Alytaus miesto autobusai – per 2019 metus 208 tūkstančiais daugiau kelionių

Praėjo daugiau nei vieneri kalendoriniai metai, kai į Alytaus gatves išriedėjo nauji autobusiukai. Pasikeitė ne tik autobusiukų vežėjas, bet ir visame mieste atsirado daugiau stotelių, padidėjo maršruto trajektorija, atsirado švieslentės, įvairių rūšių el. bilietai, keleivių skaičiavimo sistema, persėdimo už tą pačią kainą galimybė. Todėl galime palyginti 2018 iki 2019 metų įvairius rodiklius: kelionių skaičių, el. bilietų įtaką keleivių skaičiui, pravažiuotus kilometrus ir kita.

Džiugu pastebėti, kad kelionių skaičius išaugo 208 tūkst. vnt., t. y. 2018 m. viešuoju transportu buvo keliauta 2,17 tūkst., o 2019 m. – 2,3 tūkst. kartų. Kelionių skaičiaus augimą didžia dalimi įtakojo įdiegtas mėnesinis bilietas, jis vidutiniškai per mėnesį panaudojamas 35 kartus, taip pat nemokami persėdimai. Už parduotus bilietus 2018 m. buvo gauta 1,30 tūkst. Eur pajamų, o 2019 m. – 1,50 mln.  Eur,  t. y. surinkta per 196 mln. Eur daugiau.

Taip pat įvertinome, kaip kito kompensacijų mokėjimo struktūra: visos kainos bilietų 2018 m. parduota 45,07 proc., o 2019 m. 53,22 proc., t. y. 11,15 proc. daugiau. Su 50 proc. lengvata 2018 m. parduoda 45,06 proc., 2019 m. – 34,30 proc., o su 80 proc. lengvata bilietų skaičius išliko panašus, jis nesiekia 10 proc. Šiems pokyčiams įtakos turėjo tai, kad moksleiviams, važiuojantiems su vienkartiniu bilietu, yra kompensuojama 50 proc. bilieto kainos, o su mėnesiniu bilietu – 80 proc. bilieto kainos, todėl ženkliai sumažėjo moksleivių, važiuojančių su vienkartiniais bilietais, jie pasinaudojo didesne lengvata įsigydami mėnesinį bilietą.
Nepraėjus nė metams nuo elektroninio bilieto Alytuje pradžios juo pasinaudota daugiau nei 1 milijoną kartų, o milijoninei keleivei vežėjų atstovai įteikė ypatingą dovaną – keliauti Alytuje viešuoju transportu nemokamai visus metus.
2019 m. mėnesinius bilietus gyventojai įsigijo 9 467 kartus, iš jų moksleiviai sudarė 62,45 proc., jiems kelionė su mėnesiniu bilietu yra ypač patraukli dėl žemos kainos. Iš viso mėnesiniai tik darbo dienų bilietai įsigyti 1 664 kartus, mėnesiniai kalendorinių dienų bilietai – 7 803 kartus.
Tačiau pradėjus autobusams važiuoti naujais grafikais ir keleiviai, ir vežėjas, ir savivaldybė susidūrė su iššūkiu – maksimaliai pritaikyti naujuosius maršrutų tvarkaraščius keleiviams. Grafikai buvo pakoreguoti 3 kartus, tai davė teigiamus rezultatus, nes sumažinta rida, pritaikius autobusų tvarkaraščius keleivių srautų poreikiams, išaugo pajamos ir lyginant 2019 ir 2020 m. sausio mėnesį pravažiuotų kilometrų skaičius sumažėjo 15 tūkst. km, todėl Alytaus miesto savivaldybės dotacija už kilometrus sumažėjo 26,6 tūkst. Eur, t. y. nuo 31 tūkst. iki 4,4 tūkst. Eur.
Nuo viešojo transporto atnaujinimo išaugo ir stotelių skaičius – nuo 160 iki 194. Dalis naujų stotelių buvo įrengtos dėl to, kad viešasis transportas važinėja daug platesne trajektorija – tomis gatvėmis, kuriomis ankščiau nevažiuodavo: Vilties, Vingio, Gardino, Kepyklos ir kt. Taip pat keliolika stotelių įrengtos keleivių patogumui, nes augo jų skaičius ir poreikiai.
„Šiais metais atlikta analizė, kurios stotelės yra populiariausios, tai padės toliau planuojant maršrutus mažinti maršrutų aptarnavimo nuostolius. Pavyzdžiui, „Sodros“ stotelė yra pati populiariausia, joje vidutinis kelionių skaičius nuo 2019 m. gegužės iki gruodžio mėnesio buvo daugiau kaip 209 tūkst., o mažiausiai populiari yra Ramybės g. esanti stotelėje, joje žymimos vos kelios kelionės. Jei vienoje ar kitoje maršruto atkarpoje arba vienu ar kitu laiku pravežamas vos vienas kitas keleivis, arba nepravežamas nei vienas, bus naikinamas tokių vietų maršrutas arba trumpinamas jo laikas. Sutaupytus reisus bus galima panaudoti tose atkarpose, kur keleivių skaičius yra didžiausias“, – teigia Alytaus miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio skyriaus vedėja Palmira Raškauskienė.
Šiuo metu yra rengiami vasaros grafikai, atsižvelgiant į praėjusių metų duomenis. Visi duomenys bus įvertinti, maršrutų informacija bus nuolat atnaujinama. Taip pat informuojame, kad keleivių patogumui pačiose populiariausiose stotelėse jau pirmąjį šių metų pusmetį bus įrengtos viešojo transporto informacinės švieslentės, jų atsiradimą itin palankiai įvertino keleiviai.
Džiaugiamės, kad viešojo transporto pokyčiai buvo pastebėti ne tik Alytuje, bet ir visoje Lietuvoje. 2019 m. Lietuvos pramonininkų konfederacijos organizuojamuose „Lietuvos metų gaminio“ apdovanojimuose paslaugos kategorijoje nugalėjo ir aukso medalį pelnė Alytaus viešasis transportas. Taip pat Alytaus metų apdovanojimuose 2020 m. UAB „Kautra“ buvo apdovanota inovatyvaus verslo nominacijoje.
Primename, kad maršrutų grafikus rasite www.stops.lt/alytus arba m.stops.lt/alytus (mobiliems). Turite klausimų ar pastabų? Kreipkitės telefonu 8 685 61 670 arba el. p. transportas@alytus.lt
Apie maršrutų aptarnavimo pažeidimus prašome pranešti Alytaus miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriui tel. (8 315) 55 128 arba el. p. viesojitvarka@alytus.lt.

Alytaus miesto savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą