Paskelbtas Lietuvos 2024 m. rūšių dešimtukas

Daugelyje šalių kiekvienais metais renkami įvairių organizmų rūšių dešimtukai. Į 2024-ųjų mūsų krašto dešimtuką pateko rūšys, į kurias gamtininkai nori atkreipti visuomenės dėmesį šiais metais. Kartu siekiama plačiau pristatyti valstybės gamtos turtų įvairovę ir skirtingumą.

Metų organizmų rūšis bei gamtinę buveinę kasmet renka Lietuvos neformaliojo švietimo agentūros (LINEŠA), Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos ekspertai, ornitologų, mikologų, botanikų ir kitų gamtosauginių organizacijų atstovai.

Tikimasi, kad tai paskatins visuomenę aktyviau įsitraukti į gamtos stebėjimus ir plačiau pasidomėti ne tik šių metų dešimtuke esančiais organizmais, bet ir kitomis retomis bei saugomomis rūšimis.

2024 metų organizmai:

Mažoji musinukė (Ficedula parva)

Rudajuostė skėtė (Sympetrum pedemontanum)

Durpyninis bereinis (Chamaedaphne calyculata)

Vėjažuvė (Belone belone)

Riestalapė lieknė (Paludella squarrosa)

Pilkoji rupūžė (Bufo bufo)

Rudeninis bobausis (Gyromitra infula)

Paprastoji voverė (Sciurus vulgaris)

Marmurinis kryžiuotis (Araneus marmoreus)

Plaukuotasis papartuolis (Phegopteris connectilis)

Išrinkta ir 2024 metų buveinė – rūšių turtingi briedgaurynai.

Kaip ir kiekvienas metais parengtas išrinktų organizmų plakatas, kuris bus dalinamas Lietuvos mokykloms, saugomų teritorijų direkcijoms, suinteresuotiems asmenims.Norintys gali plakatą atsisiųsti ir atsispausdinti A3 formatu. 

Kviečiame pažinti, stebėti, kaupti paplitimo informaciją apie išrinktas metų rūšis bei metų buveinę. Informaciją galima teikti tiesiogiai gamtininkų organizacijoms arba tinklalapyje  www.inaturalist.org.

 Platformoje iNaturalist 2024 metų rūšių stebėjimus galima skelbti arba peržiūrėti čia.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą