Nuotraukos autorius: 123rf nuotr.

Dvokas iš nasrų: kaip atlikti šuns dantų higieną?

Greičiausiai ne vienas gyvūnų augintojas yra girdėjęs apie dantų valymą be narkozės. Dažniausiai tokią procedūrą siūlo šunų kirpyklos, gyvūnų parduotuvių darbuotojai, pavieniai gyvūnų auginimo entuziastai arba netgi kai kurie veterinarijos gydytojai. Tačiau iš esmės šios procedūros pavadinime yra tik vienas teisingas teiginys – „be narkozės“. Bet apie viską iš eilės. Dantų higienos procedūra – tai kompleksiškas procesas. Visų pirma, nuo danties paviršiaus yra pašalinama vizualiai gerai matoma kietoji apnašų dalis. Deja, be narkozės, tai yra vienintelis etapas, kurį galima įgyvendinti š dalies. Kadangi apnašos ir akmenys dengia ir vidinį danties paviršių. Įsivaizduokime kaip priversti šunį nejudinti liežuvio, kad šio nesužeistų aštrus įrankis ir nesukasti dantų, kol pirštai darbuojasi šuns nasruose? Pašalinus akmenis nuo danties paviršiaus, pagrindinė problema toliau slepiasi po dantenų uždanga. Tai yra milžiniški kiekiai bakterijų, sukeliančių dantenų uždegimą, kuris pažeidžia dantį kaulinėje alveolėje laikančius raiščius ir galiausiai pažeidžia patį kaulą. Po kurio laiko dantis ima klibėti ir galiausiai arba jis iškrenta pats, arba jį tenka ištraukti.

Po akmenų ir apnašų pašalinimo su ultragarsiniu skaleriu, ant danties paviršiaus yra paliekami mikro įbrėžimai, kurie tampa puikiu prieglobsčiu kitoms bakterijoms ir neilgai trukus, apnašos ir akmenys susiformuoja ir vėl. Todėl papildomai yra atliekamas danties paviršiaus poliravimas specialia pasta. Šis procesas yra gana triukšmingas ir pakankamai nemalonus jautriems dantims.

Taigi, ar įmanoma atlikti visą tai pilnai sąmoningam gyvūnui? Juolab ar tai yra sveika? Atsakymas trumpas ir kategoriškas „ne“. Visų pirma, jeigu pamėgintume naudoti ultragarsinį skalerį budriam gyvūnui, ne tik sukeltume pavojų jo sveikatai, bet ir gerokai jį išgąsdintume. Ultragarsinis skaleris, kontaktuodamas su danties paviršiumi skleidžia itin čaižų garsą. Kartu yra purškiama vandens dulksna, kuri efektyviau išplauna bakterijas iš dantenų kišenių. Kaip minėta anksčiau – po dantenomis gyvena tūkstančiai bakterijų, kurios įkvėptos su vandens dulksna į plaučius galėtų sukelti rimtų sveikatos problemų, pavyzdžiui, plaučių uždegimą! Jeigu pabandytume atlikti antrąjį etapą-poliruoti dantį, sukeltume pavojų sužaloti gyvūną, kadangi įrankio galvutė sukasi iki 3000 apsisukimų per minutę greičiu ir gyvūnui sujudėjus, gali būti įtraukti ir sužaloti nasrų audiniai, išpeštas kailis, ūsai, galimi netgi ir terminiai sužeidimai. Naivu tikėtis, kad gyvūnas gulės ramiai ir nejudės, ypač jeigu bus poliruojamas jautrus dantis.

Burnos higiena augintiniams yra tokia pat reikalinga procedūra kaip ir žmonėms. Jiems taip pat yra svarbu turėti sveikus ir funkcionuojančius dantis, o tai užtikrinti gali tik profesionaliai ir pagal visas metodikas atlikta procedūra. Anestezijos rizika visada išlieka, tačiau šiomis dienomis, anestetikai yra pakankamai saugūs, jų įvairovė plati ir pritaikoma net ir sunkiomis ligomis sergantiems gyvūnams. Be to, šios procedūros metu yra taikoma tik paviršutinė narkozė, kuri nebūtų pakankama atlikti rimtesnei chirurginei intervencijai. Dėka šios narkozės gyvūnas guli ramiai, nesipriešina, nejaučia skausmo ir baimės. Jeigu tenka traukti sugedusius, klibančius dantis – papildomai yra atliekama vietinė nejautra. Taigi po procedūros jus pasitinka laimingas ir judrus augintinis.

Daugiau skaitykite vetvila.lt 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą