir viešųjų finansų valdymo sistemą.

Daugiau informacijos apie plėtros programas: https://sam.lrv.lt/lt/administracine-informacija/planavimo-dokumentai/pletros-programu-rengimas

SAM Spaudos tarnyba

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą