R. Kalantos skvere iškils skulptūrinė kompozicija

Alytaus miesto savivaldybėje pristatyti Romo  Kalantos skvero projektiniai sprendiniai. Skvere iškils iki dešimties metų Alytuje gyvenusio Romo Kalantos atminimui skirta skulptūrinė kompozicija, o pats skveras bus sutvarkytas ir pritaikytas nedideliems kameriniams renginiams. 

Kompozicijos idėją, įamžinančią R. Kalantos protestą prieš tuometinę santvarką 1972 metais ir jo auką Kaune vardan Lietuvos laisvės, pristatė skulptorius Danielius Sodeika, o viso skvero sutvarkymo projektą – ją rengiančios bendrovės „J.ARCH“ vadovas Domas Januška. 

Pasak skulptoriaus D. Sodeikos, užduotis buvo pakankamai sudėtinga, reikėjo rasti sprendinius, parodančius, kaip žmoguje gimsta laisvės idėja, kuri vėliau išauginama iki aukščiausio laipsnio – savo gyvybės aukos vardan tos laisvės. 

Pagrindinis skvero akcentas – čia atsirasianti apskritimo formos akmens ir metalo kompozicija, kurios viršūnėje – veržimasi į šviesą simbolizuojantys drugeliai. Paminklas ir medžių lajos tamsiuoju paros metu būtų apšviečiamos iš apačios, skulptoriaus teigimu, jos sudarytų šventovės įspūdį.

Skvere taip pat bus įrengti šukuoto betono takai, pastatyti suoliukai su akmens trinkelėmis grįstomis aikštelėmis, numatyta nedidelės scenos erdvė. 

Pasak Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotojo Povilo Labuko, nuo idėjos tinkamai sutvarkyti vietą, kurioje vaikystę praleido R. Kalanta, praėjo šešeri metai ir pagaliau siūlomas geras, solidus atminimo įamžinimo projektas. „Degančios liepsnos simboliu atspindima laisvės dvasia, atsiranda dar viena erdvė ir vieta prisiminti į Lietuvos laisvės istoriją savo vardus įrašiusius žmones, galimybė prisėsti ant suoliuko su gitara rankose ar tiesiog tyliai pabūti medžių paunksmėje“, – sakė vicemeras. 

Miesto vyriausiasis architektas Arūnas Grigaitis pastebėjo, kad siekiant geresnio skulptūrinės kompozicijos matomumo, turėtų būti nugenėtos apatinės medžių šakos, o įrengiant takus, nebūtų pažeistos medžių šaknys. 

Įvertinus visas pastabas ir pasiūlymus, bus rengiamas skvero sutvarkymo projektas, kuriame jau bus ir detali sąmata, kiek lėšų tai galėtų atsieiti.  

AMS, Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą