Kaip elgtis pamačius lede įšalusius paukščius

Pastebėję lede įšalusį paukštį, pirmiausia įsitikinkite, kad jam tikrai reikia pagalbos. Taip pat aplinkosaugininkai atkreipia dėmesį, kad tikrai išalkusius sparnuočius labai svarbu lesinti tinkamu jiems maistu.

„Kilus įtarimui, kad paukštis nebegali laisvai judėti, jei yra galimybė, reikia jį pabaidyti ir įsitikinti, ar jis tikrai prišalo. Ledo sukaustyti sparnuočiai akivaizdžiai bando ištrūkti arba nepajuda iš vietos bent dieną. Prišalti gali tik sergantis nusilpęs paukštis, kai yra itin žema temperatūra. Jie tupi ant ledo tam, kad taupytų energiją ir šildytųsi“, – aiškina aplinkos ministro patarėjas Marius Čepulis.

Vien tik praėjusią žiemą tokių pranešimų Aplinkos apsaugos departamentas gavo per 400. Jo pareigūnai pabrėžia, kad dažniausiai pražūtingas yra būtent žmonių pomėgis be jokio reikalo lesinti paukščius, gyvenančius vandens telkiniuose. Jie įpranta būti toje vietoje, ir, atėjus laikui migruoti, niekur nebeišskrenda.

Pasak ornitologų, smulkesnes žvirblines rūšis, tokias kaip zylės, žvirbliai, sniegenos ir pan. prie namų lesinti nėra  blogai, nes jiems kartais žiemą tikrai pritrūksta maisto. Svarbiausia pradėjus juos maitinti tai daryti visą žiemą.

„Paukščius galima lesinti tik jiems tinkamu, nesugedusiu, nesupelijusiu lesalu. Jų jokiu būdu negalima  šerti sūdytais, rūkytais ir pasenusiais lašiniais, juoda rugine duona, tortais, sūdytomis saulėgrąžomis, chemikalais apdorotais grūdais ar sėklomis, citrusiniais vaisiais ir pan. Statant lesyklas, jas būtina įrengti taip, kad nesukeltų pavojaus paukščiams, pvz., pasirūpinti, kad jų nepasiektų katės. Prieš dėdami į jas lesalą išimkite jį iš kibių pakuočių, tinklelių, nes į juos įsipainioję paukščiai gali sušalti“, – įspėja Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos politikos grupės patarėja Laura Janulaitienė.

Nuo netinkamo maisto paukščiai tunka, mažiau juda, sunkiau pakyla, kai kurie išvis skraidyt nebegali, greičiau suserga. 

Neturint specialių žinių gali būti sudėtinga objektyviai įvertinti paukščio ar kito nuo šalčio nukentėjusio gyvūno būklę, todėl  kilus įtarimui, kad jam tikrai reikia pagalbos, geriausia skambinti tiesiai Gyvūnų globėjų asociacijos svetainėje nurodytais telefonais. Tik išskirtiniais atvejais, kai atrodo, kad reikalinga ir kitų tarnybų pagalba, galima kreiptis Skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą