Lapų nedeginkite. Kompostuokite arba vežkite į atliekų rūšiavimo centrą

Rudens vėjai negailestingai plėšia medžių lapus. Gyventojai juos grėbia ir dažniausiai degina. Tai negerai. Aplinkos ministerija ragina gyventojus rinktis kompostavimą. Tai – vienas iš efektyviausių atliekų tvarkymo būdų, užtikrinantis žiedinės ekonomikos principų įgyvendinimą. Jis leidžia ne tik saugiai tvarkyti biologiškai skaidžias atliekas, bet ir sugrąžinti vertingas maistines medžiagas į dirvą, pagerinti dirvožemio struktūrą. Šiuo būdu galima perdirbti daugiau kaip 50 proc. buitinių atliekų.

Į kompostavimo dėžes galima ir reikia dėti visas individualioje namų valdoje susidarančias negyvūninės kilmės maistines atliekas bei didžiąją dalį žaliųjų atliekų. Kompostui galima naudoti virtuvės atliekas - vaisių, daržovių gabaliukus, žieves, riešutų kevalus, kiaušinių lukštus, arbatos pakelius, kavos, arbatos tirščius bei jų filtrus, suplėšytą popierių. Kompostas bus kokybiškas tik tada, jei šias atliekas dėsite be priemaišų - plastmasės gabaliukų, stiklo šukių ir kt.

Tinka ir sodo atliekos – tai augalų lapai, nupjauta žolė, jaunos piktžolės (be subrendusių sėklų), smulkesnės šakelės, sena vazonų žemė, triušių, vištų, arklių, karvių mėšlas. Į komposto krūvą nepatartina dėti didelio kiekio obuolių ar citrusinių vaisių, nes šios atliekos rūgština žemę, taip pat ligotų augalų, mėsos, žuvies, riebalų, kaulų, pieno produktų, šunų bei kačių fekalijų, piktžolių, turinčių subrendusių sėklų. Į bendrą krūvą nepatartina mesti ąžuolo lapų bei ąžuolo ir spygliuočių medžių pjuvenų.

Kompostą galima paskleisti tiesiog dirvos paviršiuje ar sumaišyti su dirvožemiu, taip pat galima naudoti kambarinėms gėlėms auginti.

Draudžiama surinktus (sugrėbtus) augalus, jų dalis ar krūvas deginti miestuose ir miesteliuose (išskyrus laužų kūrenimui numatytose vietose). Kartu su augalais ar jų dalimis draudžiama deginti bet kokias buitines, pramonines ir kitas atliekas.

Sausą žolę, nendres, nukritusius lapus, šiaudus, laukininkystės, daržininkystės, augalinės kilmės liekanas lauko sąlygomis leidžiama deginti tik surinktas (sugrėbtas) į krūvas, kai nėra galimybių jų kompostuoti (arba kompostavimas gali sąlygoti augalų kenkėjų plitimą) ar kitaip panaudoti, ne arčiau kaip 30 metrų nuo statinių. Deginimas turi būti nuolat stebimas, jį baigus, smilkstančią ugniavietę privaloma užgesinti užpilant vandeniu, smėliu ir pan.

Atkreipiame dėmesį, kad nukritusių medžių lapų, sausos žolės, nendrių, šiaudų, laukininkystės ir daržininkystės atliekų deginimas, pažeidžiant aplinkos apsaugos reikalavimus, užtraukia baudą asmenims nuo 30 iki 230 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 60 iki 300 eurų.

Gyventojams, neturintiems galimybių žaliąsias atliekas kompostuoti, patariama jas pristatyti į artimiausius atliekų rūšiavimo centrus:

Karjero g. 2, Takniškių k., Alovės sen.;

Melioratorių g. 5A, Simnas;

Daugų g. 17B, Daugai.

 

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą