Alytaus rajono maudyklų vandens kokybė tinkama maudynėms

Kiekvienais metais, maudymosi sezono metu, kuris trunka nuo birželio 1 d. iki rugsėjo 15 d., siekiant apsaugoti žmonių sveikatą, vykdoma maudyklų vandens stebėsena. Šiais metais maudyklų vandens kokybė Alytaus rajone bus vertinama Simne Giluičio ežero, Pivašiūnuose Ilgio ežero, Dauguose Didžiulio ežero ties irklavimo baze ir Daugų technologijos ir verslo mokykla, Nemuno ties Nemunaičiu ir Krokialaukio tvenkinio Salos poilsio zonos maudyklose.

Tyrimai atliekami 8 kartus, remiantis dviejų mikrobiologinių parametrų (žarninių enterokokų ir žarninių lazdelių) duomenų rinkiniu. Atsižvelgiant į higienos normos reikalavimus, žarninių enterokokų turi būti ne daugiau kaip 100 kolonijas sudarančių vienetų 100 ml vandens, o žarninių lazdelių – ne daugiau kaip 1000/100 ml vandens. Taip pat reguliariai bus atliekami vandens skaidrumo matavimai, vizualiniai tyrimai dėl nuolaužų, plūduriuojančių medžiagų, dervų likučių, stiklo, plastiko ar gumos. Siekiant apsaugoti gyventojus nuo apsikrėtimo helmintais, maudymosi sezono metu Alytaus rajono maudyklų smėlis bus tiriamas dėl patogeninių kirmėlių ir jų kiaušinėlių.

Sveikatos priežiūros specialistai perspėja, kad besimaudantiems vandenyje, užterštame mikroorganizmais, pvz., žarniniais enterokokais ar žarninėmis lazdelėmis, padidėja galimybė susirgti odos infekcijomis, o nurijus tokio vandens yra rizika susirgti virškinamojo trakto infekcinėmis ligomis (gastroenteritu). Kitos galimos infekcijų vietos – akys, ausys, nosies ertmė, viršutiniai kvėpavimo takai.

Remiantis pirmaisiais maudyklų vandens ir smėlio tyrimais, atliktais gegužės 24 d. galima teigti, kad vandens kokybė atitinka reikalavimus ir yra tinkama maudynėms. Esant palankiai oro ir vandens temperatūrai – galima drąsiai mėgautis vandens teikiamais malonumais, tačiau raginame nepamiršti saugaus elgesio vandenyje taisyklių:

  • Į seklų ar nepažįstamą vandens telkinį iš pradžių visada reikia bristi, o ne nerti ar šokti. Nėrimas į vandenį galva į priekį yra viena dažniausių galvos ir kaklo traumų priežasčių.
  • Niekada nesimaudykite apsvaigę nuo alkoholio ar kitų psichoaktyviųjų medžiagų. Apsvaigęs žmogus neadekvačiai reaguoja į aplinką, neretai pervertina savo galimybes.
  • Neplaukite toli vieni. Jei pradėtumėte skęsti, kartu plaukiantis žmogus galėtų jums padėti.
  • Nesimaudykite už gylį ribojančių plūdurų (jei tokie įrengti).
  • Nerekomenduojama maudytis po valgio.
  • Jei kaitinotės saulėje, niekuomet staiga nešokite į vandenį. Pirmiau apsišlakstykite juo. Įkaitusį kūną staiga panardinus į vandenį, raumenis gali sutraukti mėšlungis. Jei taip visgi atsitiko, stenkitės nepanikuoti (net ir mėšlungio atveju galite valdyti galūnę), įtempkite raumenį ir plaukite į krantą.

Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą