Pavojingieji varvekliai ir didelės sniego sankaupos ant stogų

Lietuvą aplankius šaltai žiemai ir gausiam sniegui, pastatų stogus užklojo stora sniego danga. Specialistai pataria, kad savininkai turėtų stebėti sniego sankaupas ir, esant galimybei, jį nuo stogų nukasti. Pasirūpinti reikėtų ir nuo stogų bei balkonų kraštų vis labiau nutįstančiais varvekliais, kad šie krisdami nesužalotų praeivių ar nesuniokotų turto.

Sunkus sniegas gali padaryti didelių nuostolių, nepavydėtinų pasekmių šalia pastato esantiems statiniams, šiltnamiams, garažams, tvoroms, transporto priemonėms, pažeisti ne tik stogo, bet ir viso pastato konstrukcijas ar net sužaloti žmones. Nuo ilgainiui besikaupiančio sniego svorio gali įlūžti stogeliai virš įėjimo durų. Prasidėjus atlydžiui, dėl užsikimšusių lietvamzdžių vanduo gali prasiskverbti į pastatus ir smarkiai apgadinti namų apdailą.

Dėl šių priežasčių pašalinti sniego perteklių nuo horizontalių bei šlaitinių stogų ir stoginių yra būtina. Deja, pasitaiko, kad žmonės linkę pamiršti šią grėsmę arba tą prisimena per vėlai.

Paisyti reikėtų ir vadinamųjų pavasario pranašų – varveklių. Saulei vis ilgiau riedant dangaus skliautu, žemyn nutįsusios varveklių smailės ilgėja ir apsunksta, todėl dažnai neatlaikiusios svorio krenta žemyn suniokodamos viską, kas pasitaikė ant žemės. Tokia varveklio smailė gali ne tik sugadinti turtą, bet ir rimtai sužeisti praeivį. Nemalonu priminti, bet tokiu atveju atsakomybė tektų  pačiam pastato savininkui.

Namo stogą patartina prižiūrėti visą žiemą, o ypač besikeičiant oro sąlygoms. Kai dieną sniegas aptirpsta, o naktį vėl šąla, ant nenuvalytų stogų formuojasi pavojų kelianti sunki daugiasluoksnė sniego ir ledo pluta. Todėl patartina nedelsti ir sniegą nukasti nuo stogo dangos, kai jo storis pasiekia maždaug 30 cm. Dar didesnis pavojus kyla, kai sniego kiekis pasiskirsto netolygiai. Specialistai pataria sniegą nukasti atsargiai, kad nebūtų pažeista stogo danga, geriau nenukasti viso sniego, o palikti ploną 5–10 centimetrų sluoksnį. Nudaužyti varveklius reikėtų atsargiai, kad šie nepažeistų lietaus nutekėjimo vamzdžių ar pastato apdailos. Be to, ne tik šie gamtos kūriniai, bet ir pats šio darbo procesas gali kelti pavojų, todėl būtina laikytis visų saugumo rekomendacijų arba šį darbą patikėti profesionalams.

Jeigu ketinate patys nuo stogų šalinti sniegą ar varveklius, prisiminkite kelias svarbias darbo saugos taisykles – jos gali būti gyvybiškai svarbios:

Nuo stogų šalinant sniegą ar ledo varveklius privaloma turėti tinkamą avalynę ir segėti saugos virbes ar diržus.

Prieš nukasamo ar nustumiamo sniego ar varveklių numušimo darbus, įvertinkite, ar nėra grėsmės žmonių sveikatai ar turtui. Jei apačioje šaligatvis, kuriuo eina žmonės, aptverkite darbo teritoriją ,,STOP” juosta. Sniego ir ledo nemeskite ant televizijos, elektros kabelių, ventiliacijos angų ar kitų įrenginių.

Vėjui pučiant 15 metrų per sekundę greičiu, dirbti ant stogų negalima. Taip pat tokius darbus vykdyti draudžiama esant plikšalai, lijundrai, rūkui ar blogo matomumo metu.

lazdijai.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą