Gyvūnas iš prieglaudos: ką reikia žinoti ir kaip pasiruošti jo priėmimui?

Šiuo metu Lietuvoje, remiantis Valstybine maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, veikia net 63 gyvūnų prieglaudos. Pastebima tendencija, kad iš prieglaudų paimamų gyvūnų skaičius ženkliai padidėjo pandemijos metu.

Visgi „Kauno grūdų“ veterinarinės farmacijos atstovė Afroditė Kanapinskienė pastebi, kad vis dar gajus mitas, esą iš prieglaudos paimtiems gyvūnams reikės daugiau priežiūros. Ji pabrėžia, jog prieglaudose pasirūpinama, kad į naujus namus pas juos prižiūrimi augintiniai būtų tinkamai paruošti, o priežiūra – tokia pati kaip ir įsigijus keturkojį iš veislyno, o gal gavus dovanų iš draugų.

A. Kanapinskienė dalijasi patarimais, ką reiktų žinoti ir kam pasiruošti, pasiėmus augintinį iš prieglaudos.

„Susiduriama ne tik su problema, kad gyvūnas neturi nuolatinių namų ir šeimininkų, nuoširdžiai besirūpinančių juo. Didele problema tampa tai, kad kai kuriose prieglaudose trūksta vietos naujiems gyvūnams priimti ar lėšų išsilaikyti. Dažnai matome prieglaudų prašymus socialinėje medijoje suteikti namus keturkojui, nes prieglauda jau nebeturi vietos kur priglausti kitus ar tiesiog nebelieka lėšų, už ką juos išlaikyti. Labai sveikintinas sprendimas savo namus papildyti augintiniu iš prieglaudos, kuriam iš tiesų reikia ne tik maisto, šiltų ir jaukių namų, bet svarbiausia – meilės ir dėmesio. Ir tikrai nereikia galvoti, kad iš prieglaudos paimtas gyvūnas bus ligotas, kad jam reikės kažkokios išskirtinės priežiūros. Svarbu žinoti esminius dalykus, kurie taikomi be išimties visiems keturkojams“, – sako veterinarinės farmacijos atstovė A. Kanapinskienė.

Kaip ji sako, dažniausiai prieglaudose esantys gyvūnai jau būna paruošti iškeliauti į naujus namus: iškastruoti, paskiepyti ir nukirminti. „Tai patvirtina gyvūnams suteikiami skiepų pasai, taip pat gaunamas registracijos lapas ir su naujuoju šeimininku pasirašoma sutartis, kurioje nurodoma, kad gyvūnas yra kastruotas ir dehelmentizuotas“, – aiškina A. Kanapinskienė.

Parsivežus naują augintinį namo, A. Kanapinskienė rekomenduoja susirasti savo mieste veterinarijos gydytoją ir pas jį apsilankyti pirminei apžiūrai, kurios metu įvertinama augintinio būklė bei naudingos konsultacijos dėl naujo šeimos nario priežiūros.

„Bet kokiu atveju geriau iš anksto turėti nuolatinį veterinarijos gydytoją, į kurį galėtumėte kreiptis ir nenumatytais atvejais ir norint pasitarti dėl reikalingų priemonių ar preparatų. O per pirminę apžiūrą ne tik įvertins jūsų augintinio būklę, bet ir atsakys į jus dominančius klausimus, ypač aktualu, jei tai pirmas jūsų augintinis“, – sako veterinarinės farmacijos atstovė.

Ji atkreipia dėmesį, kad namus papildžius keturkoju augintiniu, labai svarbu nepamiršti pasirūpinti apsauga nuo parazitų, ypatingai nuo erkių, kurios labiausiai aktyvios šiltuoju metų laiku. Kaip sako veterinarinės farmacijos atstovė A. Kanapinskienė, apsaugos priemonių nuo parazitų yra pilnos veterinarinių vaistinių ar klinikų lentynos: antkakliai, pakabukai, karoliai, lašai, tabletės ir kitokie preparatai. Tačiau ne visais atvejais jos yra veiksmingos.

„Reikia žinoti, kaip teisingai kiekvieną priemonę naudoti, kitu atveju ji ir gali būti neveiksminga. Pavyzdžiui, net ir užsegtas antkaklis dar negarantuoja gyvūno apsaugos. Būtina nuolat tikrinti, kad jis būtų arti odos ir nenuimamas visą veikimo laikotarpį. Jei antkaklis uždėtas neteisingai arba dėl tankaus ir ilgo gyvūno kailio neturi glaudaus kontakto su oda, jo veiksmingumas mažėja, veikliosios medžiagos mažiau pasiskirto po visą odą“, – pažymi A.Kanapinskienė.

Kaip ji atskleidžia, dėl paprasto ir patogaus naudojimo šiuo metu visame pasaulyje populiariausias antiparazitinis preparatas – tabletės.

„Tai, ko gero, pats inovatyviausias ir veiksmingiausias būdas apsaugoti augintinį nuo blusų, erkių, erkučių, ir vidaus parazitų, o šeimininką – nuo papildomų rūpesčių. Paprasčiau suduoti vieną kartą per mėnesį šunims tabletę, kurios nereikia slėpti dešroje ir po to sekioti iš paskos ieškant, ar prarijo visą tabletę ir kokios puselės neišspjovė“, – sako A. Kanapinskienė.

Visgi, renkantis preparatus, ji rekomenduoja pasikonsultuoti su veterinarijos gydytoju, kuris įvertinęs augintinio amžių ir svorį, paskirs reikiamą preparatą.

Kaip pažymi A. Kanapinskienė, taip pat reikia nepamiršti reguliariai nukirminti savo augintinių (tai daryti rekomenduojama kas tris mėnesius, jei parsivežėte mažą šuniuką, rekomenduojama parazitų kontrolę atlikti kas mėnesį iki 6 mėnesių amžiaus), ypatingai jeigu jie keliauja į lauką, taip pat atlikti kasmetinius skiepus. Ji atkreipia dėmesį, jog kai kuriomis vakcinomis gyvūnai vakcinuojami kas trejus metus, taigi būtina pasitikslinti informaciją su veterinarijos gydytoju.

Kaip pažymi veterinarinės farmacijos atstovė, nuo šių metų gegužės mėnesio tampa privalomas gyvūnų čipavimas. Taigi, jei augintinis nebuvo sučipuotas, pasirūpinkie ir tuo. Tai padaryti galite pas jūsų augintinį prižiūrintį veterinarijos gydytoją.

„Tai esminiai augintinių priežiūros elementai, nieko išskirtino tai, kad gyvūnas paimtas iš prieglaudos. Žinoma, gali pasitaikyti, kad iš pradžių iš ten parsivežtas keturkojis gali būti baugštus, tačiau meilė ir dėmesys su laiku visas baimes įveikia ir neabejotinai turėsite patikimą ir jus labai mylintį draugą“, – sako A. Kanapinskienė.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą