Šuns diena: ko reikia, kad keturkojis draugas būtų laimingas


Balandžio 24-ąją Lietuvoje minima šuns diena, kurios tikslas – atkreipti dėmesį, kad augintinio turėjimas tai visų pirma atsakomybė už jį. Tačiau specialistai pastebi, kad vis dar nemažai yra šunų šeimininkų, kurie tinkamai neauklėja ir neprižiūri savo keturkojų šeimos narių.
Šuo – ištikimas žmogaus draugas visada besąlygiškai dovanojantis šeimininkui savo meilę ir atsidavimą. Bet ne kiekvienas šeimininkas teisingai už tai atslilygina savo augintiniui.
Pasak specialistų, šuniui vienodai svarbu, tiek tinkamas jo auklėjimas, tiek teisingas maitinimas. Kiekvienas šuns šeimininkas privalo išmokyti savo augintinį tinkamai elgtis ir namuose, ir viešumoje, kad nekiltų aplinkinių pasipiktinimo. Taip pat suteikti jam tinkamą priežiūrą, kad šuo galėtų gyventi sveiką ir visavertį gyvenimą.
Veterinarijos klinikos „Vetekspertai“ gydytojas Tadas Sabaliauskis sako, kad yra keletas dalykų, kuriuos tikrai turėtų žinoti šuns šeimininkas, tačiau neretai vis dar pasitaiko tokių, kurie daro elementarias klaidas.
„Reikia stebėti šuns elgesį. Nepatartina yra bausti augintinį tuomet, kai šis nenumano kaip turi elgtis namuose. Šuniui pradėjus uostinėti, tai gali būti laikoma kaip ženklu, kad jis nori šlapintis ar tuštintis. Tokiu atveju reikia kuo greičiau jį išvesti į kiemą ar kokią kitą vietą, kurioje jis gali atlikti savo gamtinius reikalus.
Jokiu atveju nenaudokite fizinės jėgos prieš šunį. O jei šuo baikštus ir reikia pripratinti jį prie žmogaus prisilietimo, geriausas būdas tai padaryti – lengvas masažas, kuomet jis maitinasi. Šuo turi suprasti ir įsisavinti tai, kad jo šeimininko prisilietimas nelinki nieko blogo. Tokiu būdu šuo labiau jumis pasitikės.
Labai svarbi yra tinkama šuns priežiūra patalpose. Ten, kur šuo yra paliktas be priežiūros, nepalikite lengvai prieinamų daiktų, kuriais jis galėtų susižeisti ar kaip nors kitaip pakenkti sau: įvairos cheminės medžiagos, aštrūs daiktai ir netgi šiukšlių dėžės turinys. Šuniui viskas yra įdomu. Kasdienė jo veikla yra visko uostymas, laižymas ar ragavimas, todėl reikia užtikrinti, kad jis tai galėtų daryti saugioje aplinkoje“, - patarimais dalijosi veterinaras.
Kad šuo būtų sveikas, linksmas ir ilgai džiugintų šeimininką savo buvimu, jam reikalingas tinkamas visavertis maitinimas. Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“, įsikūrusių gyvūnų maisto ir priežiūros reikmenų parduotuvių „Pet expres“ vadovas Loretis Kleiza atkreipia dėmesį, kad šuniui reikia dėmesio ir bendravimo, jis nori žaisti, jam reikalingas jaukus guolis, įvairiausios priežiūros priemonės, bet labai svarbu ir kaip jį šeriate.
Pasak jo, nemažai šunų šeimininkų vis dar įsivaizduoja, kad įsigiję šunį, jie turės jį kaip daiktą, kurį galima pastatyti į kampą ir paimti tik tada, kai kyla noras. O pagal jų supratimą ėsti šuniui galima duoti tai, kas atliko nuo pietų stalo arba tai, kas jau sugedo šaldytuve ir nebetinka žmonių maistui.
„Šuns organizmas labai panašus į žmogaus organizmą. Ir norint kad visos organizmo funkcijos veiktų nepriekaištingai, jam reikia daugybės maistinių medžiagų. Yra svarbu nepamiršti, kad šuns gyvenimas yra keletą kartų trumpesnis už žmogaus gyvenimą. Vadinasi visi biologiniai procesai organizmo viduje vyksta greičiau. Taip pat ir organizmo senėjimas. Dėl to yra labai svarbu, kad šuns racionas būtų pilnai subalansuotas ir atitiktų visus jo poreikius.
Tam reikalinga mėsa, žuvis, grūdinės kultūros, daržovės. Ėdale turi būti reikiamas kiekis baltymų, riebalų, vitaminų bei kitų maistinių medžiagų. Tokį maistą rekomenduotume pirkti specializuotose parduotuvėse, kur kvalifikuoti darbuotojai turi specialių žinių ir gali padėti jums išsirinkti tinkamiausią. Yra tokio maisto, kuris be visa ko, padeda ir nuvalyti apnašas nuo dantų, kituose yra naudojamos vaistažolės ir žalia mėsa. Būna, kad šunys nenori ėsti sauso maisto, bet mes galime pasiūlyti tokį, kurį noriai ėda daugelis šunų“, - vardijo parduotuvių „Pet expres“ vadovas L. Kleiza.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą