Europos atliekų mažinimo savaitė įsibėgėja ir Lietuvoje

Europos atliekų mažinimo savaitė, visose Europos šalyse vykstanti kampanija, kuri siekia ugdyti visuomenės sąmoningumą tvariai naudojant išteklius ir tvarkant atliekas, įsibėgėja ir Lietuvoje. Lapkričio 20–28 d. daugelyje miestų, rajonų vyksta renginiai, supažindinantys su žiedinės ekonomikos principais, skatinantys juos integruoti į kasdienį gyvenimą. Aktyviausiai įsitraukė ugdymo įstaigos, savivaldybės, bendruomenės.

Šiemet Europos atliekų mažinimo savaitės tema – žiedinės bendruomenės. Kviečiama dėmesį sutelkti į naujų žiedinės ekonomikos plėtros galimybių paieškas atsigręžiant į bendruomenes, raginant jas veikti, kartu rūpinantis atliekų prevencija ir mažinimu.

Šia proga rengiamos edukacinių filmų peržiūros, viktorinos, diskusijos, konkursai, ekskursijos, organizuojamos dirbtuvėlės, kuriose galima pasigaminti kalėdinių žaisliukų, advento kalendorių, karnavalinių rūbų iš antrinių žaliavų ar nebenaudojamų daiktų. Dauguma veiklų pagrįstos principu sumažinti, panaudoti dar kartą, perdirbti. Keičiamasi idėjomis, kaip išvengti atliekų, jas prikelti naujam gyvenimui, mokoma jas tinkamai tvarkyti ir pan.

Radviliškio Vaižganto progimnazijoje įgyvendinama iniciatyva „Trys EKO idėjos bendruomenei“, kurią pasiūlė patys moksleiviai. Kiekviena iš 1-8 klasių bendruomenių sugalvos po tris idėjas, kaip būtų galima mažinti atliekų kiekius, mokinių savivaldos klubas jas apibendrins, pagamins plakatą ir pristatys mokyklos bendruomenei.

Tauragės „Šaltinio“ progimnazijos moksleiviai iš senų sulūžusių skėčių mokysis meistrauti pakabus, virbalus, daugkartinius maišelius. Vilniaus lopšelyje-darželyje „Skroblinukas“ vaikai iš senos tekstilės gamins guoliukus apleistiems gyvūnams, kuriuos padovanos jų prieglaudoms. Panevėžio lopšelio-darželio „Puriena“ auklėtiniai iš nebereikalingų dėžių ir kitų pakuočių statys namus, garažus, ties trasas, darys mašinų lenktynių kalnelius.

Šalčininkų rajono savivaldybės administracija švietimo įstaigoms rengia konkursą „Šv. Kalėdų eglė iš antrinių medžiagų“. Nugalėtojų darbai bus eksponuojami miesto viešojoje bibliotekoje. Kauno rajono savivaldybės administracija gyventojus ir bendruomenes kviečia į antrinio daiktų panaudojimo idėjų konkursą – iš nereikalingų rakandų kurti praktiškus namų apyvokos daiktus.

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras paskelbė bendruomenių iniciatyvų konkursą „Mažiau atliekų – daugiau žiedų“, kuriame regiono savivaldybių atstovai pristatys savo įgyvendintas žiediškumo bei tvarumo principus atitinkančias veiklas, praktines idėjas. Numatytas baigiamasis renginys, kuriame jos dalinsis patirtimi, kaip jas populiarinti tarp gyventojų.

Vilniečius ir sostinės svečius visą savaitę į  Europos atliekų mažinimo savaitės renginius kviečia Energetikos ir technikos muziejus. Jame parengta septynių interaktyvių stendų ekspozicija supažindina su žiedinės ekonomikos principais bei Vilniaus ir Kauno kogeneracinių jėgainių veikla. Vedamos  interaktyvios ekskursijos – „Technikos mokslas ir technika vaikams“ ir „Tradicinė ir alternatyvi energetika“.

Iki gruodžio pabaigos muziejuje vyks ir interaktyvių instaliacijų kūrimo projektas „Upcycling“. Į jį kviečiami moksleiviai ir studentai, norintys išbandyti save techninėje kūryboje, pasitelkiant naujus ar jau panaudotus elektronikos įrangos komponentus.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą