Kokias pasekmes Alytaus augmenijai gali turėti neįprastai šilta žiema?


Šiltėjančios žiemos jau ko gero nestebina. Šią žiemą vis dažniau dienomis sulaukiame pliusinės temperatūros. Toks temperatūrų pokytis neigiamai veikia ir mūsų miesto augmeniją, nes ne tik žmogui, bet ir augalui reikia pailsėti.
„Dėl neįprastai šiltos žiemos kai kur saulės atokaitoje jau pradėjo brinkti lazdynų, forzitijų pumpurai, atsigavo žolė, sakuros jau sukrovė raudonus pumpurus. Kaip sureaguos į neįprastai šiltą žiemą svogūninės gėlės, matysime pavasarį, kadangi dėl ypač šiltos ir drėgnos žiemos svogūnėliai gali tiesiog supūti drėgmėje. Tokią šiltą žiemą neiššąla ir vabzdžiai-kenkėjai, vėliau galintys stipriai pakenkti augalams. Jei stiprus šaltis spustelėtų nepasnigus ir staiga, augalai stipriai nukentėtų“,– teigia VšĮ „Alytaus infrastruktūra“ direktorė Jolanta Sovienė.
Stebint temperatūrą nereikėtų galvoti, kad žiemos jau nebus ir nudengti augalus, nes jie dar yra ramybės būsenos. Pagal prognozes žemesnė temperatūra dienomis turėtų pasirodyti vasario pradžioje. Šiuo metu augalams labiausiai pakenktų staigus atšalimas su giedromis saulėtomis dienomis. Kokias pasekmes turės tokie temperatūrų pokyčiai, galima bus įvertinti tik pavasarį.
Nors sniego ir nėra, tačiau rytais, kuomet temperatūra nukrinta žemiau nulio, pėsčiųjų saugumui užtikrinti vietomis smėlio ir druskos mišiniu barstomi šaligatviai.
„Net ir esant šiltai žiemai, ilsėtis nėra kada, yra kitų darbų“, – tikina VšĮ „Alytaus infrastruktūra“ direktorė. Pagal patvirtintą vidinės miškotvarkos projektą Alytaus miesto savivaldybės administruojamuose miškuose gruodžio – vasario mėnesiais vykdomi sanitariniai kraštovaizdžio kirtimai, tačiau dėl neįšalusios ir šlapios žemės net ir lengva technika palieka žymes miško paklotėje, todėl miško kirtimo atliekas tenka išsinešti rankomis.
Šiltesnis oras didina ir parkų bei kitų rekreacinių miesto teritorijų lankytojų skaičių, todėl padaugėja atsitiktinių šiukšlių, kurias, kaip ir stipraus vėjo išlaužytas šakas, tenka surinkti VšĮ „Alytaus infrastruktūra“ darbuotojams.

Alytaus miesto savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą