„TikoTiks” ir „Mainuko” vardų autoriai: „Mintys kilo spontaniškai”


Mainų punktai ir daiktų paruošimo pakartotiniam naudojimui centras jau turi savo vardus, o jų autoriai sako, kad idėjos, kaip pavadinti šiuos objektus, kilo netikėtai.
„Paskaičiau, kad skelbiamas daiktų paruošimo pakartotiniam naudojimui vardo konkursas ir pirma mintis buvo „Tiko ir Tiks” arba „TikoTiks“, – sakė Albinas Čelkonas.
Be ilgų svarstymų ir dvejonių „Mainuko” vardo idėja gimė ir kitiems dviem konkurso dalyviams Deivydui Palačioniui bei Ernestai Matonei. „Pamaniau: toks lengvas, paprastas, vaikiškas ir pasiūliau”, - pasakojo Ernesta.
Deivydas vardų konkursų buvo atsiuntęs net penkis savo siūlomus variantus, bet į finalą pateko tik „Mainukas“, kuris kartu su Albino pasiūlytu „TikoTiks“ surengtame balsavime sulaukė daugiausia balsų.
Tad „TikoTiks“ vardu nutarta pavadinti pakartotinio daiktų paruošimo naudoti centrą, o „Mainukais“ tapo rūšiavimo centruose esantys naudotų daiktų paviljonai.
Netrukus centrą ir paviljonus papuoš iškabos su naujaisiais vardais, o jų autoriams buvo įteiktas Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) įsteigtas prizas – ekologinė edukacija „Grikuco” sodyboje.
Sekmadienio popietę kartu su savo šeimų nariais čia smagiai praleidę konkurso nugalėtojai sužinojo apie Dzūkijoje populiarių ir sveikatai labai naudingų grikių auginimą, jų gerąsias savybes ir, žinoma, naudojimą.
Atspėję sodybos šeimininkės Laimutės užduotas mįsles, visi gavo po dubenėlį gardžios grybų sriubos, skanavo grikių „babkos” su kvapnia žolelių arbata, malė grikius senomis girnomis, sijojo miltus ir iš savo pačių sumaltų miltų kepė blynus ant malkomis kūrenamos krosnies. Neliko nė vieno ir nepabandžiusio kulti grikių pėdą senoviniu spragilu, o stipriai pučiantys padėjo vėtyti grūdus.
Daugeliui, o ypač vaikams, tai buvo absoliučiai nauja patirtis ir pažintis su senoviniais darbo įrankiais ir ramiu, be skubos, kaimo gyvenimu, surikiuotu gamtos ritmu.
Po gražiai praleistos popietės „Grikuco“ sodyboje Agnė Jučienė, ARATC aplinkosauginio ugdymo ir pakartotinio naudojimo padalinio vadovė, padėkojusi „TikoTiks“ ir „Mainuko“ krikštatėviams įteikė jiems atminimo dovanėles – daugkartinio naudojimo krepšelius daržovėms, kuriuos ARATC užsakymu iš tekstilės atliekų pasiuvo Alytaus socialinių paslaugų centro lankytojai, ekologinių pasakų knygą „Kontis ir Tvarkius“ (autorė – Aldona Zinkevičiūtė).
„Smagu, kad mūsų nauji objektai jau turi naujus vardus ir kad tiek daug žmonių dalyvavo mūsų skelbtame konkurse. Visiems – nuoširdus „ačiū“ už bendravimą, už pasiūlymus, šmaikštumą, kūrybiškumą. „TikoTiks“ veikla jau įsibėgėja – laukiame ir kviečiame atvykti pas mus ir kartu mokytis prikelti senus daiktus naujam gyvenimui“, - kalbėjo A. Jučienė.

Šį pavasarį ARATC paskelbus mainų punktų ir daiktų centro vardo konkursą sulaukta beveik šimto pavadinimų variantų. Komisija atrinko tris labiausiai reikalavimus atitikusius pasiūlymus: „Tiko Tiks“, „PakartOK“, „Mainukas“ ir paskelbė apklausą, kurios metu buvo galima balsuoti už vieną iš šių vardų. Apklausoje dalyvavo beveik 400 žmonių.
Alytaus regiono rūšiavimo centruose (stambiųjų ir kitų atliekų surinkimo aikštelėse) jau veikia 19 daiktų mainų punktų, o Alytaus rajone Takniškių kaime esančiame Atliekų tvarkymo technologijų parke jau veikia daiktų paruošimo pakartotiniam naudojimui centras.
„Esame ne tik atliekų tvarkytojai, bet ir naujos elgsenos, naujų įpročių bei kitokio požiūrio į vartojimą formuotojai. Mūsų tikslas nėra vien tik sutvarkyti atliekas – tą mes jau seniai darome. Svarbiausias tikslas, kad tų atliekų būtų mažiau. Tai - kiekvieno mąstančio žmogaus kelias, kuriuo eidami sutinkame vis daugiau bendrakeleivių“, - sako ARATC direktorius Algirdas Reipas.

ARATC informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą