Alytuje pradedamos surinkti maisto atliekos


Pirmadienį, spalio 22 dieną, iš Alytaus miesto individualių namų gyventojų, pirmą kartą bus surenkamos jų išrūšiuotos maisto atliekos, kurioms surinkti mieste buvo išdalinta apie 1700 specialių konteinerių komplektų.
Prieš pradedant maisto atliekų surinkimą, visiems joms skirtus konteinerius turintiems gyventojams buvo išsiųsti patikslinti atliekų surinkimų grafikai, o kartu su jais – ir papildoma informacija, kaip naudotis maisto atliekų konteineriais, kokias atliekas į juos mesti.
Pradėjus atskirai rinkti maisto atliekas, keičiasi ir mišrių atliekų išvežimo grafikas. Nuo šiol mišrios atliekos bus išvežamos vieną kartą per mėnesį ir vieną kartą per mėnesį – maisto atliekos. Šiltuoju metų laiku maisto atliekos bus surenkamos ir išvežamos du kartus per mėnesį.
„Pradėjus atskirai rinkti maisto atliekas, esminis skirtumas, kuris laukia gyventojų, yra tas, kad nuo šiol maisto ir virtuvės atliekų negalima mesti į mišrių atliekų konteinerius. Visos jos turi būti surenkamos atskirai ir vežamos perdirbti į biologinio apdorojimo įrenginius“, - sakė Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro Atliekų tvarkymo paslaugų ir kontrolės padalinio vadovas Martynas Krasauskas.
Šio padalinio specialistai nuolat tikrins, kaip gyventojams sekasi rūšiuoti maisto atliekas. „Pirmiausia norime išsiaiškinti, kas žmonėms neaišku, kokie klausimai kyla ir, žinoma, į juos visus atsakysime. Tačiau noriu priminti, kad kontrolė bus vykdoma ir konteineriai su netinkamai išrūšiuotomis atliekomis, nesvarbu, ar tai bus mišrios, ar maisto atliekos, nebus ištuštinami“, - pabrėžė M. Krasauskas.
Maisto atliekų konteineriai šiuo metu yra išdalinti tiems Alytaus miesto individualių namų gyventojams, kurie neturi kompostavimo konteinerių, į kuriuos taip pat galima mesti maisto bei virtuvės atliekas. Planuojama, kad ateityje maisto atliekų konteineriai bus išdalinti visiems miesto individualių namų gyventojams.
Alytus tapo antrąja šalies savivaldybe, kurioje pradedamos surinkti maisto atliekos – pirmieji prieš keletą dienų tą daryti pradėjo Druskininkai.
„Atskiras maisto atliekų surinkimas – ne tik naujovė, bet ir būtinybė, įgyvendinant Europos Sąjungos keliamus aplinkosauginius reikalavimus. Esame pirmasis regionas šalyje, kuris pasiruošė maisto atliekų surinkimui ir viliamės, kad šis procesas bus sklandus ir efektyvus“, - sakė ARATC direktorius Algirdas Reipas.
Ką mesti į maisto atliekų konteinerį?

Maisto atliekas: vaisių ir daržovių likučius, kiaušinių lukštus, arbatos tirščius ir pakelius, kavos tirščius ir jų filtrus, mėsos atliekas, kaulus, skerdienos liekanas, žuvies likučius, riebalus, aliejų, pieno produktus.
Virtuvės atliekas: riebalais ir kitais maisto produktais suteptą kartoną ir popierių, išskyrus pakuotes, naudotus popierinius rankšluosčius, staltieses, servetėles, naudotus vienkartinius popierinius puodelius.
Žaliąsias atliekas: kambarinius augalus ir jų dalis, piktžoles, kitas sodo ir daržo atliekas, susmulkintas medžių šakas.

Patikslinti maisto ir mišrių atliekų surinkimo grafikai skelbiami https://www.aratc.lt/gyventojams/atlieku-surinkimo-grafikai

ARATC informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą