Užregistruok retą rūšį saugomų rūšių informacinėje sistemoje

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba kviečia būti gamtos stebėtojais ir fiksuoti saugomas rūšis. Vasarą ar rudenį dažnai būname gamtoje. Atidesni gamtos stebėtojai dažnai pamato nematytą augalą, vabzdį ar kitą retą organizmų rūšį. Ar žinote, kad saugomą rūšį galite užregistruoti Saugomų rūšių informacinėje sistemoje (SRIS)?

Aišku, prieš tai turėtumėte patikrinti įvairiose programėlėse ir įsitikinti – ar tai saugoma rūšis. 

Pasak Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos Biologinės įvairovės skyriaus vyr. specialistės Gustinos Vaicekauskienės, kuo daugiau informacijos žinoma apie saugomų rūšių paplitimą mūsų šalyje, tuo tiksliau galima planuoti jų ir jiems reikalingų teritorijų išsaugojimą. 
Kviečiame visus Lietuvos gamtai neabejingus žmones apie rastas saugomas rūšis pranešti Saugomų rūšių informacinėje sistemoje (SRIS) adresu 
https://sris.biip.lt/

Kaip tai padaryti?

Nuėjus į SRIS svetainę, pasirinkite „Teikti duomenis“. Tuomet prisijungti per el. valdžios vartus. Galima jungtis per banką, Smart-ID programėlę, elektroniniu parašu per mobiliuosius įrenginius, asmens tapatybės korteles ir kitais būdais. 

Prisijungę rinkitės oranžinį mygtuką „Nauja stebėjimo anketa“. Tuomet belieka suvesti informaciją apie stebėjimą. Pirmiausiai nurodoma rūšis. Rūšies laukelyje galima pradėti rašyti tiek lietuvišką, tiek ir lotynišką pavadinimą ir pasirinkti vieną iš siūlomų variantą. Užpildomi ir kiti anketoje esantys laukeliai. 


Reikiamos vietos žemėlapyje galima ieškoti – stumdant žemėlapį arba į paieškos laukelį įvedant vietovės pavadinimą arba koordinates. Priklausomai nuo rastos rūšies individų išsidėstymo, galima įvesti taškinę radavietę, linijinę arba plotinę. Šie žymėjimo variantai yra išdėstyti šalia paieškos laukelio.

Jei žinomos tikslios radavietės koordinatės (tinka tiek LKS-94, tiek ir WGS koordinačių sistema be laipsnių ir minučių), jas galima įvesti į paieškos laukelį ir iš rezultatų pasirinkti vietovę. Per paieškos laukelį galima įvesti ne tik taškus, bet ir linijas bei plotus.


Nemažai saugomų rūšių yra sunkiai atpažįstamos, todėl visada rekomenduojame pridėti vieną ar kelias nuotraukas, kuriose būtų toje vietoje užfiksuota saugoma rūšis, kad galima būtų įsitikinti, kad rūšis buvo atpažinta teisingai. 

Ir pabaigai – reikia nurodyti stebėjimo datą, kas stebėjo (galima pateikti ir kito asmens stebėjimą) ir kas yra duomenų šaltinis. 

Gamtos stebėtojams dažniausiai tai – tiesioginis stebėjimas. Patvirtinus, kad nurodyta informacija yra teisinga, belieka paspausti oranžinį mygtuką „Pateikti“. Ir viskas! Pagal duomenis dalis stebėjimų patvirtinami iš karto, o dalis dar pereina ekspertų patikrinimą, todėl skirtingos stebėjimų anketos gali būti patvirtintos skirtingu greičiu. 

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba dėkoja visiems, kurie teikia šią svarbią informaciją. Būkime gamtos stebėtojais, būkime gamtos akys ir ausys!

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą